REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.1° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Studenții vor călători gratis cu trenul, indiferent de vârstă. Klaus Iohannis a promulgat legea

Studenții vor călători gratis cu trenul, indiferent de vârstă. Klaus Iohannis a promulgat legea

Replica API 23 aprilie 2018 | 01:20 401

Studenții vor călători gratis cu trenul, indiferent de vârstă. Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede ca și studenții trecuți de 26 de ani beneficiază de călătorii gratuite cu trenul.

Până acum, numai studenții cu vârsta până în 26 de ani beneficiau de gratuitate la transportul feroviar. Legea promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis prevede că studenții vor călători gratis cu trenul, indiferent de vârstă.

“Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat), în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern. Instituţiile de învăţământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimaţiilor de student pentru gratuitate la transport, precum şi asupra eliberării adeverinţelor care să ateste calitatea de student”, potrivit legii.

ANOSR considera că și studenții de peste 26 de ani ar trebui să beneficieze de gratuitate la transportul feroviar. Anul trecut, reprezențanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România au obținut o serie de întrevederi, inclusiv cu Direcția Generală Juridică din cadrul Ministerului Educației.

Guvernul a aprobat la începutul lunii ianuarie 2017 o ordonanță de urgență care prevede că studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Gratuitatea este valabilă pe tot anul calendaristic.

Ulterior, doi deputați au introdus un amendament prin care călătoriile studenţilor erau limitate între localitatea de domiciliu şi cea în care studiază. Amendamentul a fost însă respins de Senat.

În urma acestei decizii, traficul feroviar a crescut cu aproximativ 75%, față de anul trecut, anunța, în luna martie directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes.

Senatul a adoptat, în luna martie, în unanimitate, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă prin care studenţii, indiferent de vârstă, vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern. Până în prezent, doar studenţii până la 26 de ani beneficiau de această gratuitate.

“Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat), în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern. Instituţiile de învăţământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimaţiilor de student pentru gratuitate la transport, precum şi asupra eliberării adeverinţelor care să ateste calitatea de student”, stipulează un amendament al Senatului adus la propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, iniţiată de parlamentarii PSD Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Liviu Pop şi Marcel Ciolacu.

Fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti executorii, ce au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învatamânt se asigură prin bugetul de stat de la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, conform Libertatea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cei care au o meserie,sunt angajati si fac o facultate,sa faca bine sa-si plateasca drumurile! Inteleg scutirea de plata pentru elevi,mai ales la tara,adica in mediul rural,inteleg si scutirea pentru studentii inca tineri,dar cei cu par alb pe piept care se apuca de o facultate chiar e treaba lor,nu se compara cu oamenii ce au chiar nevoie de sprijin. Sunt cei care de foame abandoneaza clasele primare bai,Iohannise! Acolo da cu banu' ,nu in cel care dupa maturitate vrea sa avanseze in functie si o poate, fara bilet gratis la CFR!
0
0
Eu stiu ca iti plac mult calatoriile ca in rest esti out d.t.p.d.v
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272