REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.1° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Studenții sunt supărați că nu mai circulă gratis pe tren!

Studenții sunt supărați că nu mai circulă gratis pe tren!

Replica API 4 martie 2022 | 14:57 1716

Una dintre măsurile controversate ale anului 2021, care a stârnit proteste ale studenților în toată țara, a fost eliminarea gratuității de care beneficiau studenții la transportul pe calea ferată. Astfel, în februarie 2021, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului a fost eliminată această gratuitate, studenții beneficiind de tarif redus cu 50% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau rutele călătoriilor. Cu toate că de atunci a trecut mai mult de un an, iată că studenții nu au renunțat, din ce în ce mai mulți cerând în instanță suspendarea executării H.G. nr. 341/2021, unde sunt prevăzute reglementările din ordonanța de urgență. ”Ordonanța prin care s-a scos gratuitatea pe tren este neconstituțională„ a declarat pentru Replica de Constanța, Sabina Spătariu, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța, acum student la Drept în București, și ea fiind una dintre cei care au ajuns în instanță.

Sabina Spătariu

Acțiunile în instanță le-am depus noi, studenții, nu printr-o organizație. Ideea de bază este că ordonanța prin care s-a scos anul trecut gratuitatea la studenți este neconstituțională, pentru că nu s-au respectat anumite condiții, adică nu putem să reglementăm orice prin ordonanțe de urgență. Ideea este că noi încercăm să explicăm asta pe internet, progresiv și noi nu vrem neapărat să aducem înapoi gratuitatea ci este vorba de principiu, de idee în sine. Deja devine clișeică asta cu ordonanțele de urgență și nu este ok. Pentru noi care facem naveta Constanța-București nu este atât de mult un bilet de tren, dar sunt alte familii care nu își permit și studenți care vin din colțuri diferite ale țării. Ne-am organizat din diferite orașe ale țării și am chemat în judecată fiecare în orașul lui. Până acum sunt 4-5 acțiuni, însă în total o să fie cam 15.” a declarat Sabina Spătariu pentru Replica de Constanța.

Ce spune H.G. nr. 341/2021

În hotărârea publicată în Monitorul Oficial scrie că studenții vor beneficia de “tarif redus cu 50% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau rutele călătoriilor”. Era nevoie de această hotărâre ca să se operaționalizeze efectiv modificarea dată prin ordonanță. Asta înseamnă că operatorii de transporturi feroviare trebuie să elibereze studenţilor legitimații de călătorie cu tarif redus cu 50% (50% din tariful de transport și 50% din tariful de rezervare) și abonamente lunare cu număr nelimitat de călătorii cu reducere de 50% la transportul la clasa a II-a cu trenurile regio și interregio. Hotărârea stabilește și cine poate beneficia de reducerile la călătoriile pe calea ferată. Este vorba, mai exact, despre studenţii români sau străini cu vârsta de până la 26 de ani. Pe de altă parte, studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a acestei hotărâri, există două categorii de studenți ce beneficiază de facilități la transportul pe calea ferată: studenții beneficiari de tarif redus cu 50%; studenții orfani sau care sunt proveniți de la casele de copii beneficiari de gratuitate.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa plateasca integral ca toata lumea. Ca bani de tigari si droguri au!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272