REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° ConstanÈ›a Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° ConstanÈ›a Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Studiu: Persoanele mofturoase la mâncare sunt mai expuse riscului de îngrășare

Studiu: Persoanele mofturoase la mâncare sunt mai expuse riscului de îngrășare

Replica API 15 aprilie 2021 | 00:00 789

În mod surprinzător, un studiu arată că persoanele care mănâncă orice, fără să facă nazuri, sunt mai puțin expuse riscului de acumulare a kilogramelor în plus, în comparație cu cei care sunt foarte pretențioși la mâncare.

Sursă foto: Shutterstock

Cercetătorii de peste Ocean au analizat comportamentul și datele a 501 persoane, cu o medie a vârstei de 26,8 ani și o medie a indicelui de masă corporală de 25,96.

S-a constatat astfel că cei care sunt dispuși să încerce tot felul de preparate culinare au în indice de masă corporală mai mic, dar totodată au și tendința de a găti mai mult și de a adopta un stil de viață mai sănătos. Aceștia sunt mai preocupați de stilul de viață sănătos, comparativ cu persoanele foarte mofturoase la mâncare, care nu sunt dispuse să încerce anumite alimente, scrie doc.ro.

Specialiștii bănuiesc că asta se datorează faptului că cei care sunt dispuși să încerce diverse preparate se pot încadra în numărul de calorii permise zilnic, fără însă să se simtă restricționați. Pe de altă parte însă, cei care nu mănâncă alimente din multe categorii, vor avea un număr limitat de variante, ceea ce înseamnă că sunt mai expuși riscului de a depăși numărul de calorii recomandate pentru menținerea greutății sau chiar pentru scăderea în greutate.

De ce sunt unele persoane mofturoase la mâncare?

În primul rând, de vină pentru nazurile pe care le facem la mâncare sunt genele. De exemplu, gena TAS2R38 este cea care determina cât de puternic resimte o persoană gusturile amare. Așadar, copilul care moștenește această gena de la părinți va avea tendința de a refuză alimentele cu gust amar.

În afară de gene, și alimentele la care suntem expuși în copilărie au în rol important în dezvoltarea atitudinii față de mâncare la maturitate. Copiii care nu sunt învățați de mici să experimenteze din punct de vedere culinar vor avea tendința de a refuză multe alimente la maturitate.

Cum să combați tendința de îngrășare, chiar dacă ești foarte pretențios la mâncare?

Poți combate tendința de a te îngrașă, în ciuda faptului că ești mai pretențios la mâncare. Iată câteva ponturi care te vor ajută în acest sens:

Stabilește numărul de calorii pe care ai voie să le consumi zilnic și nu îl depăși orice ar fi.

Educa-ți gusturile, în așa fel încât să îți placă mai mult alimentele cu o densitate calorică mică, pe care le poți consumă în cantități mai mari – printre aceste alimente se numără: fructele, legumele, supele.

Impune-ți să nu te folosești de faptul că nu agreezi anumite alimente pentru a mânca nesănătos și pentru a consumă alimente cu un aport caloric foarte mare precum pizza, alimente de tip fast-food, dulciuri, prăjeli.

Învață să gătești și în acest fel vei reuși să pregătești preparate sănătoase, din ingredientele pe care le preferi – de pildă, dacă preferi carnea, poți învață să o pregătești într-o manieră sănătoasă (la cuptor, pe grătar).

Acumularea kilogramelor în plus apare în urmă unui cumul de factori care contribuie la tendința de îngrășare. Pentru a putea să câștigi lupta cu kilogramele, dar și să îți menții greutatea, trebuie să înțelegi că e nevoie de o schimbare definitivă. Curele de slăbire au rezultate pe termen scurt, în timp ce modificarea stilului de viață va avea rezultate de durata. Mănâncă sănătos, hidratează-te corespunzător, fă mișcare zilnic și vei reuși să îți menții silueta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468