rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Strategia de dezvoltare turistică a Constanței: primăria a dat 85 de mii de lei pe 199 de pagini în care nu se spune nimic nou!

Strategia de dezvoltare turistică a Constanței a fost prezentată printr-o dezbatere în cursul zilei de marți, 6 martie, în sala Remus Opreanu, din cadrul Prefecturii Constanța. Toate bune și frumoase, evident: o sală plină, invitați de seamă – primar, lideri de autorități publice locale, primărița de la Cumpăna (nelipsită de la evenimentele de amploare, evident!), hotelieri, oameni de afaceri de seamă. O strategie care a costat 85.000 de lei fără TVA din bani publici. 199 de pagini, dar lipsa noutății a fost clară.

Problemele expuse în strategie erau deja cunoscute, iar proiectele propuse, o parte, desigur a recunoscut și edilul Constanței, Decebal Făgădău, erau mai vechi și trebuiau incluse. O analiză a numărului de turiști din anii anteriori nu reprezintă o strategie, asta dacă ne îmbătăm cu apă rece. Turismul este într-adevăr într-o evoluție dinamică de la an la an: publicul țintă se schimbă în funcție de ce se oferă la fața locului. Iar cum Constanța are deja probleme cu infrastructura, cu oferta turistică, iată că s-a găsit soluția. Un grup de tineri a câștigat o licitație pentru care au oferit jumătate din suma propusă (de reținut!) pentru ca să facă o strategie cu aspecte deja cunoscute de orășeni, iar proiectele, unele greu de atins în următorii 10 ani, să nu aibă o nuanță puternică.

Să revenim totuși câteva minute la ce s-a petrecut la dezbatere. Mihaela Pușnava, unic asociat al firmei Agorapolis, a câștigat licitația publică în luna august 2017 pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare și promovare a turismului în municipiul Constanța. Suma contractată: 85.000 lei fără TVA. Municipalitatea stabilise cheltuieli de 136.000 de lei, firma venind cu o ofertă greu de refuzat. Zis și făcut. Și-a format o echipă de non-constănțeni (pentru un proiect de promovare a turismului constănțean, unde un principal aspect era dezvoltarea din interior pentru turiști), formată din: Jamil Benabdallah, Andreea Ciortea, Sabina Leopa, Teodor Manea, Mihaela Pușnava, Ilie Rotaru, Vlad Tăușance. Echipa a fost lăudată de către primarul Constanței pentru modul în care au conceput strategia. Asta pentru că ei „propun” construcția unui stadion de mari dimensiuni, unui centru de conferință, unui acvariu mare etc. Totuși, nu vorbește nimeni de reabilitarea stadioanelor deja existente? De faptul că avem Pavilionul Expozițional, care deși are un spațiu generos, este de multe ori evitat de organizatorii de conferințe și întruniri (exceptând cele politice), faptul că acvariul din vecinătatea Cazinoului nu are vizitatori, deși în momente de crize precum cele curente, intrarea costă doar 2 lei pentru elevi și studenți? Aceste aspecte de ce nu sunt dezbătute de inițiatori? Vorbim de construcții, deci investiții care nu se fac peste noapte. Vorbim de infrastructură care trebuie dezvoltată, de căi de acces, pe care primărița din Cumpăna, Mariana Gâju, a punctat un aspect foarte important: „primăria Constanța trebuie să se îngrijească de căile de acces din metropolă către zonele limitrofe, care încet vor acapara și comunele din apropiere, implicit Cumpăna”.

