REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

SUA: Creştere ''vertiginoasă'' a utilizatorilor de ţigări electronice în rândul tinerilor

SUA: Creştere ''vertiginoasă'' a utilizatorilor de ţigări electronice în rândul tinerilor

Replica API 13 februarie 2019 | 00:00 387

Numărul tinerilor americani care folosesc ţigări electronice a crescut cu un milion şi jumătate în 2018, riscând să compromită anii în care s-a înregistrat o scădere a numărului de fumători în licee şi colegii, au anunţat luni autorităţi din domeniul sanitar, potrivit AFP.

Un număr de 3,6 milioane de liceeni şi studenţi au folosit ţigări electronice în 2018, comparativ cu 2,1 milioane în anul precedent (o creştere de 78% în cazul liceenilor şi de 48% în rândul studenţilor), în timp ce utilizarea ţigărilor şi a altor produse din tutun a rămas constantă, potrivit unui raport al Centrului american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

În total, 4,9 de milioane de tineri au utilizat ţigări electronice, au fumat sau au consumat tutun în 2018, comparativ cu 3,6 milioane în 2017, potrivit unui sondaj în care tinerilor li s-a cerut să menţioneze dacă au folosit unul dintre aceste produse în luna precedentă completării chestionarului. Creşterea este pusă pe seama utilizării ţigărilor electronice.

Mai mult de un licean din patru (27%) fumează, foloseşte ţigara electronică sau consumă un produs care conţine tutun (ţigară, pipă, narghilea, tutun pentru prizat etc).

''Creşterea fulgerătoare a utilizării ţigărilor electronice anul trecut riscă să pericliteze progresul în ceea ce priveşte reducerea consumului de tutun în rândul tinerilor'', a avertizat directorul CDC, Robert Redfield.

"O nouă generaţie riscă să dezvolte o dependenţă de nicotină", a preconizat acesta.

Autorităţile dau vina, în primul rând, pe liderul de piaţă în domeniul ţigărilor electronice, Juul, care primeşte deseori avertismente de la autorităţi.

"Toate opţiunile sunt disponibile din punct de vedere al politicilor", a precizat Mitch Zeller, directorul departamentului care se ocupă cu produsele pe bază de tutun din cadrul FDA, agenţia federală care reglementează ţigaretele electronice şi care a restricţionat în luna noiembrie a anului trecut comercializarea unor astfel de produse cu arome precum căpşunile sau guma de mestecat.

Ţigările electronice au început să fie folosite de tinerii americani din anii 2010, depăşind, în 2014, consumul de ţigarete clasice.

În timp ce numărul liceenilor fumători a scăzut constat din 2011, numărul celor care utilizează ţigări electronice a crescut într-o manieră spectaculoasă, de la 1,5% dintre liceeni, la 20,8% în 2018. Este vorba de procentul elevilor care au declarat că au folosit un astfel de produs în luna anterioară realizării chestionarului.

În aceeaşi perioadă de referinţă, numărul consumatorilor de produse din tutun (ţigarete, trabuc) a scăzut de la 21,87 % la 13,9%.

Studenţii se numără, de asemenea, printre consumatori, dar într-o mai mică măsură. Ancheta estimează că 4,9% dintre studenţi folosesc ţigări electronice.

În Statele Unite, autorităţile consideră ţigările electronice ca fiind produse tabacice, întrucât nicotina din acestea provine din tutun, însă alte ţări nu le încadrează în aceeaşi categorie.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272