REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

SUA: Candidaţii democraţi la alegerile prezidenţiale au cerut Congresului să acţioneze pentru limitarea violenţelor provocate de arme

SUA: Candidaţii democraţi la alegerile prezidenţiale au cerut Congresului să acţioneze pentru limitarea violenţelor provocate de arme

Replica API 12 august 2019 | 00:00 367

Elizabeth Warren

Candidaţii democraţi la alegerile prezidenţiale din SUA au cerut sâmbătă Congresului să acţioneze pentru a limita violenţa provocată de armele de foc în urma atacurilor armate de la sfârşitul săptămânii trecute din statele Texas şi Ohio în care şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, transmite Reuters.

În cadrul unei reuniuni convenite de urgenţă în Iowa, politicienii democraţi au solicitat impunerea de controale universale asupra istoricului persoanelor care cumpără arme, a aşa-numitelor legi ale "steagurilor roşi" şi, în final, interzicerea armelor de asalt militare.

De asemenea, au apreciat că direcţia dezbaterii asupra violenţelor provocate de arme, care există de mult timp în SUA, se îndreaptă spre înăsprirea restricţiilor.

"Vom schimba lucrurile. Vom adopta legi privind siguranţa armelor în această ţară", a declarat senatoarea de Massachusetts Elizabeth Warren.

Candidaţii au răspuns întrebărilor din partea celor ce promovează controlul asupra armelor şi a supravieţuitorilor atacurilor cu arme în cadrul unui program sponsorizat de Every town for Gun Safety, un grup de advocacy creat de fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg.

Primarul din South Bend Indiana, Pete Buttigieg, a cerut interzicerea armelor semi-automate de tipul celor folosite în atacurile din El Paso şi Dayton, argumentând că nu există o motivaţie pentru existenţa acestora în oraşele americane pe timp de pace.

Buttigieg face parte dintr-un grup de peste 200 de primari care au trimis săptămâna aceasta o scrisoare liderului majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, în care îl îndeamnă

să anuleze vacanţa de vară şi să îi recheme pe parlamentari la Washington pentru a vota o lege privind controlul armelor.

Mai mulţi din candidaţii la alegerile din 2020 au evidenţiat modul în care ar utiliza prerogativele executive ale preşedinţiei pentru a aplica măsuri de control al armelor în cazul în care Congresul nu ar reuşi nici de data aceasta să acţioneze.

Warren a declarat că ar spori cerinţele verificării istoricului cumpărătorilor şi ar extinde obligaţia raportării în privinţa achiziţiilor mai multor arme, precum şi a restricţiilor de vârstă pentru a limita accesul adolescenţilor la arme. Ar impulsiona, de asemenea, dezbaterile parlamentare, pentru a permite adoptarea legislaţiei în privinţa controlului armelor de către Senat cu majoritate simplă.

Senatoarea de California Kamala Harris, care declarase că dacă va fi aleasă va da Congresului 100 de zile pentru a-i prezenta un proiect de lege privind controlul armelor, a declarat că trebuie avut "curajul de a acţiona". "Nu este ca şi cum aşteptăm o idee bună, toate ideile bune au fost prezentate ... nu de idei ducem lipsă", a spus ea.

Senatorul de Colorado Michael Bennet, stat în care 12 persoane au fost ucise în atacul armat de la Columbine în 1999, iar alte 12 şi-au pierdut viaţa şi 70 au fost rănite în masacrul dintr-un cinematograf în 2012, a susţinut că va "stimula toate agenţiile federale" pentru ca acestea să trateze violenţa produsă de armele de foc ca pe o "criză a siguranţei publice".

Iowa reprezintă un element cheie în campania democraţilor deoarece în februarie acest stat va organiza primul concurs de nominalizare în cadrul alegerilor primare ale Partidului Democrat a candidatului la scrutinul prezidenţial din noiembrie 2020.

Mulţi au cerut interzicerea armelor de asalt, controlul universal al istoricului şi alte reforme în privinţa controlului deţinerii de arme, măsuri îndelung obstrucţionate de luptele partizane de la Washington.

Senatoarea de Minnesota Amy Klobuchar a sugerat sâmbătă că preşedintele Trump nu ar face faţă grupului. "Avem pe cineva la Casa Albă care se teme, se teme de NRA (Asociaţia naţională pentru armele de foc)", a declarat ea, criticându-l pe McConnell pentru că a refuzat să supună votului proiectul de lege privind verificarea istoricului şi alte proiecte de lege în domeniul controlului armelor.

Senatorul de Vermont Bernie Sanders a declarat: "Persoanele din America care nu ar trebui să deţină arme conform istoricului lor, nu vor deţine arme într-o administraţie Sanders".

Fostul vice-preşedinte Joe Biden, aflat în fruntea candidaţilor democraţi pentru preşedinţie a adus în discuţie activitatea sa din Senat din anii 1990, când a determinat adoptarea unei interdicţii privind armele de asalt, care între-timp a expirat.

Legile "steagului roşu" ar permite poliţiei să confişte temporar armele de la cei pe care un judecător i-ar considera ca reprezentând o ameninţare pentru ei înşişi şi pentru alţii.

Candidaţii doresc de asemenea să pună capăt aşa numitei "chichiţe a prietenului" care permite abuzatorilor din mediul familal să continue să achiziţioneze arme de foc dacă nu au fost căsătoriţi cu victimele lor.

Senatoarea de New Jersey Cory Booker, care nu a putut participa la dezbatere din cauza unei înmormântări, şi-a dedicat cele 7 minute alocate la cina de strângerea de fonduri de vineri seara subiectului violenţelor provocate de arme.

Magnatul media Bloomberg s-a angajat ca în cadrul alegerilor de anul viitor să folosească comitetul său de acţiune politică care beneficiază de fonduri substanţiale pentru înfrângerea candidaţilor care se opun reformei legislaţiei privind controlul armelor. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272