REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.1° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Stoltenberg a discutat cu Erdogan despre războiul din Ucraina şi aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Stoltenberg a discutat cu Erdogan despre războiul din Ucraina şi aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

A.F. 7 noiembrie 2022 | 00:00 290

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat la Istanbul, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre războiul din Ucraina şi despre aderarea Finlandei şi Suediei la alianţa militară, relatează DPA.

Stoltenberg i-a felicitat pe Erdogan şi ţara sa "pentru negocierea trecerii în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră", se menţionează într-un comunicat al NATO.

Rusia şi-a suspendat participarea la acordul privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea neagră weekendul trecut, dar s-a alăturat din nou înţelegerii miercuri.

Stoltenberg a felicitat de asemenea Turcia "pentru rolul său în medierea schimburilor de prizonieri între Ucraina şi Rusia, precum şi pentru sprijinul său puternic pentru dreptul la apărare al Ucrainei", se mai menţionează în comunicat, citează Agerpres.

Cei doi lideri "au discutat despre finalizarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO", în condiţiile în care Turcia şi Ungaria sunt singurele membre ale Alianţei de 30 de ţări care nu au ratificat încă aderarea celor două ţări nordice.

Pe de altă parte, informează preşedinţia turcă citată de AFP, Erdogan i-a spus lui Stoltenberg că Turcia nu va ratifica aderarea la NATO a celor două ţări decât atunci când vor lua măsurile necesare.

"Preşedintele Erdogan a subliniat că ritmul şi momentul procesului de ratificare (...) vor fi determinate de măsurile pe care aceste ţări le au încă de luat", a precizat preşedinţia turcă la finalul întâlnirii de la Istanbul închise presei.

Şeful statului turc, care urmează să-l primească marţi, la Ankara, pe premierul suedez Ulf Kristersson, blochează din luna mai intrarea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.

Stoltenberg se află în prezent într-o vizită de trei zile în Turcia, în cadrul căreia s-a întâlnit joi cu ministrul de externe Mevlüt Cavusoglu, la Istanbul, joi, şi a vizitat un memorial dedicat Primului Război Mondial împreună cu ministrul apărării Hulusi Akar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108