REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Suspiciuni de DELAPIDARE la Primăria Cumpăna. Curtea de Conturi a constatat ABATERI grave

Suspiciuni de DELAPIDARE la Primăria Cumpăna. Curtea de Conturi a constatat ABATERI grave

Replica API 3 aprilie 2019 | 00:00 962

Mariana Gâju

Curtea de Conturi a României a efectuat un control la Primăria Cumpăna în urma căruia a constatat o serie de abateri destul de grave, abateri care ating pragul delapidării. Auditul financiar asupra conturilor de execuție bugetară a fost efectuat în perioada 23 octombrie 2018-4 decembrie 2018.

Depunerea cu întârziere ori nedepunerea în casieria centrală a încasărilor efectuate la ghișeele Primăriei, anularea de chitanțe, cu precădere chitanțe reprezentând autorizații de construire, care în urma verificării au fost identificate ca documente valide la dosarele reprezentând lucrările întocmite de serviciile din cadrul Primăriei, sunt câteva dintre abaterile care trezesc suspiciuni de delapidare.

Precizăm faptul că, parte a constatărilor consemnate de auditori în aceste acte se află, la acest moment, în procedura de examinare și de analiză internă la nivelul departamentului de specialitate al Curții de Conturi, în vederea valorificării acestora în conformitate cu prevederile legale

Curtea de Conturi spune că, la nivelul UATC Cumpăna, s-a constatat fundamentarea pentru anul 2017 a veniturilor fără a se ține cont de gradul de realizare a veniturilor proprii programate prin bugetele ultimilor 2 ani.

Auditorii au constatat nestabilirea, neurmărirea și neîncasarea impozitului pe clădiri nerezidențiale deținute de unii contribuabili persoane fizice și juridice, a taxei pentru desfășurarea activității de transport călători, precum și a taxelor aferente spațiilor cu destinație medicală. Vorbim despre abateri în valoare de 58.000 lei.

De asemenea, o altă abatere privește neînregistrarea, neurmărirea și neîncasarea de creanțe din redevență aferentă serviciilor de salubritate concesionate, neurmărirea veniturilor nefiscale cuvenite bugetului local din taxa specială de salubritate, pentru toți locuitorii comunei.

Anularea chitanțelor, depunerea cu întârziere ori nedepunerea în casierie a încasărilor de la contribuabili

O altă abatere vizează depunerea cu întârziere ori nedepunerea în casieria centrală a încasărilor efectuate la ghișeele Primăriei. Anularea de chitanțe, cu precădere chitanțe reprezentând autorizații de construire, care în urma verificării au fost identificate ca documente valide la dosarele reprezentând lucrările întocmite de serviciile din cadrul Primăriei.

Prejudiciul este de 385.000 lei. S-au făcut angajări de cheltuieli nelegale reprezentând drepturi de personal de natura sporurilor și primelor acordate salariaților și persoanelor cu funcții de demnitate publică în valoare de 359.000 lei.

Auditorii au mai constatat plata nelegală a unor servicii de transport școlar, în zile în care nu s-a efectuat activitate didactică. Plata nelegală a unor servicii de transport persoane, fără a avea documente justificative, respectiv comenzi/referate de necesitate. Prejudiciul se ridică la 58.000 lei

Pentru serviciile de colectare și transport deșeuri menajere și deșeuri de pe domeniul public al comunei, entitatea a acceptat la plată în anul 2017 un tarif mai mare față de cel aprobat de Consiliul Local, efectuând plăți nejustificate în sumă de 15 mii lei, pentru care s-au calculat penalități de întârziere de 2 mii lei. Prejudiciul este de 17.000 lei.

Curtea de Conturi mai arată angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata nelegală a unor servicii de consiliere pentru întocmirea programului dedezvoltare a sistemului de control intern managerial, dar și nerespectarea prevederilor legale privind organizarea activității de angajare, lichidare, ordonanțare și plată a cheltuielilor bugetare, a evidenței angajamentelor bugetare, cât și nerespectarea prevederilor legale privind exercitarea vizei de control financiar preventiv propriu.

Entitatea nu a urmărit modul în care au fost prestate și tarifate în anul 2017 serviciile de ecarisaj, ceea ce a generat plăți nelegale în sumă de 1 mie lei. Nu a fost constituită și virată la bugetul de stat a contribuției la fondul de handicap suma de 89.000 lei

De asemenea, nu s-au constituit și reținut garanții materiale/bănești persoanelor care îndeplinesc calitatea de gestionar, în cuantumul prevăzut de legislația în vigoare. În plus, achiziția de bunuri și servicii s-a făcut, la nivelul acestei primării, cu nerespectarea principiilor de transparență și publicitate, prevăzute de lege.

O abatere de 180.000 lei vizează nerespectarea obligației legale de virare a taxei de mediu la bugetul de stat pentru constituirea fondului de mediu, în sumă de 150 mii lei, la care s-au calculat penalități de 30 mii lei.

