REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

"Sunt convins că viitorul Guvern Ponta va face în aşa fel încât toate nenorocirile pe care le-au făcut pedeliştii să fie reparate"

"Sunt convins că viitorul Guvern Ponta va face în aşa fel încât toate nenorocirile pe care le-au făcut pedeliştii să fie reparate"

Replica API 27 noiembrie 2012 | 00:00 128

Deputatul Eduard Martin:

Deputatul Eduard Martin:

S-a referit la candidaţii ARD, cei democrat-liberali, ca fiind "slugoi ai lui Traian Băsescu" şi a stârnit un val de comentarii pe Internet. Nu îl deranjează, aşa că a continuat în acelaşi ton, în cadrul unui interviu în care a vorbit despre proiecte, a criticat Guvernarea PDL şi candidaţii PDL "vopsiţi" în ARD. Eduard Martin candidează pentru un nou mandat de parlamentar în Colegiul 6 Camera Deputaţilor. Este un colegiu care cuprinde şi zone din municipiul Constanţa, dar şi localităţile Agigea, Cumpăna, Techirghiol, Topraisar.

Reporter: Domnule deputat, cum s-a derulat campania electorală până în momentul de faţă? Ce ne puteţi spune despre contracandidatul dvs. de la ARD, pentru că am văzut că, la o manifestare de dată recentă, aţi avut o "ieşire" vizavi dumnealui?

Eduard Martin: Nu, eu nu am avut o ieşire faţă de o persoană anume, am avut o ieşire faţă de pedelişti la modul general. Nu am pronunţat nici un nume. Eu văd ARD-ul ca fiind un PDL "vopsit". Pedeliştii încearcă prin ARD să păcălească populaţia, să transmită mesajul că ei de fapt nu ar mai prea exista, e o nouă forţă politică acum, de aceea consider că orice politician care reprezintă această alianţă este pedelist. Eu asta am spus, nu m-am referit la o persoană anume. Eu nu am nimic personal cu nimeni. Eu am ceva cu pedeliştii. Ce am cu ei? Am că patru ani de zile au umilit poporul român. A fost fără precedent, în istoria post-decembristă să reduci veniturile oamenilor, ceea ce au făcut ei: salarii, pensii, indemnizaţii şi aşa mai departe, să închizi spitale, şi atunci eu nu pot să am, sub nici o formă, nici o compasiune faţă de ei - că ar sta prost în sondaje, de exemplu, fiindcă asta merită. Ei trebuie să dispară de pe scena politică pentru că au făcut foarte mult rău României. Repet, şi vreau să se reţină acest lucru: nu am nimic personal cu nimeni. Şi ieri (duminică-n.r.), la concertul despre care vorbiţi dumneavoastră, nu am pronunţat nici un nume. Eu am arătat spre un banner, pe care se află un pedelist "vopsit" în ARD-ist. Atâta tot.

Rep.: Revenind însă la campanie, cum a fost până acum?

E.M.: Campania a fost foarte în regulă, până acum. Trebuie să recunosc că, atât noi, cât şi contracandidaţii noştri ne-am comportat civilizat. N-au fost incidente de nici un fel. Cred că şi contracandidaţii noştri, şi noi, cu siguranţă, am respectat legea electorală. Acest lucru mă bucură foarte mult şi înseamnă că noi, din punct de vedere electoral, intrăm pe un făgaş normal în România, pentru că până acum au fost tot felul de evenimente. Aduceţi-vă aminte că s-au dat bonuri de tombolă, s-au dat bonuri valorice pentru medicamente. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple, pentru că este o jignire la adresa poporului român. Poporul român trebuie lăsat să voteze cu mintea, nu cu alte considerente. Poporul român trebuie lăsat să judece.

Rep.: Pe de altă parte, şi dumneavoastră oferiţi concerte atunci când vă anunţaţi sau vă promovaţi candidaturile....

