REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Suspendarea aplicării prevederilor privind restituirea imobilelor preluate abuziv, adoptată de Senat

Suspendarea aplicării prevederilor privind restituirea imobilelor preluate abuziv, adoptată de Senat

Replica API 29 iunie 2021 | 00:00 723

Senatorii au adoptat, luni, proiectul privind aprobarea OUG nr.72/2020 pentru suspendarea aplicării prevederilor art.21 alin.(6) din Legea nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România şi instituirea unor măsuri tranzitorii, ca urmare a deciziei CCR, scrie Agerpres.

Parlamentul trebuie să reexamineze legea în cauză, în urma deciziei CCR, în sensul păstrării proiectului de lege de aprobare a OUG cu care a fost sesizat Biroul permanent al Camerei competente, eliminării aportului normativ propriu al celor două Camere din conţinutul legii adoptate şi reluării procesului legislativ de la momentul înregistrării proiectului de lege, cu conţinutul pe care acesta îl avea la acel moment, potrivit comisiilor raportoare.

Conform unui amendament admis ce vizează punerea în acord cu Deciziile CCR, "Evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se exprimă în puncte şi se face prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de către Comisia Naţională, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului şi a categoriei de folosinţă la data preluării acestuia. Un punct are valoarea de un leu".

Art. 3 şi 4 din lege rămân nemodificate: "În situaţia în care grila notarială prevede valori doar pentru terenurile din categoria 'curţi-construcţii', iar terenul preluat în mod abuziv de stat avea o altă categorie de folosinţă, valoarea despăgubirilor se stabileşte prin aplicarea unei reduceri de 50% din valoare pentru terenurile 'curţi-construcţii'''; respectiv "În situaţia în care grilele notariale sunt elaborate în moneda naţională a României, leul, valoarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se actualizează cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru perioada mai 2013 - data aprobării emiterii deciziei de către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor".

Senatul este prima Cameră sesizată.

OUG nr.72/2020 a fost adoptată de Guvern în mai 2020 "având în vedere necesitatea asigurării unui sistem de despăgubiri unitar şi echitabil pentru toţi foştii proprietari ale căror imobile nu pot fi restituite în natură şi pentru care se acordă măsuri compensatorii" şi "cu scopul de a preveni apariţia de noi litigii cu privire la valoarea despăgubirilor, cauzate de data soluţionării dosarelor şi de variaţiile grilelor notariale".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272