REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Studioul Disney, criticat după ce a filmat remake-ul „Mulan“ în provincia Xinjiang

Studioul Disney, criticat după ce a filmat remake-ul „Mulan“ în provincia Xinjiang

Replica API 9 septembrie 2020 | 00:00 886

Studioul Disney, care mizează pe succesul filmului "Mulan", un remake live-action al unei populare poveşti chineze, realizat cu un buget de 200 de milioane de dolari, a fost criticat la doar câteva zile după debutul peliculei pe o platformă de streaming din America de Nord şi cu foarte puţin timp înainte de premiera acestui lungmetraj în cinematografele din China, informează bloomberg.com, citat de Agerpres.

Un editorialist şi mai mulţi comentatori de pe reţelele de socializare au criticat grupul Disney pentru decizia sa de a filma în provincia chineză Xinjiang şi pentru mulţumirile adresate mai multor departamente ale guvernului regional chinez în genericul afişat la finalul acestei pelicule.

Aproximativ 1 milion de etnici uiguri din Xinjiang trăiesc în tabere de detenţie, pe care autorităţile chineze le-au denumit "centre de educare voluntară".

Filmul "Mulan" are o importanţă vitală pentru redresarea financiară a grupului Disney după ce pandemia de COVID-19 a dus la amânarea lansării peliculei, programată iniţial în luna martie, şi a forţat cinematografele din lumea întreagă să se închidă şi, apoi, să funcţioneze în această vară la capacităţi reduse şi cu restricţii severe.

Chestiunea drepturilor omului pentru comunitatea uigură se adaugă şi altor critici de natură politică ce au fost generate de acest film, inclusiv apeluri la boicot după ce actriţa Liu Yifei, care interpretează rolul principal, şi-a exprimat sprijinul faţă de poliţia chineză anul trecut în perioada protestelor pro-democraţie din Hong Kong.

Grupul Disney nu a făcut deocamdată comentarii pe această temă.

În iulie, Statele Unite au sancţionat un politician de rang înalt din rândul Partidului Comunist Chinez şi alţi trei oficiali din această ţară pentru încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang. Acea decizie a marcat o escaladare importantă a tensiunilor dintre administraţia Trump şi China.

Grupul Disney a lansat filmul "Mulan" în Statele Unite în data de 4 septembrie pe serviciul său de streaming Disney+, unde a devenit disponibil pentru vizionare contra unui tarif special de 30 de dolari. Descărcările pentru aplicaţia de streaming a grupului Disney au crescut cu 68% şi au ajuns la 890.000 pe parcursul weekendului trecut, un detaliu care arată că "Mulan" a contribuit la stimularea cererii pe o piaţă în care cinematografele nu s-au redeschis deocamdată în totalitate.

Înainte de pandemie, filmul "Mulan" urma să fie difuzat într-un număr impresionant de cinematografe din China, unde trebuia să fie lansat simultan în sălile de proiecţii din această ţară, considerată a doua piaţă cinematografică din lume după Statele Unite.

În prezent, China este prima piaţă majoră care şi-a redeschis cinematografele la capacitate completă. Filmul "Mulan" va avea premiera în China pe 11 septembrie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212