REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Studiul pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța, realizat de o firmă acuzată de fraudarea CFR

Studiul pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța, realizat de o firmă acuzată de fraudarea CFR

Replica API 26 septembrie 2019 | 00:00 607

Zeci de milioane de la stat

Zeci de milioane de la stat

Studiul de fezabilitate pentru modernizarea infrastrucutrii feroviare din Portul Constanța va fi realizat de o asociere formată din nouă firme, condusă de un afacerist acuzat de DIICOT că a fraudat CFR cu 34 de milioane de lei. Jumătate din studiile de fezabilitate comandate de CFR în ultimii șapte ani au fost întocmite de firma acestui afacerist, care a încasat astfel de la stat contracte de circa 17 milioane de euro.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a atribuit pe 17 septembrie 2019 un contract pentru realizarea unui ”Studiu de fezabilitate pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța”. Potrivit documentației de atribuire, ”Obiectivul contractului de prestări servicii „Studiu de fezabilitate pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța” este de a asigura soluția optimă pentru executarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din Portul Constanța, atât din punct de vedere tehnic, operațional, cât și economic și financiar, precum și al impactului asupra mediului și al schimbărilor climatice”. Valoarea estimată inițial a contractului era de 12.322.045 lei, iar câștigătoare a fost declarată asocierea de firme care s-a angajat să realizeze studiul cu o sumă mult mai mică, respectiv 9.200.000 lei.

Principala beneficiară a banilor CFR

Asocierea câștigătoare este condusă de Baicons Impex SRL, o firmă controversată în domeniu. Baicons Impex SRL are ca domeniu de activitate ingineria şi consultanţa tehnică şi a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri de 12.990.120 lei şi un profit net de 996.215 lei, cu 57 de angajaţi, cu o creştere spectaculoasă faţă de anul anterior, când declara afaceri de 8,5 milioane lei şi pierderi de peste 2 milioane lei. Firma deţinută de Marin Baicu este una din principalele beneficiare ale banilor CFR destinaţi studiilor de fezabilitate, de multe refăcute şi mai mereu nefolosite niciodată. În ultimii ani, Baicons Impex a primit peste 40 de contracte de la stat şi în principal de la CFR, în valoare totală de circa 17 milioane de euro.

Preț majorat cu 100 milioane euro

Practic, jumătate din contractele de consultanţă încheiate de CFR din 2012 până în prezent au fost câştigate de Baicons Impex SRL, singură sau în diferite asocieri. Amintim pe cel din iulie 2019, privind supervizarea lucrărilor la calea ferată spre Aeroportul Henri Coandă, în valoare de 5,2 milioane lei, proiectarea unor lucrări la SRCF Galaţi (275.000 lei în mai 2019), expertiza unor modernizări la SRCF Timişoara (423.000 lei în mai 2019), actualizarea unui proiect la o linie ferată din Baia Mare (34.000 lei în ianuarie 2019), revizuirea studiului de fezabilitate a căii ferate Bucureşti Nord- Aeroportul Henri Coandă (2,5 milioane în iulie 2018) etc. Potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului, din 2016, Baincons Impex este printre principalii beneficiari ai banilor CFR pentru studii de fezabilitate care nu au fost niciodată utilizate. Un studiu de fezabilitate făcut de Baicons Impex SRL pentru reabilitarea căii ferate dintre Cluj Napoca şi Episcopia Bihorului a majorat preţul proiectului cu 100 de milioane de euro şi a devansat termenul de finalizare din 2020 în 2025.

Grup infracţional organizat

Marin Baicu şi Baicons Impex SRL sunt achetaţi de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare, deschis în 2014, cu un prejudiciu adus CFR de 34 de milioane de lei. Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2014, Dragoş Nedelcu - administrator al Nuts Consulting SRL, Pathway Advisors SRL şi C&D Best Design Concept SRL, Marin Baicu- administrator al Baicons Impex SRL, LGB Transark SRL şi Vio Top SRL, Dan Besciu – asociat şi administrator al Euroconstruct 98 Trading SRL, Praher Peter şi Josep Horneger- administrator al Swietelsky Baugesselschaft Mbh Linz Sucursala Bucureşti şi Swietelsky Construcţii Feroviare SRL „au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop obţinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Naţională de Căi Ferate şi CNADNR) pentru organizarea şi derularea unor achiziţii publice de lucrări de infrastructură feroviară şi rutieră”.

Șpagă în vacanțe și cumpărături de lux

„Modalitatea de săvârşire a faptelor constă în obţinerea de către membrii grupului infracţional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră şi feroviară şi derularea lor în condiţii păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operaţiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv din conturile companiilor de stat, în conturile societăţilor controlate de inculpaţi, pentru ca în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpaţi în interes personal, pentru achiziţia unor imobile în centrul Capitalei sau pentru plata unor vacanţe şi cumpărături de lux”, arăta DIICOT la acea vreme.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Solutia corecta este preluarea infrastructurii CFR din port de catre Administratia Porturilor Maritime
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614