Legătura dintre echipa care a conceput strategia și Organizația Patronală Mamaia-Constanța

Revenim la lauda adusă echipei care a elaborat strategia. Întrebat de către reporterii „Replica de Constanța” ce părere are primarul despre cei care au lucrat la proiect, edilul a răspuns numai cu apelative evlavioase. „O echipă foarte dinamică! Este una dintre cele mai dinamice strategii pe care le-am citit. De altfel, vorbeam cu domnul Jugănaru, prin mâna căruia au trecut foarte multe strategii, și chiar am apreciat abordarea multidisciplinară, foarte actuală, care ține cont de toate tendințele, nu doar europene, ci mondiale în materie de turism. Turismul a căpătat o altă dinamică și din nefericire am văzut că amenințările neînțelese au generat pe anumite zone probleme mari de tot. Nu vreau să dau exemple punctuale. Această strategie ne va ajuta foarte bine să construim tema de proiectare pentru strategia de branding și comunicare a orașului și a stațiunii. Suntem ombilical legați. Nu mai putem trata spațiul separat. Mamaia este o stațiune de sine stătătoare. Îi felicit, le mulțumesc pentru abordare și au avut înțelepciunea să asculte și să își însușească foarte multe dintre propunerile mai vechi, mai noi ale constănțenilor”, a spus Decebal Făgădău.

Ce este cu atâta accent pus pe stațiunea Mamaia? Hai să ne amintim de conferința de presă de acum câteva săptămâni, în care era prezentat Organizația Patronală Mamaia-Constanța, unde în fruntea acestuia nu se află decât nimeni alta decât Anca Nedea, alături de Nicolae Bucovală. Acolo se vorbea de viitoarea implicare a Organismelor de Management al Destinației (OMD), proiect amplu susținut de Anca Nedea. Până la legiferarea acestuia, Organizația Patronală Mamaia-Constanța s-a ocupat de standul de la Târgul de Turism al României. La conferința respectivă se vorbea clar că este necesară o strategie clară de dezvoltare a turismului, dar și de un branding al orașului. Aspect confirmat și la dezbaterea de marți de către primarul Constanței. „Urmează foarte clar: OMD, strategia va fi urmată de un action plan, veți vedea un branding al orașului Constanța, un concurs de branding, o agendă de evenimente din ce în ce mai încărcată și mai dinamică, cu elemente de vizual și cu foarte mulți ambasadori din rândul constănțenilor. Veți vedea o comunitate care va cupla publicul nostru țintă: tinerii români și străini, care au cea mai mare notă”, a spus primarul Constanței.

Este clar că între Organizația Patronală Mamaia-Constanța, echipa care s-a ocupat de strategia prezentată și viitorul branding al municipiului va exista o cooperare activă. Edilul Constanței a precizat faptul că există deja bani alocați din bugetul local pentru branding. Deci, acest lanț: atribuire licitație pentru strategie către Mihaela Pușnava, implicarea activă a Organizației Patronale Mamaia-Constanța, condusă de directorul executiv Anca Nedea și viitorul brand al orașului a fost gândit strategic dinainte.

Firma Agorapolis a licitat la jumătate majoritatea proiectelor la care a aplicat

Nu doar strategia pentru dezvoltare a turismului municipiului Constanța a fost câștigat de firma Agorapolis, unic asociat fiind Mihaela Pușnava, pentru o sumă la jumătate aproape din cât s-a propus. Reamintim câteva proiecte pe care le-a câștigat firma înființată în anul 2015: în noiembrie 2017 a câștigat contractul privind „achiziționarea serviciului de elaborare documentație tehnico-economică aferentă obiectivelor de investiții: Reabilitare școală gimnazială nr. 16 Marin Ionescu Dobrogianu”. Au fost mai multe firme înscrise la licitație, suma propusă de primăria Constanța fiind de 73.400 lei, iar Agorapolis a licitat 49.500, cu care a și câștigat. La Râmnicu Vâlcea a folosit aceeași tehnică. La atribuirea unui contract pentru renovarea grădiniței a licitat 45.000 de lei, față de suma propusă de 83.500, concurența neavând nicio șansă.

Cine sunt ceilalți oameni din spatele proiectului de strategie de dezvoltare a turismului din Constanța

Jamil Benabdallah este un afacerist care deține o firmă de consultanță, SC Detente Consultants SRL, prin care a câștigat mai multe proiecte cu statul român pe strategii. A încercat să câștige și un contract de la Prefectura Constanța, dar fără succes. Desigur, în 2017 presa de specialitate îl prezenta ca și președintele Asociației pentru Dezvoltarea Turismului de Sănătate și Social din Franța.

