rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Strategia de dezvoltare turistică a Constanței: primăria a dat 85 de mii de lei pe 199 de pagini în care nu se spune nimic nou!

Strategia de dezvoltare turistică a Constanței a fost prezentată printr-o dezbatere în cursul zilei de marți, 6 martie, în sala Remus Opreanu, din cadrul Prefecturii Constanța. Toate bune și frumoase, evident: o sală plină, invitați de seamă – primar, lideri de autorități publice locale, primărița de la Cumpăna (nelipsită de la evenimentele de amploare, evident!), hotelieri, oameni de afaceri de seamă. O strategie care a costat 85.000 de lei fără TVA din bani publici. 199 de pagini, dar lipsa noutății a fost clară.

Problemele expuse în strategie erau deja cunoscute, iar proiectele propuse, o parte, desigur a recunoscut și edilul Constanței, Decebal Făgădău, erau mai vechi și trebuiau incluse. O analiză a numărului de turiști din anii anteriori nu reprezintă o strategie, asta dacă ne îmbătăm cu apă rece. Turismul este într-adevăr într-o evoluție dinamică de la an la an: publicul țintă se schimbă în funcție de ce se oferă la fața locului. Iar cum Constanța are deja probleme cu infrastructura, cu oferta turistică, iată că s-a găsit soluția. Un grup de tineri a câștigat o licitație pentru care au oferit jumătate din suma propusă (de reținut!) pentru ca să facă o strategie cu aspecte deja cunoscute de orășeni, iar proiectele, unele greu de atins în următorii 10 ani, să nu aibă o nuanță puternică.

Să revenim totuși câteva minute la ce s-a petrecut la dezbatere. Mihaela Pușnava, unic asociat al firmei Agorapolis, a câștigat licitația publică în luna august 2017 pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare și promovare a turismului în municipiul Constanța. Suma contractată: 85.000 lei fără TVA. Municipalitatea stabilise cheltuieli de 136.000 de lei, firma venind cu o ofertă greu de refuzat. Zis și făcut. Și-a format o echipă de non-constănțeni (pentru un proiect de promovare a turismului constănțean, unde un principal aspect era dezvoltarea din interior pentru turiști), formată din: Jamil Benabdallah, Andreea Ciortea, Sabina Leopa, Teodor Manea, Mihaela Pușnava, Ilie Rotaru, Vlad Tăușance. Echipa a fost lăudată de către primarul Constanței pentru modul în care au conceput strategia. Asta pentru că ei „propun” construcția unui stadion de mari dimensiuni, unui centru de conferință, unui acvariu mare etc. Totuși, nu vorbește nimeni de reabilitarea stadioanelor deja existente? De faptul că avem Pavilionul Expozițional, care deși are un spațiu generos, este de multe ori evitat de organizatorii de conferințe și întruniri (exceptând cele politice), faptul că acvariul din vecinătatea Cazinoului nu are vizitatori, deși în momente de crize precum cele curente, intrarea costă doar 2 lei pentru elevi și studenți? Aceste aspecte de ce nu sunt dezbătute de inițiatori? Vorbim de construcții, deci investiții care nu se fac peste noapte. Vorbim de infrastructură care trebuie dezvoltată, de căi de acces, pe care primărița din Cumpăna, Mariana Gâju, a punctat un aspect foarte important: „primăria Constanța trebuie să se îngrijească de căile de acces din metropolă către zonele limitrofe, care încet vor acapara și comunele din apropiere, implicit Cumpăna”.

