REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Studiu: Masajul, eficient în tratarea durerii lombare

Studiu: Masajul, eficient în tratarea durerii lombare

Replica API 13 martie 2021 | 00:00 1048

Oamenii de știință au făcut un studiu pentru a analiză efectele masajului în tratarea durerii lombare cronice.

Sursă foto: Shutterstock

Niki Munk, profesor în cadrul Universității Indianapolis și co-autor al studiului, susține că rezultatele acestui studiu sunt extrem de valoroase, având în vedere numărul mare de persoane afectate de durerile lombare, scrie doc.ro.

Durerea lombară este una dintre durerile care pot limita mobilitatea individului, chiar dacă pentru o perioada limitată. Durerea joasă de spate poate fi ameliorată cu ajutorul câtorva sesiuni de masaj realizat de un maseur profesionist.

În timpul studiului, cei 104 pacienți folosiți pe post de eșantion au primit o serie de 10 sesiuni de masaj, oferite pe perioada a 12 săptămâni. În urmă acestora s-a observat o îmbunătățire a stării pacientului în toate cazurile. S-a observat, de asemenea, că în cazul persoanelor obeze, efectele nu au fost de durata, însă s-a înregistrat o ameliorare pe termen scurt. În ceea ce privește rezultatele cele mai bune, pacienții de peste 49 de ani s-au bucurat de acestea.

Specialiștii susțîn că, având în vedere faptul că durerea lombară se ameliorează, în timp, indiferent de modul în care este tratată, ideal ar fi să lăsăm organismul să se vindece. Iar folosirea unor tehnici precum masajul va ameliora durerile resimțite până când durerea dispare definitiv, ba chiar va accelera procesul de vindecare a inflamației și de dispariție a durerii.

Masajul poate ameliora și simptomele asociate durerii lombare precum insomnia, depresia și anxietatea. Stimulând secreția de dopamină și serotonină, masajul îmbunătățește starea generală a pacientului, sporindu-i totodată rezistență la durere.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale masajului terapeutic, pacientul ar trebui să apeleze la un terapeut profesionist, care cunoaște anumite tehnici de masaj speciale pentru durerea din zona lombară. Având în vedere însă costurile ridicate ale acestor proceduri, pacientul ar putea să apeleze și la masajul oferit de un amator.

Pentru potențarea efectelor masajului, se poate folosi un ulei esențial care ameliorează durerea.

Uleiurile esetiale cu efect antispasmodic și antiinflamator pot contribui la ameliorarea durerilor lombare, mai ales dacă sunt folosite în paralel cu masarea zonelor dureroase.

Uleiul de lavandă, de pildă, combate spasmele musculare și detensionează zona spatelui, reducând totodată inflamatia. Mai mult decât atât, având un efect calmant și liniștitor și asupra minții, uleiul de lavandă combate și anxietatea asociată cu durerile de natură cronică. Acest ulei se aplică nediluat pe piele, prin simplă întindere a câtorva picături pe suprafață dureroasă, uleiul fiind apoi încălzit prin mișcările de masaj.

Uleiul esențial de mușețel, pe de altă parte, are, pe lângă efectul antiinflamator, și efect analgezic, fiind extrem de eficient în tratarea durerilor de spate. Pentru a folosi acest ulei în tratarea durerilor lombare, aplică-l pe piele după ce îl diluezi în ulei de cocoș sau de măsline.

Uleiul de mentă oferă senzația de răcorire pe zona pe care este aplicat, dar are totodată și efect antiinflamator așa că poate fi și el folosit în timpul masajului terapeutic pentru durerea lombară. Ideal ar fi că și uleiul de mentă să fie diluat întrucât are o formulă foarte concentrată și poate produce iritații la nivelul pielii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272