REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Structura de rezistență a bazei de tratament de la Sanatoriul Techirghiol, grav afectată!

Structura de rezistență a bazei de tratament de la Sanatoriul Techirghiol, grav afectată!

Maria ONICA 3 martie 2023 | 00:00 3176

De la dezastrul natural din Turcia, lucrurile au început să se miște și în România. Din fericire, nu este vorba de mișcări cauzate de fenomene naturale, ci de proiecte de reabilitare a clădirilor cu risc seismic. După 50 de ani de la construcție, iată că o anexă a Sanatoriului Balnear și de Recuperare din Techirghiol intră în reabilitare, proiectul având costul de aproximativ 40 de milioane. Din cauza utilizării intensive și neîntrerupte, starea actuală a corpului C1 este afectată în ceea ce privește structura de rezistență a demisolului și parterului în zona sectorului de băi sărate și împachetări de nămol.

Structura de rezistenta a bazei de tratament de la Sanatoriul Techirghiol, grav afectata!

Dezastrul natural din Turcia a dat de gândit tuturor autorităților. După cum se știe, Constanța este un oraș destul de vechi cu foarte multe clădiri în paragină și gata să se prăbușească probabil la un cutremur de cel mult 5 grade pe scara Richter sau, după caz, clădiri funcționale, dar cu risc seismic ridicat. În acest context, o anexă a Sanatoriului Balnear și de Recuperare din Techirghiol intră în reabilitare, după 50 de ani de la construirea acestuia. Întreg proiectul, denumit ,,Consolidarea și reparare în regim de urgență și amenajări interioare, recompartimentări și refacere finisaje Corp C”, iar suma totală a proiectului fiind de 37.312.460,37 lei.

Structura de rezistenta a bazei de tratament de la Sanatoriul Techirghiol, grav afectata!
1 iulie 1973 marchează data de început a activității în locația actuala a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol. După 50 de ani de funcționare, baza de tratament, cu o suprafață desfășurată de 5497 metri pătrați, având un regim de înălțime D+P+1E parțial, necesită reparații capitale în regim de urgență.

Structura de rezistenta a bazei de tratament de la Sanatoriul Techirghiol, grav afectata!
Roxana Elena Țucmeanu, managerul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, a declarat reporterilor Replica de Constanța că proiectul de reabilitare a fost propus încă din anul 2019. „ Acesta este un proiect ce ni l-am propus încă din anul 2019, l-am actualizat și completat în 2021, materializat în 2022, prin HG 1140/ 14 sept 2022, prin care s-au aprobat indicatorii tehnico economici. Finanțarea se realizează de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății.

Structura de rezistenta a bazei de tratament de la Sanatoriul Techirghiol, grav afectata!
Managerul a mai specificat că din cauza atmosferei corozive generată de folosirea pentru tratamente a nămolului sapropelic de Techirghiol și a altor factori, starea actuala a corpului C1 este afectata în ceea ce privește structura de rezistenta a demisolului si parterului in zona sectorului de bai sărate si împachetări de nămol. Totodată se vor face intervenții și pentru suprastructura bazinului de hidro kinetoterapie.,,Menționez că în anul 2020 structura de rezistență a bazinului cu apă sărată a fost consolidată, din fondurile proprii ale sanatoriului: “consolidare bazin de kinetoterapie din baza de tratament a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, în regim de urgență”, investiție în valoare de 2.100.000 lei,“ a declarat Roxana Elena Țucmeanu, managerul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Anexa va fi protejată antiseismic

Se impun cu celeritate lucrări de consolidare, reparare a construcțiilor si instalațiilor, amenajări interioare, recompartimentare și refacere a finisajelor așa cum este recomandat în expertizele tehnice care au stat la baza elaborării documentației economico-tehnice. Obiectivul de investiții se va proteja antiseismic în conformitate cu prevederile normativelor in vigoare.

Structura de rezistenta a bazei de tratament de la Sanatoriul Techirghiol, grav afectata!
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol va deține cea mai spațioasă și dotată sală de kinetoterapie din România

Totodată se va realiza supraetajarea clădirii prin amenajarea unei săli de kinetoterapie generoasă cu o suprafața de 628 mp ce va asigura fluidizarea pașilor terapeutici prin posibilitatea de a amplasa aparatura specifica, respectând cadența unei ședințe de kinetoterapie. Astfel la finalizarea investiției Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol va deține cea mai spațioasă si dotata sala de kinetoterapie din România, oferind adaptare rezonabilă și facilități pentru persoanele cu dizabilități“, potrivit Roxanei Elena Tucmeanu, managerul Senatorului Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Structura de rezistenta a bazei de tratament de la Sanatoriul Techirghiol, grav afectata!
Această investiție va face posibilă mărirea capacității bazei de tratament cu 30%, în prezent insuficientă pentru toate serviciile medicale solicitate de către pacienți, va crește adresabilitatea. Crearea unui ambient reconfortant și sigur pentru pacienți prin consolidare, extindere, recompartimentare, reamenajare și modernizare va conduce implicit la creșterea calității serviciilor medicale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272