REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Studiu: Am devenit mai morocănoși și mai puțin încrezători. Cum ne-a schimbat pandemia

Studiu: Am devenit mai morocănoși și mai puțin încrezători. Cum ne-a schimbat pandemia

A.F. 1 februarie 2023 | 00:00 282

Impactul pandemiei a fost atât de puternic încât a modificat personalitatea oamenilor, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian. Tinerii au devenit mai predispuși la stres și mai puțin încrezători.

Studiu: Am devenit mai morocanosi si mai putin increzatori. Cum ne-a schimbat pandemia

Psihologii nu au reușit să găsească, până în prezent, o legătură între evenimentele stresante colective, precum cutremure sau uragane, și schimbarea personalității. Cu toate acestea, un nou studiu a descoperit că pierderile suferite sau lunga izolare socială au un impact asupra personalității oamenilor.

„Tinerii au devenit mai morocănoși și mai predispuși la stres, mai puțin cooperanți și încrezători”, susțin autorii studiului, conduși de profesoara Angelina Sutin de la Florida State University College of Medicine.

Cercetătorii au analizat peste 7.000 de oameni înscriși în studiul online Understanding America, iar evaluările au fost făcute în diferite momente, înainte și în timpul pandemiei. Participanții au efectuat teste de personalitate care analizează cinci trăsături - nevroticism, extraversiune, deschidere, agreabilitate și conștiinciozitate.

Participanții, cu vârste cuprinse între 18 și 109 ani, au participat la teste înainte de pandemie, la început și mai târziu în timpul pandemiei, cu o medie de trei teste pe persoană.

În timpul primei faze a pandemiei (din martie până în decembrie 2020), personalitatea a fost relativ stabilă, cu un mic declin al nevroticismului în comparație cu perioada pre-pandemică. Explicația ar putea fi că pandemia chiar „oferea un motiv” pentru sentimentele de anxietate, iar oamenii nu dădeau vina pe propria dispoziție.

Declinul nevroticismului a dispărut până în a doua jumătate a pandemiei (2021-2022) și a fost înlocuit de scăderi ale extraversiunii, deschiderii, agreabilității și conștiinciozității în comparație cu personalitatea de dinainte de pandemie. În rândul tinerilor au fost bservate cele mai mari schimbări, în timp ce în cazul adulților mai în vârstă nu au fost schimbări semnificative în trăsături, citează digi24.ro.

Potrivit specialiștilor, personalitatea este mai maleabilă la tineri, iar pandemia a avut un impact mai puternic asupra acestora.

„Deși pandemia a fost stresantă pentru toată lumea, ea a perturbat sarcinile adulților tineri, cum ar fi școala și tranziția către muncă, precum și activitățile sociabile și dezvoltarea relațiilor”, a declarat Sutin. „Este o speculație, pentru că nu am măsurat motivele acestei schimbări, însă s-ar putea ca această perturbare să fi avut un impact mai mare asupra adulților mai tineri, deoarece aceste activități sunt foarte importante pentru ei.”

Cercetătorii continuă să monitorizeze participanții la studiu pentru a vedea dacă schimbările de personalitate sunt temporare sau de durată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614