Suferi de depresie sau anxietate? Zahărul îți poate face rău
Suferi de depresie sau anxietate? Zahărul îți poate face rău
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSe vorbește foarte mult despre impactul pe care îl are consumul de zahăr asupra sănătății fizice, acesta crescând riscul de obezitate, de diabet de tip 2 și nu numai. Însă se discuta mai puțin despre faptul că zahărul consumat în exces poate afecta și sănătatea mintală.
Zahărul accentuează anxietatea și depresia
Dacă suferi deja de anxietate sau depresie, e important să știi că zahărul îți poate agrava simptomele. Consumul de zahăr eliberează insulină, astfel încât nivelul de glucoză din sânge să fie echilibrat. Asta înseamnă că după o creștere bruscă a glicemiei, organismul se străduiește să o aducă în limitele normale, scrie doc.ro.
Tot acest proces suprasolicită organismul, cauzând oboseală, irascibilitate și ceață mintală – pentru un pacient cu depresie sau anxietate, aceste simptome pot fi un factor declanșator al simptomelor specifice acestor tulburări psihice.
Mai mult decât atât, zahărul slăbește capacitatea organismului de a face față stresului, agravând și mai mult anxietatea. Un pacient anxios poate avea de-a face cu un atac de panică pe fondul consumului de zahăr în exces.
Zahărul poate crește riscul de instalare a depresiei
Zahărul nu numai că accentuează depresia, însă poate contribui și la declanșarea acesteia. Consumul excesiv de zahăr declanșează o serie de dezechilibre în chimia creierului, dezechilibre care favorizează tulburările psihice precum depresia.
Un studiu făcut în anul 2017 de cercetătorii de peste Ocean a arătat că bărbații care consumă o cantitate mare de zahăr pe zi au un risc de instalare a depresiei în următorii 5 ani de peste 23%.
Zahărul poate crea dependență
Consumul de zahăr determina eliberarea de dopamină în creier – această este o substanță chimică ce induce starea de bine. În timp, dopamină eliberată în urmă consumului excesiv de zahăr poate produce schimbări în chimia creierului, cauzând dependență.
Zahărul afectează capacitatea de învățare, dar și memoria
Funcțiile cognitive sunt și ele afectate de consumul abuziv de zahăr. O dietă bogată în zaharuri cauzează rezistență la insulină, care la rândul ei produce daune la nivelul rețelelor de comunicare dintre celulele din creier responsabile cu memoria și capacitatea de învățare.
Cum să limitezi consumul de zahăr
Dacă nu îți mai îndulcești cafeaua sau ceaiul cu zahăr nu înseamnă că nu mai ești consumator de zahăr. Zahărul se regăsește într-o mulțime de alimente care fac parte din dietă ta, iar dacă vrei să restricționezi consumul, trebuie să începi să citești toate etichetele alimentelor pe care le consumi.
Bineînțeles, cele mai evidente surse de zahăr sunt sucurile, băuturile energizante, deserturile, însă asta nu înseamnă că zahărul nu poate fi regăsit și în iaurturi și alte produse lactate ori chiar în chifle sau în pâine.
Fă-ți un obicei din a citi eticheta alimentelor cumpărate și evita pe cât posibil sursele de zahăr. Dacă simți nevoia de dulce, o poți păcăli altfel. De pildă, poți consumă fructe, care conțin fructoză și care au gustul dulce care îți poate satisface poftă de nestăpânit. De asemenea, poți consumă deserturi preparate de ține, în casă, fără zahăr. În multe deserturi poți înlocui zahărul cu îndulcitor pe baza de stevia sau chiar cu sirop proaspăt de fructe – mare atenție, însă, că nici de acestea nu trebuie să abuzezi.
Restricționând consumul de zahăr, îți protejezi atât sănătatea fizică, cât și pe cea psihică. Dacă suferi de depresie sau anxietate, apelează la ajutorul unui specialist pentru a rezolva această problema rapid.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News