REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
14° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

SUA: Camera inferioară din Arizona votează abolirea unei legi din 1864 interzicând avortul

SUA: Camera inferioară din Arizona votează abolirea unei legi din 1864 interzicând avortul

A.F. 26 aprilie 2024 | 00:00 101

Camera Reprezentanţilor din Arizona a votat miercuri abolirea unei legi din 1864 care interzice aproape toate avorturile, considerată aplicabilă în urmă cu două săptămâni de Curtea Supremă a acestui stat american cheie pe plan electoral, notează AFP.

SUA: Camera inferioara din Arizona voteaza abolirea unei legi din 1864 interzicand avortul

Mai mulţi republicani moderaţi şi-au unit voturile cu democraţii pentru a obţine majoritatea pentru abolirea acestei legi care interzice orice avort din momentul concepţiei, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este în pericol. Violul sau incestul nu sunt considerate excepţii valide, potrivit legii abolite care a suscitat o vie controversă în ţară, fiind condamnată de Joe Biden şi criticată mai moderat de Donald Trump.

Inactivă de zeci de ani, această lege "este de acum aplicabilă", potrivit unei decizii din 9 aprilie a Curţii Supreme din Arizona. Judecătorii au constatat că nimic nu stă în calea aplicării sale de când protecţia constituţională a avortului a fost anulată de Curtea Supremă a Statelor Unite în iunie 2022.

După această decizie care dă statelor toată libertatea de a legifera în domeniu, aproximativ 20 de state au interzis sau restricţionat sever accesul la avort.

Procurorul general din Arizona, democrata Kris Mayes, a declarat, totuşi, de mult timp că nu va începe nicio urmărire penală în astfel de situaţii, dar situaţia s-ar putea schimba pe măsură ce alegerile continuă, în contextul în care, în SUA, procurorii sunt aleşi.

Decizia "de a reimpune o lege care datează dintr-o perioadă în care Arizona nu era un stat, când izbucnise Războiul Civil şi când femeile nici măcar nu puteau vota, va rămâne în istorie ca o pată asupra statului nostru", a deplâns ea pe 9 aprilie.

Promotorii unei iniţiative populare au anunţat recent că au strâns semnăturile pentru a obţine un referendum care să înscrie dreptul la avort în Constituţia statului Arizona. Dacă va fi confirmat, acest vot ar urma să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale din noiembrie, aşa cum va fi, de exemplu, cazul în Florida (sud-est), un alt stat decisiv.

Preşedintele democrat în exerciţiu, Joe Biden, a făcut din problema accesului la avort un punct central al campaniei sale pentru realegere, în faţa adversarului său republican Donald Trump.

Fostul preşedinte a subliniat că doreşte să dea statelor americane mână liberă pentru a legifera avortul dacă se întoarce la Casa Albă. "Statele vor determina prin vot sau prin lege, sau poate ambele. Orice ar decide, trebuie să aibă putere de lege", a spus el, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212