Legătura dintre echipa care a conceput strategia și Organizația Patronală Mamaia-Constanța

Revenim la lauda adusă echipei care a elaborat strategia. Întrebat de către reporterii „Replica de Constanța” ce părere are primarul despre cei care au lucrat la proiect, edilul a răspuns numai cu apelative evlavioase. „O echipă foarte dinamică! Este una dintre cele mai dinamice strategii pe care le-am citit. De altfel, vorbeam cu domnul Jugănaru, prin mâna căruia au trecut foarte multe strategii, și chiar am apreciat abordarea multidisciplinară, foarte actuală, care ține cont de toate tendințele, nu doar europene, ci mondiale în materie de turism. Turismul a căpătat o altă dinamică și din nefericire am văzut că amenințările neînțelese au generat pe anumite zone probleme mari de tot. Nu vreau să dau exemple punctuale. Această strategie ne va ajuta foarte bine să construim tema de proiectare pentru strategia de branding și comunicare a orașului și a stațiunii. Suntem ombilical legați. Nu mai putem trata spațiul separat. Mamaia este o stațiune de sine stătătoare. Îi felicit, le mulțumesc pentru abordare și au avut înțelepciunea să asculte și să își însușească foarte multe dintre propunerile mai vechi, mai noi ale constănțenilor”, a spus Decebal Făgădău.

Ce este cu atâta accent pus pe stațiunea Mamaia? Hai să ne amintim de conferința de presă de acum câteva săptămâni, în care era prezentat Organizația Patronală Mamaia-Constanța, unde în fruntea acestuia nu se află decât nimeni alta decât Anca Nedea, alături de Nicolae Bucovală. Acolo se vorbea de viitoarea implicare a Organismelor de Management al Destinației (OMD), proiect amplu susținut de Anca Nedea. Până la legiferarea acestuia, Organizația Patronală Mamaia-Constanța s-a ocupat de standul de la Târgul de Turism al României. La conferința respectivă se vorbea clar că este necesară o strategie clară de dezvoltare a turismului, dar și de un branding al orașului. Aspect confirmat și la dezbaterea de marți de către primarul Constanței. „Urmează foarte clar: OMD, strategia va fi urmată de un action plan, veți vedea un branding al orașului Constanța, un concurs de branding, o agendă de evenimente din ce în ce mai încărcată și mai dinamică, cu elemente de vizual și cu foarte mulți ambasadori din rândul constănțenilor. Veți vedea o comunitate care va cupla publicul nostru țintă: tinerii români și străini, care au cea mai mare notă”, a spus primarul Constanței.

Este clar că între Organizația Patronală Mamaia-Constanța, echipa care s-a ocupat de strategia prezentată și viitorul branding al municipiului va exista o cooperare activă. Edilul Constanței a precizat faptul că există deja bani alocați din bugetul local pentru branding. Deci, acest lanț: atribuire licitație pentru strategie către Mihaela Pușnava, implicarea activă a Organizației Patronale Mamaia-Constanța, condusă de directorul executiv Anca Nedea și viitorul brand al orașului a fost gândit strategic dinainte.

Firma Agorapolis a licitat la jumătate majoritatea proiectelor la care a aplicat

Nu doar strategia pentru dezvoltare a turismului municipiului Constanța a fost câștigat de firma Agorapolis, unic asociat fiind Mihaela Pușnava, pentru o sumă la jumătate aproape din cât s-a propus. Reamintim câteva proiecte pe care le-a câștigat firma înființată în anul 2015: în noiembrie 2017 a câștigat contractul privind „achiziționarea serviciului de elaborare documentație tehnico-economică aferentă obiectivelor de investiții: Reabilitare școală gimnazială nr. 16 Marin Ionescu Dobrogianu”. Au fost mai multe firme înscrise la licitație, suma propusă de primăria Constanța fiind de 73.400 lei, iar Agorapolis a licitat 49.500, cu care a și câștigat. La Râmnicu Vâlcea a folosit aceeași tehnică. La atribuirea unui contract pentru renovarea grădiniței a licitat 45.000 de lei, față de suma propusă de 83.500, concurența neavând nicio șansă.

