REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Studenți străini, BLOCAŢI în Constanța!

Studenți străini, BLOCAŢI în Constanța!

Replica API 18 martie 2020 | 00:00 1218

Mii de români au încercat în ultimele zile să se întoarcă în țara natală cu toate recomandările primite din partea autorităților, pentru a fi alături de familiile lor. În Constanța sunt aproximativ 1500 de studenți străini care, odată cu declanșarea epidemiei de coronavirus și cu suspendarea cursurilor s-au trezit cu foarte mult timp liber și poate cu dorința de a se întoarce la ei în țară.

Printre măsurile luate de autoritățile române au fost și câteva care au vizat transportul. Astfel, unele trenuri au fost suspendate temporar, vizate fiind cele spre Moldova, Ucraina, Bulgaria și Ungaria. Chiar și transportorii privați au anulat cursele spre Republica Moldova, astfel că studenții din Constanța s-au văzut în imposibilitatea de a se reîntoarce la ei în țară. Situația nu este chiar așa de gravă, unii dintre studenți chiar nedorind să părăsească țara de adopție, sau reușind să plece înainte de suspendarea trenurilor sau autocarelor.

”În România sistemul medical este mult mai bine pus la punct și nu sunt nici un fel de influențe astfel că eu am preferat să rămân aici. La noi e mult mai politizat, iar jurnalismul în Moldova chiar nu e ce trebuie. În Republica Moldova acum, toți stau în casă, școlile sunt închise, primăriile și toate instituțiile au program redus de câte 4 ore. Eu am fost luată prin surprindere că Moldova a luat măsurile destul de repede, imediat cum au apărut primele cazuri. În Rusia totul e foarte politizat, si de aceea nu ”răsuflă” nimic, sistemul medical și autoritățile nu prea au luat măsuri.” a declarat pentru ziarul Replica, Violeta Guțu din Republica Moldova, studentă la Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism.

O altă studentă, la aceeași specializare, Ana Sajin, a ales o cu totul altă abordare, ea fiind deja în Republica Moldova:” Nu mă întorceam dacă puneam pe cineva în pericol sau daca veneam dintr-o zonă foarte afectată de virus. M-am întors pentru că mă simt mai în siguranță în țara în care îmi cunosc drepturile și obligațiile. În România sunt cetățean străin și nu prea știam ce se poate întâmpla. Sigur mă simt mai bine alături de familie.”.

Sara Trajchevska, din Macedonia, studentă și ea la aceeși facultate, a ales să rămână deocamdată în România, deoarece trebuie să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere, însă odată cu suspendarea activității Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, se gândește să se întoarcă la ea în țară, pentru a fi alături de familie.

În concluzie, în România nu este aglomerație la granițe doar pentru a se intra în țară, ci și pentru cei care doresc să ajungă în țara natală.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
deasta trebuie inchise toate granitele fara exceptii in perioada asta
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272