REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

SUA: Congresul critică planul lui Trump de reducere a bugetelor pentru diplomaţie şi ajutor internaţional

SUA: Congresul critică planul lui Trump de reducere a bugetelor pentru diplomaţie şi ajutor internaţional

Replica API 29 martie 2019 | 00:00 318

Donald Trump

Democraţi şi republicani influenţi din Congresul SUA au criticat propunerea preşedintelui Donald Trump de reducere a bugetelor pentru diplomaţie şi ajutor internaţional, considerând-o periculoasă pentru securitatea naţională şi anunţând astfel o bătălie bugetară cu Casa Albă, transmite Reuters.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a fost audiat miercuri, pentru a doua oară, timp de şapte ore, în legătură cu planul de tăiere a bugetului departamentului său cu 23%.

Democratul Eliot Engel, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că propunerea lui Trump a sosit 'moartă' la Congres. 'Acest buget (...) semnalează lumii că politica externă a lui Trump este una de dezangajare', a afirmat Engel.

La rândul său, republicanul Hal Rogers, din subcomisia care supervizează cheltuielile Departamentului de Stat, a calificat proiectul de buget ca 'teribil de inadecvat' pentru a acoperi obiectivele de politică externe şi de securitate ale administraţiei.

Reducerile taie din bugetul Departamentului de Stat şi din cel pentru ajutor internaţional circa 11 miliarde de dolari, până la 40 miliarde de dolari, a menţionat Rogers. 'Având în vedere cum arată lumea acum, această abordare pare detaşată de realitate', a subliniat el.

În remarcile sale scrise dinaintea audierii, Pompeo a precizat că bugetul propune dublarea fondurilor pentru contracararea influenţei în creştere a Chinei şi întărirea sistemelor îndreptate împotriva ameninţării ruse contra Statelor Unite şi a lumii occidentale. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru încheierea unui acord cu Coreea de Nord pentru denuclearizarea acestei ţări, precum şi pentru contracararea rolului Iranului în Irak, Yemen şi Siria.

Potrivit lui Pompeo, bugetul mai prevede sprijin pentru o tranziţie democratică în Venezuela, inclusiv prin transferul a până la 500 milioane de dolari în conturi pentru asistenţă externă.

În schimb, Pompeo a fost reticent să detalieze calendarul administraţiei pentru prezentarea planului de pace între Israel şi palestinieni, pregătit de consilierii Casei Albe Jason Greenblatt şi Jared Kushner, acesta din urmă ginerele preşedintelui.

'Viziunea noastră va demonstra angajamentul nostru că vrem ca şi palestinienii să aibă o viaţă mai bună', a afirmat el, exprimându-şi speranţa că aceştia vor vedea Statele Unite ca un 'arbitru corect'.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212