Andreea Ciortea a fost director executiv al Fundației Baia Mare 2021 și din această poziție a reușit să ducă Baia Mare pe lista scurtă a orașelor românești rămase în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Andreea Ciortea a lucrat la Sibiu ca manager de proiect în Centrul Cultural German Sibiu și a implementat o serie de proiecte culturale în cadrul acțiunii Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.

Sabina Leopa a fost director de proiecte Urbasofia, urbanist de meserie, cu predilecție către smart city-uri.

Vlad Tăușance s-a ocupat de campania online a lui Klaus Iohannis, el afirmând în 2014 că s-a ocupat de „branding și de strategie online, apoi de strategie de conținut, implementare, tuning și certuri cu colegii". Acesta a colaborat în mai multe proiecte cu Mihaela Pușnava.

Claudia CORBU

miercuri, 7 martie 20181777
Comentarii

02Demostene(7 mar 19:59)
Orasul Constanta stagneaza de vreo 25 ani, sursa de voturi PSD pentru marele partid national, pe care il doare in fund de un oras vechi de peste 2000 ani. Liberalii sunt praf, iar aia de la USR si PMP sunt prea iresponsabili pentru a le incredinta in administrare macar wc ul public. Constantenii carora le pasa de orasul asta -indiferent de sex, religie si conditie sociala ar trebui sa candideze ca independenti, sa stranga semnaturi pe strada. Daca au un program fezabil, realist eu ii voi vota. Mandat dupa mandat, primaria a devenit mijloc de parvenire pentru niste mediocritati ignorante.
04ionut(7 mar 16:12)
Nici nu stiu cu ce sa incep traiesc in acest oras de 50 de ani nu cred ca a aratat mai rau ca acum niciodata pe toate planurile constructii anapoda oare cine le aproba, caini vagabonzi exact in centru in nasul edilului, mizerie peste tot, infrastructura praf, de ce oare nici o investitie in portul Constanta sa ajungem pe locul 7 in Romania este pur si simplu caraghios propun o dezbatere publica de care sa se tina cont si pana sa facem o strategie haideti sa facem macar curatenie si sa vopsim marcajele din Constanta sa lasam gratuitatile si sa scoatem la munca toti cei carora le dam bani.
04miroase a DNA(7 mar 15:53)
cum ma, sa dai 1 miliard pe o carte care spune ce? despre kitsch-ul din Mamaia, despre stucaturile care-ti cad in cap cand treci pe langa Cazinou sau Casa cu Lei, despre cartierul Henri Coanda, despre pavelele din centrul istoric ce-ti rup picioarele, despre jefuirea parcului Tabacarie, despre singurul oras dintre marile orase ale tarii fara stadion sau sala de sport decente? mai spuneti si voi...
01Alooo(7 mar 14:38)
Dar Corina? Corina Martin nu se mai ocupa de turism? Nu a participat ea la elaborarea strategiei astea de 2 lei??? Am inteles. A plecat in Madagascar
01adi(7 mar 14:03)
Decii se cunosc toate smenurile prin Interpusi...la intelegere aia or sa te toarne de nu o sa mai sti de tine ...
01Claudia CIOARA(7 mar 10:57)
O mai musti mult de chur pe primarita de la Cumpana? Daca a fost prezenta, inseamna ca a fost invitata. Nu cred ca cei din sala, au trecut prin fata Primariei si au zis sa intre in cladire sa vada daca are loc vreo expunere publica. Hai sa ne facem fiecare meseria cu maxim profesionalism....ca sa nu ne mai injure lumea
115constantean(7 mar 09:25)
Orasul Constanta este praf, fara infrastructura si macinat de intrigi machidonesti. este condus de incompetenti. de oameni care nu au facut nimic reprezentativ in viata lor. Fagadau pus acolo de Mazare, luat de la Delfinariu unde a fost tot pus. acum Anca Nedea care nu mai poate daca nu apare public, moare sa fie vazuta. In afara de blanuri ce o reprezinta? Pusa la ANT pe influenta securista. Juganaru, ce sa mai discutam - un incompetent rasfoittor de hartii. Toti imbracati frumos, ca la nunta in fiecare zi, in rest nonvalori.
47Vrabia malai viseaza(7 mar 00:30)
Cucule mori de ciuda ca n-ai prins si tu un os de ros ? Sa critici in halul asta o alta femeie pentru ca are succes doar la Constanta mai merge, de aia avem un atat de .. minunat ..
mai mult...Replica
24 ian 21:25ReplicaAdrian Streinu Cercel, despre un medicament care „ia gripa în 24 de ore”: Unii medici nu vor să-l prescrie. Nu înţeleg de ce

