REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Strutinsky, condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare, cu executare

Strutinsky, condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare, cu executare

Replica API 24 decembrie 2017 | 00:56 808

După mai multe amânări succesive, afaceristul constănțean Sorin Strutinsky, prietenul și partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre, a fost condamnat, vineri, pe fond, la şapte ani şi patru luni de închisoare, pentru comiterea trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Tribunalul Constanţa s-a pronunțat în dosarul în care omul de afaceri Sorin Strutinsky fusese trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni, fiind acuzat de DNA că a primit procente din sumele încasate de o firmă care a realizat diferite lucrări în judeţul Constanţa, unele în Portul Constanţa, altele pe Canalul Dunăre – Marea Neagră.

Sorin Strutinsky este un apropiat al fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Sorin Strutinsky a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.

De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.

Sorin Strutinsky a mai fost judecat şi pentru faptul că în 2012 a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând 10 % din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru extinderea unei dane din portul Constanţa. Firma respectivă a încasat conform contractului de lucrări aproximativ cinci milioane de lei, iar denunţătorul a renegociat cu Strutinsky, în ianuarie 2015, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.

Tot în 2012, Gabriel Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia - Năvodari.

Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei). Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma de 605.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare a cinci societăţi indicate de Strutinsky.

În anul 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de 1.600.000 de euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, pentru modernizare ecluze – echipamente şi instalaţii. Ca şi la precedentele înţelegeri,

Gabriel Strutinsky promitea să intervină la reprezentanţii companiei pentru respectarea obligaţiilor contractuale asumate. În anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins şi suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).

Sorin Strutinsky mai este judecat pentru luare de mită, într-un alt dosar împreună cu fostul primar Radu Mazăre, cu omul de afaceri Eduard Martin şi cu alţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa. Totodată, pe data de 20 decembrie 2017, Sorin Strutinky a fost trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă, împreună cu fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă.