Cine sunt ceilalți oameni din spatele proiectului de strategie de dezvoltare a turismului din Constanța

Jamil Benabdallah este un afacerist care deține o firmă de consultanță, SC Detente Consultants SRL, prin care a câștigat mai multe proiecte cu statul român pe strategii. A încercat să câștige și un contract de la Prefectura Constanța, dar fără succes. Desigur, în 2017 presa de specialitate îl prezenta ca și președintele Asociației pentru Dezvoltarea Turismului de Sănătate și Social din Franța.

Andreea Ciortea a fost director executiv al Fundației Baia Mare 2021 și din această poziție a reușit să ducă Baia Mare pe lista scurtă a orașelor românești rămase în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Andreea Ciortea a lucrat la Sibiu ca manager de proiect în Centrul Cultural German Sibiu și a implementat o serie de proiecte culturale în cadrul acțiunii Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.

Sabina Leopa a fost director de proiecte Urbasofia, urbanist de meserie, cu predilecție către smart city-uri.

Vlad Tăușance s-a ocupat de campania online a lui Klaus Iohannis, el afirmând în 2014 că s-a ocupat de „branding și de strategie online, apoi de strategie de conținut, implementare, tuning și certuri cu colegii". Acesta a colaborat în mai multe proiecte cu Mihaela Pușnava.

Claudia CORBU

miercuri, 7 martie 20181741
Comentarii

02Demostene(7 mar 19:59)
Orasul Constanta stagneaza de vreo 25 ani, sursa de voturi PSD pentru marele partid national, pe care il doare in fund de un oras vechi de peste 2000 ani. Liberalii sunt praf, iar aia de la USR si PMP sunt prea iresponsabili pentru a le incredinta in administrare macar wc ul public. Constantenii carora le pasa de orasul asta -indiferent de sex, religie si conditie sociala ar trebui sa candideze ca independenti, sa stranga semnaturi pe strada. Daca au un program fezabil, realist eu ii voi vota. Mandat dupa mandat, primaria a devenit mijloc de parvenire pentru niste mediocritati ignorante.
04ionut(7 mar 16:12)
Nici nu stiu cu ce sa incep traiesc in acest oras de 50 de ani nu cred ca a aratat mai rau ca acum niciodata pe toate planurile constructii anapoda oare cine le aproba, caini vagabonzi exact in centru in nasul edilului, mizerie peste tot, infrastructura praf, de ce oare nici o investitie in portul Constanta sa ajungem pe locul 7 in Romania este pur si simplu caraghios propun o dezbatere publica de care sa se tina cont si pana sa facem o strategie haideti sa facem macar curatenie si sa vopsim marcajele din Constanta sa lasam gratuitatile si sa scoatem la munca toti cei carora le dam bani.
04miroase a DNA(7 mar 15:53)
cum ma, sa dai 1 miliard pe o carte care spune ce? despre kitsch-ul din Mamaia, despre stucaturile care-ti cad in cap cand treci pe langa Cazinou sau Casa cu Lei, despre cartierul Henri Coanda, despre pavelele din centrul istoric ce-ti rup picioarele, despre jefuirea parcului Tabacarie, despre singurul oras dintre marile orase ale tarii fara stadion sau sala de sport decente? mai spuneti si voi...
01Alooo(7 mar 14:38)
Dar Corina? Corina Martin nu se mai ocupa de turism? Nu a participat ea la elaborarea strategiei astea de 2 lei??? Am inteles. A plecat in Madagascar
01adi(7 mar 14:03)
Decii se cunosc toate smenurile prin Interpusi...la intelegere aia or sa te toarne de nu o sa mai sti de tine ...
01Claudia CIOARA(7 mar 10:57)
O mai musti mult de chur pe primarita de la Cumpana? Daca a fost prezenta, inseamna ca a fost invitata. Nu cred ca cei din sala, au trecut prin fata Primariei si au zis sa intre in cladire sa vada daca are loc vreo expunere publica. Hai sa ne facem fiecare meseria cu maxim profesionalism....ca sa nu ne mai injure lumea
115constantean(7 mar 09:25)
Orasul Constanta este praf, fara infrastructura si macinat de intrigi machidonesti. este condus de incompetenti. de oameni care nu au facut nimic reprezentativ in viata lor. Fagadau pus acolo de Mazare, luat de la Delfinariu unde a fost tot pus. acum Anca Nedea care nu mai poate daca nu apare public, moare sa fie vazuta. In afara de blanuri ce o reprezinta? Pusa la ANT pe influenta securista. Juganaru, ce sa mai discutam - un incompetent rasfoittor de hartii. Toti imbracati frumos, ca la nunta in fiecare zi, in rest nonvalori.
47Vrabia malai viseaza(7 mar 00:30)
Cucule mori de ciuda ca n-ai prins si tu un os de ros ? Sa critici in halul asta o alta femeie pentru ca are succes doar la Constanta mai merge, de aia avem un atat de .. minunat ..
mai mult...Replica
19 oct 11:38ReplicaAccident rutier din cauza ceții: o autocisternă a intrat în coliziune cu un microbuz