Directorul Institutului de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel, a declarat, miercuri, că există un medicament,...752

24 ian 21:27ReplicaAngajata unei primării, cercetată pentru efectuarea a sute de viramente de bani publici în contul fiicei sale1050
24 ian 21:32ReplicaVIDEO! Persoană căzută de pe navă, în apă, căutată de pompierii constănțeni1053
24 ian 12:01ReplicaMașină DISTRUSĂ din cauza unui TERIBILIST care a 'tăiat' sensul cu VITEZĂ!

Un șofer constănțean susține că a încercat să evite un accident rutier, însă s-a ales cu mașina distrusă....1814

24 ian 00:00ReplicaVila Știrbey din Mamaia, CUMPĂRATĂ de o firmă din Ovidiu! Va fi REABILITATĂ2672
24 ian 09:14ReplicaFirmă din Constanța, AMENDATĂ pentru că îşi supraveghea angajaţii cu camere video în birouri și la vestiar3561
24 ian 09:40ReplicaConstanța, sub AMENINȚAREA unei epidemii MORTALE: patru persoane MONITORIZATE!

După ce sfârșitul de an a adus un număr ridicat de cazuri de gripă, iată că nici începutul de an nu este mai bun...25033

24 ian 00:00ReplicaFiica lui Hagi ridică un imobil în zona Tomis I4086
24 ian 09:17ReplicaSITUAŢIE NECLARĂ la Liceul TRAIAN: Un elev EMINENT a RATAT transferul din cauza INDOLENŢEI?!2045
24 ian 00:00ReplicaConstănțenii spun că PREȚUL CARBURANTULUI îi aduce la SAPĂ de LEMN: Este HOȚIE pe FAȚĂ!

Constănţenii sunt revoltaţi cu privire la preţul carburantului afișat la pompă. Aceştia spun că, în ultimii...1881

24 ian 00:00ReplicaDouă ELEVE din Constanța, AMENINȚATE cu un BRICEAG în timp ce mergeau spre ȘCOALĂ1488
24 ian 00:00ReplicaO nouă licitaţie pentru REABILITAREA Muzeului de Istorie din Constanţa499
Vremea
-2.5°-2.5° - 1.6° vineri, 24 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 3.91 m/s
Presiune: 1026 milibari

Loto
6/4911324323942
5/402814284034
joker1410111420
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 ian 00:00SportCând se joacă Simona Halep – Yulia Putintseva în turul 3 la Australian Open

Simona Halep o va înfrunta pe Yulia Putintseva, locul 38 WTA, în turul 3 de la Australian Open 2020. Duelul dintre...722

24 ian 00:00SportNaţionala masculină de tenis de masă a României a ratat şansa de a se califica la JO, la turneul preolimpic de la Gondomar

Naţionala masculină de tenis de masă a României a fost învinsă, joi, de selecţionata Slovaciei, scor 3-2, în...331

24 ian 00:00SportSCM Râmnicu Vâlcea a avut ghinion la tragerea la sorți din Cupă: înfruntă singura echipă care a învins-o în campionat

Campioana SCM Rm. Vâlcea a avut ghinion la tragerea la sorți a optimilor de finală în Cupa României. Echipa...346

24 ian 00:00SportCristiano Ronaldo a intrat în top cinci al celor mai buni marcatori din istorie. Portughezul, start fenomenal de 2020

