REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

SUA: Un judecător federal a decis că solicitanţii de azil nu vor mai trebui să aştepte în Mexic examinarea cererilor

SUA: Un judecător federal a decis că solicitanţii de azil nu vor mai trebui să aştepte în Mexic examinarea cererilor

Replica API 10 aprilie 2019 | 00:00 252

Migranţii latino-americani care solicită azil în SUA nu vor mai fi obligaţi să aştepte în Mexic în timp ce autorităţile americane le examinează dosarele, a decis luni un judecător federal din California, invalidând o decizie a administraţiei de la Washington intrată în vigoare în ianuarie, transmite AFP.

Decizia tribunalului din San Francisco este aplicabilă de la 12 aprilie, dar poate fi contestată în apel de Departamentul pentru Securitate Internă.

La sfârşitul lui 2018, acest departament şi Departamentul de Stat anunţaseră că solicitanţii de azil care sosesc în SUA prin punctele de intrare situate de-a lungul frontierei sudice vor fi retrimişi în Mexic cât timp dosarele lor vor fi examinate de autorităţile americane.

'Străinii care încearcă să profite de sistem pentru a veni ilegal pe teritoriul nostru nu vor mai putea dispărea în Statele Unite, unde mulţi dintre ei nu se prezintă atunci când sunt convocaţi la tribunale', a explicat atunci secretarul american pentru securitate internă, Kirstjen Nielsen, a cărei plecare a fost anunţată duminică de preşedintele Donald Trump.

Oponenţii acestei măsuri au denunţat faptul că ea nu garanta protecţia solicitanţilor de azil, mulţi dintre aceştia rămânând expuşi în Mexic, vreme de săptămâni sau chiar luni, insecurităţii din cauza căreia şi-au părăsit ţara de origine.

În numele a 11 solicitanţi de azil, mai multe organizaţii de apărare a migranţilor şi a drepturilor omului au contestat în justiţie decizia administraţiei.

Judecătorul Richard Seeborg le-a dat câştig de cauză, notând că acest mecanism nu oferă 'garanţii suficiente' privind protejarea 'vieţii sau libertăţii' cetăţenilor străini expulzaţi în Mexic.

În cazul în speţă, nu este vorba despre a stabili dacă măsura este 'inteligentă sau umană, ci este vorba despre modalitatea cea mai bună de a reglementa ceea ce puterea executivă califică drept criză', a scris judecătorul, respingând orice conotaţie 'politică' a deciziei sale.

Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale una din priorităţile preşedinţiei sale. El atacă frecvent vulnerabilităţile legislaţiei americane în domeniu şi s-a angajat într-o luptă cu Congresul pentru a obţine finanţarea unui zid la frontiera sudică.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272