Un bărbat în vârstă de 42 de ani, în dimineața zilei de 19 octombrie a.c., în timp ce conducea o autocisternă pe...1222

19 oct 10:11ReplicaAccident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu: ALCOOL la VOLAN și CIRC!4090
19 oct 00:00ReplicaRuinele complexului sportiv din zona Badea Cârțan vor fi demolate!1612
19 oct 00:00ReplicaFăgădău are concurenţă în PSD pentru postul de primar

Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, şi-a făcut buletin de...3028

19 oct 00:00ReplicaCONVORBIRI între CONTRABANDIȘTII de țigări, la Constanța: 'Nu mai vorbim că e numerele INTERCEPTATE!'7047
19 oct 00:00ReplicaÎn sfârşit, se ia în calcul un sistemul de monitorizare video în Constanța: iată planul!1252
19 oct 00:00ReplicaDETALII din DOSARUL pensionarului ÎNJUNGHIAT de soție după ce i-a propus sex oral!

O pensionară din Năvodari a fost condamnată la 3 ani și 3 luni cu suspendare de către instanța de fond, pentru...2178

19 oct 00:00ReplicaBugetul RATC pe anul 2019, în atenția aleşilor locali: care sunt modificările657
19 oct 00:00ReplicaRăzbunarea concubinei bătute: și-a denunțat iubitul că face trafic de droguri1504
19 oct 00:00ReplicaSe prelungește numirea fostului prefect Marian Pârjol în Consiliul de Administraţie al Ecosal

Consilierii locali municipali urmează să fie convocaţi într-o nouă ședință. Între timp, au loc comisiile de...639

19 oct 00:00ReplicaRADET primeşte mai mulţi bani de la ConsiliuL Local pentru subvenţiile la căldură600
19 oct 00:07ReplicaSenatorul ALDE Ion Popa: După calculele mele, Guvernul va fi învestit de la prima tentativă775
Vremea
12.5°11.9° - 12.5° duminică, 20 octombrie 2019
ConstantaUmiditate: 92%
Vânt: 0.95 m/s
Presiune: 1021.2 milibari

Loto
6/495615214145
5/403733343612
joker11319254010
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 oct 00:00SportSimona Halep urcă în clasamentul WTA, după ce Elina Svitolina a fost eliminată surprinzător la Moscova

Simona Halep (28 de ani) va urca pe locul 5 WTA la începutul săptămânii viitoare, după ce ucraineanca Elina...1142

18 oct 00:00SportGică Hagi, după egalul naționalei: „Se vorbește că aș fi supărat”

Gică Hagi, 54 de ani, antrenorul Viitorului, a oferit o reacție legată de meciul România - Norvegia 1-1, din...991

18 oct 00:00SportPsihologul sportiv Andreas Hniatiuc n-are milă de Cosmin Contra: „Cum să fie un model ăsta care vorbește dancileza și înjură ca un derbedeu?”