Măsurile dispuse și recomandările formulate de Camera de conturi Constanța

Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenței contabile și a sistemelor de control intern. Abaterile constatate se află în stadiu de valorificare.

Precizăm faptul că parte a constatărilor consemnate de auditori în aceste acte se află, la acest moment, în procedura de examinare și de analiză internă la nivelul departamentului de specialitate al Curții de Conturi, în vederea valorificării acestora în conformitate cu prevederile legale, după cum au declarat, pentru Replica, reprezentanții Curții de Conturi a României.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In eforie cand?
0
0
Pe la m.kogalniceanu cand vine curtea ?
1
0
La eforie cand veniti
1
0
Matracuka asta de la Cumpana este sora geamana cu olguta vasilescu! O tatica si-o impostoare infecta!
4
0
la cernavoda nu o sa vina nimeni fiindca aici lucreaza numai pensionari care i-au facut campanie marelui futac zis Neacouita cat si ultraprostanacului vice , Serif care se lauda ca are si el un amarat de liceu facut cu ajutorul unei farfurii cu baclavaleloir !
4
0
Cat tupeu aveti in spatele tastelor! Ii faceti in toate felurile pe altii, dar voi nu aveti nici macar curajul sa va scrieti numele intreg. De ce? Pentru ca asa ar trebui sa va asumati ce naibii scrieti. Eliberati-va de nervi si frustrari alergand, jucand sah sau chiar gandindu-va chiar la o afacere. Lasati organele competente sa-si faca treaba pentru problemele de genul asta, iar voi faceti ceva constructiv pentru persoana voastra.
2
11
La primaria Tuzla, Curtea de conturi cand ajunge???
9
0
Sunt curios daca replica ar cere printr-o adresa detalii la Ipj COnstanta, ce raspuns ar primi. Am auzit ca exista un dosar penal pe acolo in legatura cu buba asta. Ups
3
0
Cum de nu s-au blocat comentariile???
7
0
Stati linistiti. Sunt tudorel de alde tariceanu. Va scap pe toti in cateva zile. Dupa numai fura nimeni, va jur!
4
2
LA CERNAVODA CAND AJUNGETI
6
0
Cine nu fura in Romania ? Numai ca sunt unii foarte lacomi . Adevaru este ca comuna sa schimbat mult , a trecut de la mirosul puternic a balegar la un miros urban .
3
15
cum anula chitante fara toate exemplarele,dar de nevoia de bunuri si cleptomania
8
0
La pirnaie cu baba asta hoata ,sau in canalizare cu amantul ei ,hoitu Stroie
26
1
Saraca de ea. Statul paralel lucreaza impotriva celui mai destoinic edil. Huaaaaa. Iohanis hastagistii soros acoperitii samd lucreaza impotriva acestor lideri destoinici. curtea de conturi aflata sub controlul lu livake a controlat si gasit nereguli la madam gaju. Curios. Pana mai ieri erau brat la brat. S a rupt lantul de iubire se pare. Nah Gajuleaso. Tovarasul tau te lucreaza. Valabil pt toti prietenii acestui spurcat pe nume dragnea
23
3
Sa se verifice banii aruncati pe sporturi de nisa de catre primaria cumpana, cum ar fi gimnastica ritmica sau lupte
24
2
A uitat specialista sa mai vina cu niste facturi false sau alte acte tot false normal care sa acopere gaurile sau bani furati spuneti cum vreti.Nicusorule da ma niste telefoane si rezolva problema.
18
2
La Poarta Alba nimic ?
19
3
Multumitii dnei ca v-a facut oraseni ca murea-ti tarani prapaditi !--inrest neregulilee se rezolva ,
10
22
Iese fum dara foc?
19
3
continuati controalele- toti primarii ciumei rosii au avut dezlegare, nu la peste, ci la furtul legal- puscariasul draknea, ca de fiecare data , se spala pe maini- MARE JIGODIE DE OM
26
5
Cand dati rezultatele auditului Curtii de conturi si de la primaria Mangalia?Macar sa stim ce matrapazlacuri au mai facut, ca masuri cu trimitere pe la mititica nu se stiu .Bate vant de libertate.
19
1
Stati linistiti, cu siguranta vreun functionar lacom a bagat mana in vistierie.... nu e problema. gasim hotu si il predam, nu va bucurati degeaba
6
24
Ati crezut ca exista pesedisti cinstiti si destepti ?
28
4
La tuzla cand se face un control de genul asta
21
3
Intr-o administratie publica locala sau centrala este imposibil sa nu se produca erori ! Considere ca ce s-a intamplat la Cumpana este o eroare si nu o intentie !
6
35
Opaaaa au ajuns si aici!
32
2
Asa sunt toti!
29
2
Tanti Mariana te ia apaaaaa
41
4

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369