Cristiano Ronaldo este unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie, iar starul portughez continuă să uimească...426

Local
24 ian 00:00LocalDoi tineri, ÎNCĂTUȘAȚI pentru furt! Au dat iama într-o locuință din Lumina

În urma cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt, polițiști din cadrul Postului de Poliție...340

24 ian 00:00LocalConcert CARITABIL Dan Bittman și Marius Baţu, pentru copiii cu AUTISM

Campania "Music for Autism" invită constănţenii la primul eveniment caritabil din 2020, joi 23 ianuarie de la ora 20...300

24 ian 00:00LocalCondamnați pentru infracțiuni la regimul rutier, DEPISTAȚI și INTRODUȘI în penitenciar

Polițiștii constănțeni au pus îna plicare două mandate de executare a pedepsei! La data de 21 ianuarie a.c.,...298

24 ian 00:00LocalO minoră a dispărut dintr-un centru de plasament din Constanța

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei minore, Diana Lucia Axente, de 16 ani, din municipiul...362

24 ian 00:00LocalWeekend plin pentru jandarmii constănțeni

În acest sfârșit de săptămână, jandarmii constănțeni vor asigura măsurile de ordine publică cu ocazia...292

24 ian 14:40LocalReclamații cu privire la cornurile primite în școlile constănțene! Video

În ultima vreme, constănțenii au făcut tot mai multe sesizări legate de cornurile pe care copiii lor le primesc de...447

24 ian 00:00LocalCreșteri ale încasărilor în prima săptămână de lucru, la SPIT Constanța

În prima săptămână de lucru cu publicul, la standul Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța (SPIT),...279

24 ian 00:00LocalAccident rutier pe bulevardul Tomis: o persoană a ajuns la spital!

Un accident rutier a avut loc, joi, 23 ianuarie, în jurul orei 11.30, în zona Tomis III, pe bulevardul Tomis, vizavi...507

24 ian 00:00LocalUn bărbat condamnat, PRINS de polițiști în momentul în care încerca să treacă frontiera

În Punctul comun de Trecere a Frontierei Ostrov-Silistra s-a prezentat un cetăţean român pe numele căruia...305

24 ian 00:00LocalPolițiștii, sfaturi importante pentru siguranța copiilor

Polițiștii constănțeni continuă activitățile preventive în școli. La data de 22 ianuarie a.c, poliţiştii...736

Politică
24 ian 00:00PoliticăTurcan: Am declanşat calendarul de anticipate; intenţionăm să ne angajăm răspunderea şi pe alte proiecte care vor crea nemulţumire în PSD

Calendarul alegerilor anticipate a fost declanşat, iar după ce proiectul de lege privind alegerea primarilor în două...242

24 ian 00:00PoliticăOrban, despre angajarea răspunderii pe tăierea pensiilor parlamentarilor: Vom anunţa o decizie; e un act de curaj

Premierul Ludovic Orban a precizat joi că Guvernul nu a luat încă o decizie cu privire la angajarea răspunderii...262

24 ian 00:00PoliticăSenatul - convocat în sesiune ordinară pe 3 februarie

"În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale...216

24 ian 00:00PoliticăOrganizaţia de Tineret a PMP propune înscrierea obligatorie în noul act de identitate a grupei de sânge şi a RH-ului

Organizaţia de Tineret a PMP a transmis, joi, Ministerului Afacerilor Interne câteva propuneri privind ordonanţa care...229

24 ian 00:00PoliticăOrban, referitor la întâlnirea cu reprezentanţii CSM: Nu a existat nicio concluzie; urmează să analizăm

Premierul Ludovic Orban a declarat că argumentele prezentate de conducerea CSM la întâlnirea care a avut loc la...224

24 ian 00:00PoliticăMinisterul Dezvoltării: 608 milioane de lei alocaţi localităţilor pentru plata lucrărilor executate prin PNDL

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a anunţat joi că a alocat peste 608 milioane de lei...236

