REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
16° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Sunt bune pastele pentru dietă?

Sunt bune pastele pentru dietă?

Replica API 24 octombrie 2020 | 00:00 1175

Este posibil că pastele să fi câștigat o reputație proastă. Noi cercetări sugerează că pastele - în special fideaua (în acest studiu) - ar putea, de fapt, să vă ajute să slăbiți.

Consumul moderat de paste poate fi legat de șansele mai mici de a dezvolta obezitate generală și abdominală, au concluzionat cercetătorii după ce au analizat date de la mii de italieni.

”Datele noastre arată că savurarea pastelor în funcție de nevoile individuale contribuie la un indice de masă corporală mai sănătos, o circumferința a taliei mai mică și un raport talie-sold mai bun,” susține George Pounis, primul autor al studiului, citează doc.ro.

Cercetările anterioare au susținut beneficiile dietei mediteraneene asupra sănătății inimii, care este mai degrabă un mod de a mânca, și nu un plan specific de mese. Această pune accentul pe fructe, legume, cereale, fasole, mazăre și ulei de măsline pe lângă peste și carne de pasăre.

Totuși, se știa foarte puțin despre cum pastele - de asemenea, un produs principal al regiunii mediteraneene - afectează sănătatea, au susținut cercetătorii din spatele noului studiu. Ei consideră că această descoperire umple acel gol.

”Consumul de paște, contrar părerilor multora, nu este asociat cu o creștere în greutate, ci dimpotrivă,” a adăugat Pounis într-un comunicat de presă al revistei.

În ultimii ani, mulți oameni au exclus din alimentație spaghetele, fideaua și alte tipuri de paște, de teamă că s-ar putea îngrașă. Ar putea fi posibil că noul studiu să-i facă pe americani și pe alții să-și revizuiască părerile.

Pounis și colegii săi de la IRCCS Neuromed din Pozzilli, Italia, au analizat rezultatele a două studii de amploare care au implicat mai mult de 23.000 de italieni. Unul a fost Proiectul Moli-Sâni, care a inclus cetățenii din regiunea Molise - aflată puțin mai jos de jumătatea centrală a Italiei. Celălalt a fost Italian Nutrition and Health Survey (Sondajul nutriției și sănătății italienilor), care studiază obiceiurile alimentare din toate regiunile Italiei.

Cercetătorii nu au menționat câte paste puteți mânca fără să va îngrășați. De fapt, exagerarea a fost asociată cu creșterea în greutate.

”Populația obeză era mai în vârstă și avea un statut socioeconomic inferior, avea circumferința taliei și a șoldurilor și raportul talie-sold mai mari și consumă mai multe paste (grame pe zi) decât participanții cu o greutate normală sau supraponderali”, au scris autoarea principală Licia Iacoviello și colegii săi, conform CNN.

Totuși, în lumina acestei cercetări, persoanele care încearcă să scadă în greutate nu ar trebui să excludă pastele, a spus Iacoviello, șefa laboratorului de epidemiologie moleculară și nutriționala din cadrul Institutului Neuromed.

”Vorbim despre o componentă fundamentală a tradiției italiene mediteraneene și nu există niciun motiv să renunțăm la ele”, a mai spus Iacoviello. Ea a adăugat că dietă mediteraneană, consumată cu moderație și incluzând pastele, ”este bună pentru sănătate”.

Cum să consumați paste fără să vă îngrășați

Atunci când vorbim despre paste, este important și modul în care le consumăm, nu numai cantitatea sau ora la care le servim.

Iată cum ar trebui să consumăm pastele pentru a ne menține silueta:

Pastele pot fi consumate sub formă de salată rece, alături de ingrediente precum tonul, porumbul, fasolea sau roșiile.

Pastele cu sos roșu pot fi consumate cu piper cayenne pentru accelerarea metabolismului și stimularea arderilor calorice.

Pastele pot fi gătite în puțin ulei de măsline în loc de unt.

Se recomandă alegerea unor paste integrale în locul celor clasice.

Pastele vor fi aromatizate cu condimente și mirodenii, nu cu sosuri nesănătoase.

Pastele vor fi consumate pe post de prânz, nu la o cină târzie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468