REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Studiu: Nitrozamine, detectate în alimente pentru consum zilnic

Studiu: Nitrozamine, detectate în alimente pentru consum zilnic

A.F. 30 martie 2023 | 00:00 373

Prezenţa în alimentele consumate zilnic a cel puţin zece nitrozamine, compuşi care se pot forma în timpul preparării şi procesării acestor produse, prezintă riscuri pentru sănătate, potrivit unui studiu publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), relatează AFP.

Studiu: Nitrozamine, detectate in alimente pentru consum zilnic

"Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate", a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului ştiinţific pentru contaminanţi din lanţul alimentar, citat de EFSA într-un comunicat.

În total, cel puţin zece nitrozamine prezente în alimente sunt cancerigene (care pot provoca apariţia cancerului) şi genotoxice (care pot afecta ADN-ul), concluzionează autorii studiului.

"Pe baza studiilor pe animale, am considerat că incidenţa tumorilor hepatice la rozătoare reprezintă cel mai critic efect asupra sănătăţii", adaugă Schrenk.

Nitrozamine au fost găsite în diferite tipuri de alimente, precum produse din carne şi mezeluri, peşte procesat, cacao, bere şi alte băuturi alcoolice. Cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produse din carne, explică studiul.

Nitrozaminele pot fi găsite şi în alte alimente, inclusiv în legume procesate, cereale, lapte şi produse lactate sau alimente fermentate, marinate sau condimentate.

Autorii studiului admit totuşi că se confruntă în continuare cu "lacune în informaţiile disponibile cu privire la prezenţa nitrozaminelor în cazul unor categorii specifice de alimente", informează Agerpres.

În plus, "pentru a asigura un nivel înalt de protecţie a consumatorilor, am dezvoltat cel mai rău scenariu în evaluarea noastră asupra riscurilor. Am presupus că toate nitrozaminele prezente în alimente au acelaşi potenţial cancerigen la om ca cea mai nocivă nitrozamină, deşi acest lucru este puţin probabil", a mai spus Schrenk.

Echilibrarea regimului alimentar prin consumul unei varietăţi mai mari de alimente ar putea ajuta la reducerea aportului de nitrozamine, recomandă EFSA, al cărui studiu va fi prezentat Comisiei Europene care va examina, împreună cu autorităţile naţionale, măsurile necesare pentru gestionarea riscurilor, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614