24 ian 00:00PoliticăCiolacu se declară dezamăgit că Tăriceanu şi Băsescu nu iau atitudine faţă de modificarea legislaţiei electorale

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că se aştepta ca Traian Băsescu şi Călin...230

24 ian 00:00PoliticăOrban: Ministrul Finanţelor va vorbi în Parlament despre împrumuturile externe

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că ministrul Finanţelor Publice va merge în Parlament "când este posibil"...223

24 ian 00:00PoliticăNechifor (ProRomânia): Moţiunea va trece cu voturile PNL, care vrea să devină un nou PSD, dar mai dictatorial

Liderul judeţean al Pro România, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, a declarat într-o conferinţă de presă, joi,...222

24 ian 00:00PoliticăCiolacu: Senatorii PSD vor hotărî cine va fi candidatul partidului la şefia Senatului

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că senatorii social-democraţi vor fi cei care...230

Monden
24 ian 00:00MondenCe a spus Pepe despre Oana Zăvoranu, după ce i-a trimis un mesaj de sărbători

În prag de sărbători, Oana Zăvoranu l-a căutat pe fostul ei soț. Vedeta a făcut public mesajul pe care i l-a...386

24 ian 00:00MondenBogdan Ionescu, nedespărţit de iubita turcoaică. Fostul ginere al lui Traian Băsescu, cu copiii şi mama-vitregă, la munte

Bogdan Ionescu nu stă rău pe plan amoros. A pus punct relaţiei cu fotomodelul Maria Grigoriu, a mai bifat câteva...485

24 ian 00:00MondenRaluca de la Bambi, criticată de Raluca Bădulescu la „Bravo, ai stil“: „Nu ştiu cât te regăseşti în acest băboi elegant“

Prima ediţie a emisiunii "Bravo, ai stil! Celebrities" a început în forţă, miercuri seară, la Kanal d, emoţiile...284

24 ian 18:48MondenOana Andoni se întoarce la pupitrul ştirilor Pro TV

Oana Andoni revine săptămâna aceasta la ştirile PRO TV. În fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 19:00, ea le...310

24 ian 00:00MondenDana Săvuică şi-a „tunat“ decolteul la 50 de ani. Apariţie sexy pe plajă, în Brazilia

Dana Săvuică a fugit direct din cabinetul medicului estetician pe plajele însorite din Brazilia, unde face furori în...396

24 ian 00:00MondenParis Hilton își plimbă câinele cu bolidul cameleonic

Paris Hilton, 38 de ani, a făcut senzație prin Beverly Hills zilele trecute după ce și-a scos la plimbare bolidul ei...297

24 ian 00:00MondenCântăreața Jessica Simpson a povestit că a fost abuzată sexual în copilărie: „Mă omoram cu alcool și pastile“

Cântăreaţa şi actriţa americană Jessica Simpson a dezvăluit recent că a fost abuzată sexual în copilărie şi...287

24 ian 00:00MondenMama cântăreței Taylor Swift a fost diagnosticată din nou cu tumoră cerebrală

Deși se bucură de mult succes în viața profesională, Taylor Swift primește lovituri dure în cea familială,...228

24 ian 00:00MondenPrima lovitură financiară pentru Ducii de Sussex

În comunicatul în care prinţul Harry şi Meghan Markle îşi anunţau intenţia de a face un pas înapoi de la...438

24 ian 00:00MondenFostul director al Grammy Awards respinge categoric acuzaţiile de viol formulate împotriva sa

Fostul director executiv al Academiei de arte şi ştiinţe ale înregistrării, asociaţie americană a...240

Mapamond
24 ian 00:00MapamondMarea Britanie: Acordul privind Brexit-ul a devenit oficial lege, după promulgarea de către regina Elisabeta a II-a

Proiectul pentru implementarea acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană a devenit oficial joi lege,...231

24 ian 00:00MapamondStupoare la Bruxelles după ce Von der Leyen a anunţat încheierea rapidă a unui acord comercial UE-SUA

''Nimeni nu ştie nimic'': uimirea predomina joi la Bruxelles după anunţul făcut în ziua precedentă la Davos de...254