Andreas Hniatiuc, unul dintre psihologii renumiţi din domeniul sportului, fost lector la Școala Federală de...946

18 oct 00:00SportValoarea lui George Pușcaș s-a dublat și atacantul a intrat direct în top 3 români

George Pușcaș nu trece printr-o perioadă prea bună, după ce a ratat penalty-ul din meciul dintre România și...793

Local
19 oct 02:35LocalTeatrul independent reia asaltul asupra Constanţei! Începe FITIC 2019!

Vino la Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanța (FITIC), ediția IV! Orașul de la malul mării...425

19 oct 02:35LocalCetățean rus, căutat de autoritățile din Rusia, arestat preventiv la Constanța!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat la frontiera cu Bulgaria o femeie, cetăţean rus,...805

19 oct 02:19LocalMai multe zone din Constanța, controlate de polițiștii locali: au aplicat sancțiuni!

Lucrătorii Direcției Generale Poliția Locală din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, în cursul zilei de 17...557

19 oct 02:31LocalCaravana de Hemofilie 'Împreună pentru 0 sângerări', la Constanța!

Cele două asociaţii de pacienţi cu hemofilie, Asociația Română de Hemofilie și Asociația Națională a...443

19 oct 02:30LocalPolițiștii constănțeni, de vorbă cu elevii

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiști din cadrul Secției 5 au...459

19 oct 02:30LocalConfort Urban a finalizat lucrările de asfaltare a străzii Mihai Viteazu

Strada Mihai Viteazul a fost modernizată. Artera cuprinsă între bulevardul Ferdinand și strada Traian are asfalt...443

19 oct 02:27LocalDoi bărbați condamnați la închisoare, depistați de polițiștii constănțeni

Poliţişti de investigații criminale, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Cazier Judiciar al I.P.J....557

19 oct 02:22LocalSfârșit de săptămână plin pentru jandarmii din Constanța: vor asigura măsuri de ordine publică!

Jandarmii constănțeni vor asigura, în perioada următoare, măsurile de ordine și siguranță publică cu ocazia...584

19 oct 02:36LocalRAPORT. DNA le-a făcut dosare penale la aproape 3.000 de magistrați

Aproape 3.000 de magistrați au fost vizați de dosare penale de la DNA, în perioada 2014-2018, se arată în raportul...739

18 oct 02:21LocalModernizarea arterelor între Gara CFR şi staţiunea Mamaia: detalii! FOTO

Primăria Constanţa reaminteşte investiția în valoare de 91,5 milioane lei (fonduri structurale) pentru...2114

Politică
19 oct 02:36PoliticăLudovic Orban a anunțat condiția pentru organizarea alegerilor anticipate

Ludovic Orban, premierul desemnat, a declarat, vineri, că PNL susține alegerile anticipate, însă condiția este un...563

19 oct 02:37PoliticăSTS a prezentat la BEC aplicaţiile informatice pentru alegerile prezidenţiale

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat vineri că a prezentat Biroului Electoral Central (BEC)...368

19 oct 02:34PoliticăTraian Băsescu: Am discutat cu Iohannis să fiu al doilea premier. Apoi m-am trezit din vis

Traian Băsescu spulberă speculațiile lansate în spațiul public conform cărora ar urma să fie premier dacă...837

19 oct 02:19PoliticăPrimăria Constanța anunţă că a construit în ultimul an 56 de parcări cu peste 1.700 de locuri

Pe strada Micşunelelor din cartierul km 5 a fost construită o parcare cu aproape 70 de locuri, anunţă Primăria...706

19 oct 02:33PoliticăPonta: „După 6 milioane de «Puie Monta» e cazul să fii smerit o perioadă destul de lungă”. Ce premier liberal ar vota