E.M.: Dar este perfect legal. Este perfect legal să faci un concert, să oferi oamenilor distracţie. Nu este nimic ilegal în asta, iar în acel cadru să îţi exprimi părerea ta de politician şi programul electoral, să-ţi exprimi şi să-ţi expui ideologia pe care o ai, valorile în care crezi şi principiile după care te ghidezi. Asta am făcut noi. Da, am oferit şi concerte, şi pot face asta şi contracandidaţii noştri, numai că eu cred că o să fie doar dânşii la concerte. Nu cred că o să vină lumea, pentru că nu au susţinere populară. Le este frică să facă concerte şi aţi văzut că nu au făcut nici un concert, pentru că vor veni doar ei şi activul lor de partid. Atât. Nu vor reuşi să scoată oamenii din case pentru că, dacă marele "guru" Traian Băsescu al politicii româneşti iese din casă astăzi, el este huiduit, închipuiţi-vă ce se va întâmpla cu nişte necunoscuţi, cum sunt contracandidaţii noştri, pe care nu îi ştie lumea, dar care candidează din partea ARD-ului sau ai altor partide politice care nu au făcut decât rău României. Aşadar, închipuiţi-vă ce atmosferă ar fi la concertele lor, ce huiduieli o să-şi ia. Drept pentru care, ei evită să facă astfel de concerte. Aţi văzut şi dumneavoastră că la concertele noastre vin tot felul de oameni, din toate păturile sociale. Vă spun foarte sincer că noi am ţinut să nu aducem activul de partid. Singurii oameni care sunt din partea USL la aceste concerte stau lângă noi sau în lateralul scenei, nu se află în mulţime oamenii noştri. În mulţime se află pur şi simplu oameni care au venit cu copii, bunici cu nepoţi, cu familia, au venit la prezentarea noastră. Cel mai important pentru noi este că au venit pe frig. E adevărat că am oferit şi concerte de calitate, cu cântăreţi foarte cunoscuţi şi iubiţi, dar, mai mult decât orice, consider că au venit pentru noi, să ne vadă, să ne audă, pentru că, trebuie să recunoaşteţi, cel puţin în zonele unde s-au desfăşurat ultimele două concerte, echipa noastră, echipa USL Constanţa, a făcut foarte mult pentru oamenii din aceste cartiere, în special primarul Radu Mazăre. Programele sociale şi de infrastructură s-au adresat acestor zone. De aceea oamenii ne iubesc, vin să ne vadă şi nu pot decât să mă bucur.

Rep.: Sunteţi foarte sigur că lumea vă iubeşte, prin urmare, sondajele efectuate de dată recentă ce indică pentru USL?

E.M.: Noi nu ne facem nici un sondaj, pentru că ne gândim aşa: dacă, să spunem, ieşi bine în sondaje, teoretic, te demobilizezi un pic. Eu, personal, sunt mobilizat ca şi cum aş fi ultimul în sondaje. Şi eu îmi fac campania ca şi cum astăzi m-am apucat de politică şi nu mă ştie lumea, şi aşa îmi desfăşor campania. E adevărat că mă folosesc în această campanie de ceea ce am făcut până acum în cei 8 ani de Parlament pentru Constanţa, ce a făcut echipa noastră pentru Constanţa, echipa USL-ului. Folosesc acest lucru, e firesc ca fiecare candidat să îşi folosească toate atuurile pe care le deţine. Dar, nu mă demobilizez, pe mine mă găsiţi pe străzi, oamenii mă văd că bat la uşă, să stau de vorbă cu oamenii la ei acasă. Nu am o atitudine de superioritate faţă de nimeni, consider că suntem cu toţii la start.

Rep.: Mergeţi din uşă în uşă, staţi de vorbă cu oamenii. Care sunt principalele probleme care vi le expun aceştia?

E.M.: Am spus-o la o manifestare şi în alocuţiunea mea: vă dau următorul exemplu - am vorbit cu un poliţist care în 2008, înainte să vină PDL-ul la guvernare, avea 21 de milioane salariul pe lună, 2.100 ron. Astăzi, după ce PDL-ul a plecat, la finalul mandatului PDL, are 9 milioane pe lună. Asta pentru că Boc, PDL şi Băsescu le-au tăiat sporurile prin legea dialogului social şi prin legea salarizării. Şi-atunci, oamenii au suferinţe foarte mari, dar pe de altă parte ei ştiu că noi îi sprijinim şi facem tot felul de proiecte benefice pentru Constanţa. Din păcate, noi am fost în opoziţie şi nu am putut să intervenim atunci când Boc le-a tăiat salariile şi atunci când PDL-ul a avut această atitudine anti-socială faţă de bugetari şi faţă de pensionari. Prin urmare, singurele probleme sunt cele legate de politica naţională. La nivel local, cel puţin în colegiul meu, sunt locuri de joacă, parcuri amenajate, parcări făcute, toate amenajările urbane sunt conform cerinţelor celor care locuiesc în colegiul meu. Nu mi-au reproşat nimic despre politica noastră, absolut nimic despre politica noastră locală, dimpotrivă, sunt foarte mulţumiţi. Sunt mulţumiţi că ne zabetm să aducem acţiunile Portului şi vreau să vă spun că sunt surprins de cât de bine au înţeles mesajele noastre legate de acţiunile Portului şi au legat transferul acestor acţiuni cu scăderea facturilor la întreţinere, la căldură. Lucrul acesta ne motivează să nu dăm nici măcar un milimetru înapoi din acest demers şi, dacă am spus că aducem acţiunile Portului la administraţiile locale, trebuie să le aducem.

