REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
9.2° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Studenţi pro-palestinieni sancţionaţi de Universitatea Columbia pentru că au refuzat să părăsească tabăra

Studenţi pro-palestinieni sancţionaţi de Universitatea Columbia pentru că au refuzat să părăsească tabăra

A.F. 1 mai 2024 | 00:00 202

Universitatea Columbia din New York, unde a început o mişcare pro-palestiniană care s-a extins în numeroase campusuri din Statele Unite, a început luni seară să îi sancţioneze pe studenţii care refuză să părăsească o tabără instalată în urmă cu zece zile, transmite AFP.

Studenti pro-palestinieni sanctionati de Universitatea Columbia pentru ca au refuzat sa paraseasca tabara

Plecat de la renumita universitate din nordul Manhattanului, acest nou val al mişcării studenţilor şi activiştilor împotriva războiului dus de Israel contra Hamas în Fâşia Gaza s-a răspândit în numeroase universităţi, din California până în New England (nord-est) trecând prin centrul şi sudul Statelor Unite.

"Am început să suspendăm (administrativ) studenţii ca parte a acestui nou pas pentru a asigura siguranţa campusului nostru", a anunţat presei vicepreşedintele însărcinat cu comunicarea de la Columbia, Ben Chang.

A doua zi după un week-end relativ calm în campus, unde este instalat un "sat" de corturi, preşedinta Universităţii Columbia, Minouche Shafik, a lansat luni dimineaţa un ultimatum care expira la 6:00 p.m. GMT. Ea i-a îndemnat pe cei 200 de ocupanţi ai unei tabere să plece, în urma eşecului a cinci zile de negocieri pentru o soluţie amiabilă.

Studenţii şi activiştii pro-palestinieni care cer ca această universitate privată să taie legăturile cu patronii sau companiile care au legătură cu Israel, au cerut apoi "protejarea taberei"."Nu vom fi îndepărtaţi, decât cu forţa", a strigat Sueda Polat, o studentă din conducerea mişcării, la un briefing de presă, denunţând "o tactică de intimidare care nu înseamnă nimic în faţa morţii a peste 34.000 de palestinieni".

Zeci de tineri au defilat, cu feţele ascunse de măştile sanitare, plimbându-se prin campus, bătând din palme şi cântând "Palestina liberă", potrivit unui jurnalist AFP care a numărat în jur de 50 de persoane rămase în tabără, într-o atmosferă relaxată şi fără prezenţa poliţiei.

Columbia a asigurat vineri că nu va chema poliţia din New York să evacueze corturile.

Studenti pro-palestinieni sanctionati de Universitatea Columbia pentru ca au refuzat sa paraseasca tabara

Însă pentru profesorul Joseph Howley de la Columbia, ultimatumul preşedintei Shafik echivalează cu a "ceda presiunii politice externe".

Valul de proteste s-a răspândit în universităţile americane în ultimele zece zile. Mişcarea a început la Columbia, unde o sută de pro-palestinieni au fost arestaţi pe 18 aprilie.

De atunci, sute de persoane - studenţi, profesori şi activişti - au fost audiate pentru scurt timp, uneori arestate şi urmărite penal în mai multe universităţi din întreaga ţară.

Imaginile poliţiştilor care intervin în campusuri, după ce au fost chemaţi în ajutor de conducerea universităţilor, au făcut înconjurul lumii, amintind de evenimente similare din Statele Unite în timpul războiului din Vietnam.

Manifestaţiile au reînviat dezbaterea politică din Statele Unite, tensionată şi uneori violentă de la atacul Hamas din Israel din 7 octombrie, pe tema libertăţii de exprimare, a dreptului constituţional şi a acuzaţiilor de antisionism şi antisemitism.

În această iarnă, cei doi preşedinţi ai universităţilor Harvard şi UPenn au fost nevoiţi să demisioneze după ce au fost acuzaţi în faţa Congresului că nu au făcut suficient împotriva antisemitismului.

Pe de o parte, studenţii şi profesorii îşi acuză universităţile că încearcă să cenzureze exprimarea politică liberă, pe de altă parte, mai multe personalităţi, inclusiv aleşii republicani, afirmă că activiştii alimentează antisemitismul.

Minouche Shafik a afirmat că universitatea nu va retrage din investiţiile sale în Israel. Însă liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Mike Johnson, a denunţat pe X un "campus depăşit de studenţi antisemiţi" şi i-a cerut lui Shafik să demisioneze.

Duminică, Casa Albă a cerut ca protestele în sprijinul Fâşiei Gaza să rămână "paşnice" şi a condamnat "remarcile antisemite". Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Biden, Karine Jean-Pierre, a reamintit luni că "libertatea de exprimare trebuie să se facă în cadrul legii".

În week-end, o sută de persoane au fost arestate într-un campus universitar din Boston, iar tabăra lor a fost demontată, 80 la o universitate din Missouri, 72 într-un campus din Arizona, alte 23 la Universitatea Indiana şi 90 la Virginia Tech. La Universitatea Texas din Austin, o tabără ilegală a fost, de asemenea, desfiinţată şi câteva persoane au fost arestate, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Musulmanii au inceput sa dea tonul in universitatile occidentale.Este grav, pt ca au primit sponsorizari de la arabi ca sa reactioneze cum vor ei.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407