REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
17.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

SUA: Biden îl primeşte pe preşedintele israelian înaintea alegerilor

SUA: Biden îl primeşte pe preşedintele israelian înaintea alegerilor

A.F. 28 octombrie 2022 | 00:00 262

Preşedintele american Joe Biden l-a primit miercuri la Casa Albă pe omologul sau israelian Isaac Herzog pentru convorbiri axate pe tensiunile din Orientul Mijlociu şi războiul din Ucraina, relatează AFP.

Joe Biden

Întrevederea, care a avut loc cu puţin timp înainte ca cele două ţări să organizeze alegeri la începutul lunii noiembrie, a subliniat "parteneriatul durabil şi relaţia de prietenie dintre Statele Unite şi Israel", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citează Agerpres.

Pe agenda discuţiilor se află în special Iranul şi preocupările comunităţii internaţionale legate de activităţile sale nucleare.

Israelul a lansat în ultimele luni o intensă ofensivă diplomatică pentru a încerca să convingă Statele Unite şi principalele puteri europene (Regatul Unit, Franţa, Germania) să nu reînnoiască acordul privind programul nuclear iranian (JCPOA) din 2015, din care administraţia Trump s-a retras.

Marţi, preşedintele israelian a declarat că a împărtăşit cu Statele Unite informaţii care arată, potrivit serviciilor de informaţii israeliene, utilizarea de drone iraniene în războiul din Ucraina, pledând pentru un răspuns ferm din partea comunităţii internaţionale.

"Armele iraniene joacă un rol cheie în destabilizarea lumii noastre, iar comunitatea internaţională trebuie să înveţe din aceasta, acum şi în viitor", a afirmat preşedintele israelian Herzog în cursul întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Vizita preşedintelui israelian survine, de asemenea, pe fondul unor tensiuni sporite în Cisiordania, Washingtonul fiind preocupat de recrudescenţa violenţelor în regiune.

Blinken a indicat marţi va împărtăşi această preocupare preşedintelui israelian, cerând o "dezescaladare" în regiune.

Biden şi Herzog au discutat, de asemenea, despre acordul istoric la care s-a ajuns cu privire la un diferend maritim dintre Israel şi Liban şi aceasta datorită medierii îndelungate americane, a declarat purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre.

Premierul israelian Yair Lapid a declarat luni că ţara sa va semna joi acordul, care deschide calea pentru exploatarea zăcămintelor de gaze din estul Mediteranei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212