Rep.: Vorbind despre problemele oamenilor, cum vedeţi şi rezolvarea acestora?

E.M.: Rezolvarea acestora se află în programul de guvernare al USL-ului.

Rep.: Concret?

E.M.: Mărirea salariului minim pe economie. De-a lungul mandatului nostru vom ridica salariul minim pe economie la 12 milioane lei vechi, vom scădea contribuţia la CAS. Pentru pensionari sau oameni care au venituri sub 1.000 ron, medicamentele vor fi subvenţionate cu 90%. Sunt măsuri concrete, pentru că am întâlnit oameni care spuneau că nu au bani nici de medicamente. Sunt o multitudine de măsuri. Răspunsurile la întrebările dânşilor şi rezolvarea problemelor se află în programul de guvernare al USL. Vă spun că ne vom ţine de cuvânt.

Rep.: Dar pentru toate aceste măsuri este nevoie de resurse financiare, de bani. Au existat, există bani şi n-au ştiut şi cei de la PDL de ei?

E.M.: Faptele vorbesc de la sine. Au spus pedeliştii că n-au bani să mărească salariile şi să dea înapoi CAS la pensii şi să mărească indemnizaţia pentru mame, au spus lucrurile acestea nu? Dar noi, cum am venit la guvernare, am mărit şi indemnizaţia pentru mame, şi indemnizaţia bugetarilor, am dat înapoi şi CAS-ul la pensii. De la 1 ianuarie 2013 se va plăti Tva la încasare. Se poate, sunt bani. Ei nu au ştiut cum să facă. Vă spun cu toată sinceritatea: ori nu i-a dus mintea să rezolve problemele ţării, într-o perioadă de criză pe care o recunoaştem că există, ori nu au vrut. Îmi este greu să cred că nu au vrut. Mai degrabă aş înclina să cred că habar nu au avut să guverneze. Ceea ce mă deranjează pe mine cel mai tare este că acum ei spun că vor din nou să guverneze. Cum îşi pot închipui vreodată, în lumea asta, că ei vor mai guverna România? Cum îşi pot închipui ei că îi vor mai vota oamenii după ce au dus ţara spre regres, nu spre progres? Este fără precedent, am spus mai devreme. S-au tăiat salariile şi pensiile şi în Grecia, şi în Italia, o parte din ele. Acolo s-a plecat de la 1300 de euro pensia şi s-a tăiat 100 de euro. Adică, dacă în România erau pensiile 1300 de euro şi se făceau 1200 de euro, nu era o mare problemă dacă era pe o perioadă temporară. Dar în România s-a scăzut de la 100 de euro la minus 5% CAS-ul, iar salariile au scăzut de la 9 milioane la 7 milioane. Nu se pot compara lucrurile. Nu poţi să loveşti atât de mult un popor care nu este la nivelul de confort financiar pe care îl au cetăţenii europeni din Vest. Să luăm exemplul Ungariei, care a rezolvat problema, la fel şi bulgarii. La noi este o situaţie fără precdent. Astăzi au început să se mai repare lucrurile, spre exemplu deschidem spitalele care au fost închise de pedelişti. Am spus că am mărit salariile bugetarilor - încercăm să reparăm ce s-a stricat, dar avem nevoie de timp, avem nevoie de cel puţin 4 ani să reparăm ce au stricat pedeliştii în 4 ani. Sunt convins că viitorul Guvern Ponta va face în aşa fel încât toate nenorocirile pe care le-au făcut pedeliştii românilor să fie reparate. Îmi doresc din tot sufletul ca în următorii patru ani să îi facem pe oameni să uite de toate suferinţele prin care au trecut. Dacă ei, pedeliştii, în loc să scadă veniturile, le măreau, eu, ca reprezentant al cetăţenilor în Parlamentul României, îi lăudam. Dar, aşa, ce să fac? Că îmi spuneţi că îi tot fac în toate felurile. Păi, de ce îi fac "slugoi"? Băsescu le-a spus: "tăiaţi pensiile", şi au tăiat pensiile. Băsescu le-a spus "tăiaţi salariile", au tăiat salariile. Nu sunt slugoi care nu au minte?!

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272