Președintele Pro România și-a însușit oprobriul la care a fost supus și consideră că trebuie să stea mai retras...542

19 oct 02:33PoliticăTeodor Meleșcanu s-a înscris într-un nou partid

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, s-a înscris în Forța Națională, noul grup din Parlament care...770

19 oct 02:32PoliticăProbleme pentru Răzvan Cuc: procurorii DNA s-au autosesizat

Fosta șefă TAROM, Mădălina Mezei, a declarat că a fost demisă pentru că nu ar fi respectat ordinul ministrului...686

19 oct 02:32PoliticăIohannis: Cetăţenii români din Marea Britanie vor fi foarte bine protejaţi prin Acordul Brexit

Cetăţenii români din Marea Britanie vor fi foarte bine protejaţi prin Acordul Brexit, a declarat vineri...403

19 oct 02:32PoliticăDragnea cere în instanţă anularea condamnării primite în dosarul angajărilor fictive

Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o contestaţie în anulare...471

19 oct 02:22PoliticăRobert Turcescu îi propune o lovitură de maestru lui Iohannis: premierul care va duce 100% la alegeri anticipate

Deputatul PMP, Robert Turcescu, susține că în cazul în care Ludovic Orban nu va reuși să își treacă guvernul...1155

Monden
19 oct 00:00MondenActriţa Tamara Buciuceanu, înmormântată cu onoruri militare

Actriţa Tamara Buciuceanu a fost înmormântată cu onoruri militare, vineri, la Cimitirul Sfânta Vineri din...284

19 oct 00:00MondenReguli noi pentru jurații „Românii au talent“. Florin Călinescu poate apăsa de două ori butonul auriu

Actorul Florin Călinescu (63 de ani) a revenit în juriul emisiunii ”Românii au talent” (PRO TV), alături de...299

19 oct 00:00MondenAdevărul despre operațiile estetice ale Andreei Bănică

Reacția Andreei Bănică, atunci când a fost întrebată de operațiile ei estetice, a fost cu adevărat de poveste:...338

19 oct 00:00MondenRaluca Podea s-a îndrăgostit la Masterchef: „Sunt puţin debusolată“

A venit rândul Ralucăi Podea să se îndrăgostească într-un show tv. Blondina este concurentă la Masterchef şi...369

19 oct 00:00MondenDana Rogoz a povestit că a fost victima abuzurilor în adolescență

Dana Rogoz, care tocmai ce a împlinit 34 de ani, a interpretat recent un rol care, în ciuda maturității cu care...389

19 oct 00:00MondenDaniel Buzdugan, doborât de o problemă de sănătate. Ce a păţit prezentatorul

Buzdugan suferă de pneumonie, aşa că a luat o pauză de la activităţile cotidiene. "O să fiu sleep mode o...333

19 oct 00:00MondenConcert Bryan Adams pe stadionul din Cluj. Cu ce ocazie vine artistul în România

De trei ori nominalizat la premiile Oscar, legendarul Bryan Adams (59 de ani) va cânta pe stadionul din Cluj-Napoca...266

19 oct 16:39MondenCe a îmbătrânit agentul Dale Cooper din Twin Peaks! La 59 de ani, Kyle MacLachlan e total schimbat

Șarmant, înalt, cuceritor, aşa arăta actorul Kyle MacLachlan când îi dădea viaţă agentului special Dale Cooper...334

19 oct 00:00MondenBruce Springsteen: ''În ultimii cinci ani am făcut unele dintre cele mai bune lucruri''

Muzicianul Bruce Springsteen a declarat, la o lună după ce a împlinit vârsta de 70 de ani, că a obţinut unele...287

19 oct 00:00MondenRobbie Williams va lansa un album festiv, cu ocazia Crăciunului

Robbie Williams va lansa un album de Crăciun alături de boxerul profesionist britanic Tyson Fury, informează vineri...253

Mapamond
19 oct 00:00MapamondSUA şi Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria, a anunţat Mike Pence

Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile, iar ulterior îi va pune capăt dacă forţele...266

19 oct 00:00MapamondMerkel: UE trebuie să încheie rapid după Brexit un acord de comerţ liber cu Londra

Uniunea Europeană şi Regatul Unit trebuie să încheie un acord de comerţ liber cât mai rapid posibil după Brexit,...265

19 oct 00:00MapamondPremierul israelian Netanyahu şi secretarul de stat american Pompeo au discutat despre situaţia din Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut vineri o întrevedere cu secretarul de stat american Mike Pompeo, pentru a...262

19 oct 00:00MapamondMihail Gorbaciov cere SUA şi Rusiei să înceapă tratative privind armamentul nuclear

Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, a avertizat vineri că lumea se îndreaptă către o...307

19 oct 00:00MapamondProtestatarii din Catalonia au blocat intrarea în catedrala Sagrada Familia din Barcelona

Demonstranţi care protestează împotriva condamnărilor la închisoare primite de liderii separatişti catalani au...278

19 oct 00:00MapamondJaponia a importat Ebola şi alte virusuri periculoase pentru a pregăti teste de depistare în vederea Jocurilor Olimpice

Vara următoare zeci de mii de fani ai sportului vor călători în Japonia pentru a asista la Jocurile Olimpice, iar...266

19 oct 00:00MapamondNarcotraficanţii mexicani terorizează un oraş, după ce l-au eliberat pe unul din fiii lui „El Chapo“

Luptători bine înarmaţi au încercuit joi forţele de securitate mexicane din oraşul Culiacan, obligând militarii...329

19 oct 00:00MapamondSUA - Aproape 1.500 de cazuri de îmbolnăviri, dintre care 33 de decese, asociate cu folosirea ţigărilor electronice

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a anunţat joi că 1.479 de cazuri de boli pulmonare...252

19 oct 00:00MapamondFamilia olandeză izolată în pivniţa unei ferme: Suspectul, care ar fi un fost membru al unei secte, rămâne în detenţie

Un judecător olandez a dispus joi menţinerea în detenţie pentru încă două săptămâni a austriacului suspectat...298

19 oct 00:00MapamondAtentat într-o moschee din Afganistan: Cel puţin 28 de morţi şi 55 de răniţi

Cel puţin 28 de persoane au murit într-un atentat dintr-o moschee din estul Afganistanului în timpul rugăciunii de...254

Sănătate
12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...2845

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...3621

9 oct 00:00SănătateEste nevoie de sânge! Participă şi tu la acţiunea de donare de la Hârşova!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Hârşova...621

30 sep 00:00SănătateFonduri nerambursabile pentru dotarea Spitalului Orăşenesc Hârşova

Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat luna trecută contractul de finanțare a proiectului „Dotarea...810

30 sep 02:35SănătateUn medicament cu ranitidină a fost retras de pe piață: specialiștii consideră că produce cancer

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț...1698

28 sep 01:01SănătateStroe: Spitalul Militar va fi transformat în Spital Regional; va fi gata în 2 ani, în parteneriat cu turcii

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că spitalul regional va fi gata...5129

27 sep 01:04SănătateO reţea de trafic de ovare şi nou-născuţi, destructurată de poliţia greacă

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovare prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria...1026

26 sep 01:01SănătateProiect de rectificare bugetară pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța!

În luna august a acestui an, bugetul Spitalulului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a fost rectificat, la...2264

25 sep 16:26SănătateCompartimentul de Terapie Intensivă Neonatală inaugurat cu sprijinul unor asociaţii şi a unei fundaţii

Opt mii de ore de muncă, 14 kilometri de cablu de date, 70 tone de nisip şi aproape 14.000 de cărămizi, sunt doar...2762

24 sep 01:28SănătateANUNŢ PROGRAM DONARE DE SÂNGE!

Toate persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă...1157