D.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Babu de la primarie cand intra? Domnu Viceprimar spagar, verificati si la el, ca stie si cate ceva, dar nu prea multe ca i prostut tare
7
1
Se reuneste TRIPLETA DE SUCCES , dupa gratii. Astia , tripleta, au fost ingineri financiarii ! Ce au facutt astia, nu o sa faca nimeni de acum in colo. Pai ei or sa faca pentru doar 7 la suta din faptele lor. Acum sunt fericiti si psdisti aia hodorogi care se bucura ca au scapat de astia. Bosorogi comunisti care se intrunesc la cafea la Parc. Rasufla usurati ca nu mai trebuie sa plateasca dreptul de smeker . Toata stima pentru TRIPLETA de succes !
4
0
poate ma ia si pe mine Radu Mazare si pe prietenul Nicusor Constantinescu ca doar am furat impreun !
3
2
Puiul asta de gogomarla va avea viata grea la parnaie ! Baietii stiu acum ca nu au conditii datorita banditilor care au devalizat Romania , printre care si parazitul de fata ...
3
0
Ultimul eject din romania...Struty daca nu ma impusc merg la parnaie.Il iau si pe Girleanu Octavian fraierul meu de la argos care imi suge ciorapii cand mi se scoala mie.Un moldovean prost ca el nu mai gasesc.
4
0
In SUA se injumatatesc pedepsele de executat efectiv, pt ca mai toate condamnarile pleaca de la 50 ani in sus. La noi le da 5-6-7 ani si sunt injumatatite si astea. Dragi psdei armonizati legislatia cu cea a celei mai democratice tari de pe pamant, nu mutilati codul penal, caci de asta va urma o alta revolutie in curand.
6
0
urmeaza mazarica?
9
2
Haaa fam facut fraierilor
3
3
Si pastaia cand intra la racoare?dar sa le confiscati si averile,ca fac vreo 3 ani si apoi ies din nou la huzureala si banetul lor tinut la banci..pai sa tot furi asa..stai 3 ani la racoare si apoi iesi si ramai cu banii,ca si cand nu ai fi facut niciodata nimic..normal ca fura astia in draci daca nu le confiscati averea..stiu ca se intorc la ea,chiar de iau 2-3 ani la parnaie
13
2
voi astia cu comenturi binevoitoare zic sa il pupate in cur pe sorin voi si mamele voastre japitelor.
4
14
Eu sunt adevaratul,nu cel de ieri.Am bagat SC ANCA IRINA SA din Venus in faliment,dupa ce a fost scoasa din insolventa,dar nu pentru bani.Asa mi-a ordonat sefii mei de la SIF TRANSILVANIA.Sincer nu stiu cine va lua partea leului.Probabil SC RECON SIX SRL,societate de care nu pare a fi strin STRUTINSCHI !!!!!!!!!!!!!!!!!
6
0
Dragi pensionari care ati votat partidul cu astfel de oameni-hoti, sunteti complici la furtul si distrugerea orasului, pt un pui v-ati vandut viitorul orasului si al nepotilor vostri, va uitati la televiziunea hotilor si cumparati ziarul hotilor. Ce usor ati fost de manipulat, ce usor ati facut ce au vrut hotii acestia. Sa bagati capul in pamant cand mergeti pe strada. Cu ajutorul vostru au furat orasul.
27
3
Sa speram ca acum incepe hora,hora turnatoriilor pt scaparea pielii.
21
1
Deciiii , ia aminte , sa ...ti minte !!!
8
3
Mazaica, drogat nenorocit ce esti, tu si tot neamul tau de hoti ati nenorocit orasul asta. Ati furat ca'n codru si v-ati comportat ca niste lichele ce sunteti. Nici daca era ograda lui mata, nu faceati asa. Acum, dupa tov tau de talharii , o sa halesti si tu peste 15 ani, mascariciule. Si festu Sandel si Mitisor si .... cu toate " beneficiile" parnaiei. Nu te mai hilizesti acum boule, unde iti coardele care se futeau cu tine pt bani, poponarule. Stan Gabi stie de ce @
24
3
si va ramane cu banii.aaa,daca se dispunea confiscarea integrala a averii plus investigarea si confiscarea banilor transferati pentru tot neamul lui,daaa era justitie adevarata.asaaa,va rade pe-nfundate in garsoniera de lux unde va sta.In Romania astia merg la sanatoriu,nu la puscarie.Oligarhii sunt mici copii.Va si ne bucuram degeaba,astea sunt simulari de pedepse.Cu Ceausescu mai sapau 3 canale astia,daca nu se lasa cu gloante pe stadion.
20
1
Lasa Strutule, nu fi suparat ca ai luat numai 7 anisori si mergi singurel la puscarie. Mai ai de primit cateva zeci de la celelalte dosare care vin din urma. Vine si mascariciul de Mazare din urma, n-ai grija, pt peste 15 ani de parnaie. Si Strutule, nu uita vaselina, golanule! Ai facut milioane de euro, dar cum? Furand.
28
3
Am bagat in faliment SC ANCA IRINA SA pentru tine Strutule si acum ce facem.Crezi ca se descurca dna.Dascalescu cu falimentul.Mie cine imi da 20%.Daca afla DNA,o sa mai trag cativa dupe mine...
11
1
Struty tu ai scapat mai usor decat...moi.Faci 3 ani si scapi.Mai nasol de mine am miliarde datorii la stat si la salariatii neplatiti de luni de zile.Eu cred ca mi trag un glont in freza si rezolv si cu ANAF ul.
12
1
Strutule, te dau in gat la DNA, sa stie toti cum toate societatile care lucrau cu Mazarica si Constantinescu nu incasau banii cuveniti daca nu iti dadeau spaga cuvenita. F multe firme erau obligate sa faca reclama de mii de euro lunar la TV Neptun pt ca altfel nu li se decontau facturile. Vedeti si cum a obtinut exclusivitate pt reclama javra de Ionut Barbu. Mai vedeti si cum jidanul penal Sorin Lucian Ionescu obtine reclama si bani de la RAJA, RADET si RATC fara ca regiile astea care sunt pe pierdere, n-au voie sa faca reclama. Strutule, asteapta-l si pe poponaru de Mazarica. La multi aniiii
29
1
putin , foarte putin ...
21
3
La multi ani! Cu executare, Strutule !
28
3
La cat mai multi ani... Cu executare...
25
3
o daa domnu secretar de stat excrocu din turism
20
2
V-a scapat Barhalescu sunt din aceeasi brigada
21
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218