24 ian 00:00MapamondLa ceremoniile de la Ierusalim, preşedintele rus Putin n-a dorit să dea mâna cu vicepreşedintele american Pence

Preşedintele rus, Vladimir Putin, la sosirea joi în sala unde urma să înceapă forumul dedicat comemorării...297

24 ian 00:00MapamondKievul şi Moscova au început discuţiile despre eliberarea ucrainenilor deţinuţi în Rusia

Kievul a început tratativele cu Rusia cu privire la eliberarea ucrainenilor deţinuţi în Rusia şi în estul...223

24 ian 00:00MapamondSistemul antiaerian rus S-400 nu constituie un pericol pentru NATO, susţine ministrul de externe turc

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat joi că sistemul rus de apărare antiaeriană S-400 este...245

24 ian 00:00MapamondCoreea de Nord, invitată pentru prima oară la Conferinţa de securitate de la Munchen

Coreea de Nord a fost invitată pentru prima oară să participe la Conferinţa pe teme de securitate de la Munchen, ce...236

24 ian 00:00MapamondGrecia anunţă că va închide în câteva luni taberele pentru migranţi din insule

Grecia va închide în câteva luni marile tabere pentru migranţi din insulele din Marea Egee şi le va înlocui cu...240

24 ian 00:00MapamondVolodimir Zelenski susţine, într-un discurs de Ziua unităţii Ucrainei, că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români“

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un apel la solidaritate adresat conaţionalilor săi,...274

24 ian 00:00MapamondDuma de Stat a aprobat în prima lectură propunerea lui Vladimir Putin de revizuire a Constituţiei

Deputaţii ruşi au aprobat joi cu unanimitate de voturi şi după mai puţin de două ore de dezbateri toate...218

24 ian 00:00MapamondDonald Trump va fi primul preşedinte ce va participa la marşul anual anti-avort

Donald Trump va participa vineri, la Washington, la ''Marşul pentru viaţă'' şi va deveni astfel primul preşedinte...221

Sănătate
23 ian 07:25SănătateDupă ce a blocat timp de doi ani legea, PSD cere acum vaccinare obligatorie: „Este o necesitate și o urgență”

Legea care prevede obligativitatea vaccinării este blocată de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la...292

23 ian 07:24SănătateO pacientă le-a luat foc pe masă, dar Ministerul Sănătății dă avizul de funcționare Spitalului Floreasca

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București respectă normele de siguranță a pacientului, este concluzia...331

24 ian 00:00SănătateUnsprezece metode eficiente prin care poti tine gripa la distanta

Temperaturile scazute si virusurile gripale iti pun sanatatea in pericol, iar daca vrei sa previi gripa fara sa iti faci...283

24 ian 00:00SănătateCum trebuie gestionate fracturile osoase la vârstnici

Pentru vârstnici, accidentele soldate cu oase fracturate reprezintă o adevărată provocare. În timp ce pentru copii...249

24 ian 16:57SănătateApa minerală: Beneficii și contraindicații

Apa minerală, carbogazoasă sau plată, provine din izvoare de mare adâncime și are o compoziție chimică deosebit...293

24 ian 00:00SănătateBeneficiile antistres ale unui acvariu cu pești

Dacă te gândești să îți iei un acvariu cu pești în casă, atunci te poți aștepta la mai mult decât la un...236

23 ian 00:00SănătateNouă plante care purifică aerul din casă

Unele specii de plante, cum ar fi iedera sau crizantema, îmbunătățesc calitatea aerului prin absorbția anumitor...473

23 ian 07:18SănătateȘcolile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei

Școlile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei. Cadrele...339

23 ian 00:00SănătateCoronavirusului din China: Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor exista cazuri în România, bolnavii pot fi tratați în țară

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 9 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele...414

22 ian 00:00SănătateAmeliorarea prognosticului în melanomul malign

Melanomul malign reprezintă o formă de cancer dezvoltat în țesuturile pigmentate, precum piele, ochi, intestine,...434