REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

SUA au luat în vizor băncile chineze care susţin efortul de război al Rusiei

SUA au luat în vizor băncile chineze care susţin efortul de război al Rusiei

A.F. 25 aprilie 2024 | 00:00 85

Autorităţile americane pregătesc sancţiuni care ameninţă să întrerupă legăturile unor bănci chineze cu sistemul financiar global, în speranţa că asta va opri sprijinul comercial oferit de Beijing pentru producţia de armament a Rusiei, informează un articol publicat luni în Wall Street Journal, care citează surse din apropierea acestui dosar.

SUA au luat in vizor bancile chineze care sustin efortul de razboi al Rusiei

În contextul în care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, efectuează săptămâna aceasta o vizită în China, articolul publicat în Wall Street Journal pune întrebarea dacă această ameninţare financiară serioasă poate duce la diminuarea schimburilor comerciale dintre China şi Rusia, schimburi care permit Rusiei să îşi refacă armata după pierderile din Ucraina.

Vineri, Antony Blinken a criticat sprijinul oferit de China pentru industria de apărare din Rusia, susţinând că Beijingul este cel mai important sprijin al războiului Moscovei în Ucraina, prin furnizarea de componente vitale pentru armele ruseşti. În ultimele săptămâni, oficialii americani şi-au intensificat presiunile asupra Chinei, avertizând că Washingtonul este pregătit să ia măsuri împotriva instituţiilor financiare chinezeşti care înlesnesc comerţul cu bunuri ce au dublă utilizare, civilă şi militară.

Oficialii americani citaţi de Wall Street Journal spun că vizarea băncilor chineze cu sancţiuni este o opţiune, în cazul în care baletul diplomatic nu reuşeşte să convingă Beijingul să îşi reducă exporturile în Rusia. Întreruperea accesului băncilor chineze la dolarul american, valuta utilizată de cea mai mare parte a comerţului mondial, este în mod frecvent o soluţie la care se recurge în ultimă instanţă, deoarece astfel de sancţiuni pot duce la falimentul unei bănci, afectându-le consumatorii şi baza de clienţi.

De asemenea, o astfel de acţiune reprezintă un risc deosebit pentru China, în momentul în care gigantul asiatic se confruntă cu o încetinire a ritmului de creştere a economiei şi acumularea datoriei.

După debutul războiului din Ucraina, China şi Rusia şi-au intensificat schimburile comerciale în yuani chinezi, în loc de dolari americani, în încercarea de a-şi proteja economiile de o posibilă intensificare a sancţiunilor americane. SUA şi alte state occidentale au impus ample sancţiuni sistemului financiar rusesc, după ce Moscova a invadat Ucraina, în luna februarie 2022.

Luna trecută, Reuters a dezvăluit că mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite şi Turcia au crescut gradul de respectare a sancţiunilor, ceea ce a avut drept rezultat întârzieri şi chiar respingerea transferurilor de bani către Moscova. Aceste întârzieri arată că sancţiunile americane pot avea un efect puternic de descurajare, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272