REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

SUA și Rusia au reluat contactele asupra controlului armamentelor

SUA și Rusia au reluat contactele asupra controlului armamentelor

A.F. 2 februarie 2023 | 00:00 550

Rusia şi SUA au reluat marţi contactele asupra controlului armamentelor, dialog suspendat după izbucnirea războiului pornit de ruși în Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe.

SUA si Rusia au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a abordat marţi "unele teme de actualitate asupra controlului armamentului" cu noua ambasadoare a SUA la Moscova, Lynne Tracy, semnalează un comunicat al MAE de la Moscova, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Întâlnirea survine la numai o zi după ce noua ambasadoare a SUA în Rusia a avut prima sa întâlnire oficială la Moscova, tot cu viceministrul Riabkov, căruia i-a înmânat copiile scrisorilor de acreditare. Ambasada SUA a transmis după întâlnirea de luni că Lynne Tracy va "acorda o atenţie specială menţinerii dialogului între capitalele ţărilor noastre într-o perioadă de tensiuni fără precedent".

Anterior, Serghei Riabkov a declarat că încă nu se întrunesc condiţiile pentru desfăşurarea unei reuniuni a comisiei biltaterale ruso-americane asupra tratatului de dezarmare START III (sau Noul START), care expiră în 2026. Viceministrul rus a pus aceasta pe seama retoricii şi acţiunilor Washingtonului, inclusiv furnizarea masivă de arme americane Ucrainei.

Washingtonul a suspendat dialogul cu Moscova asupra controlului armamentelor după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Ulterior, în august, Rusia a sistat vizitele inspectorilor americani la arsenalul său nuclear, invocând dificultăţile pe care sancţiunile SUA împotriva Rusiei le creează pentru deplasările inspectorilor ruşi în SUA.

Apoi, o reuniune a comisiei bilaterale ruso-americane asupra Noului START, ce fusese stabilită să se desfăşoare pe 29 noiembrie în Egipt, a fost anulată unilateral de Rusia.

În decembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că îngheţarea de către SUA a dialogului asupra stabilităţii strategice sporeşte riscurile. El a amintit că ultimul rezultat palpabil al eforturilor comune ale Rusiei şi SUA a fost acordul de prelungire cu 5 ani a tratatului START, până pe 5 februarie 2026.

Potrivit ministrului rus, politica SUA şi NATO ar fi îndreptată de fapt către un conflict armat cu Rusia şi aceasta reprezintă o "gravă ameninţare". "Este evident că aceasta poate conduce la un conflict direct între puteri nucleare cu consecinţe catastrofice", a indicat Lavrov, citează digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614