REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
17.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Sute de documente secrete ale NATO au fost furate de hackeri în Portugalia şi scoase la vânzare pe dark web

Sute de documente secrete ale NATO au fost furate de hackeri în Portugalia şi scoase la vânzare pe dark web

Replica API 9 septembrie 2022 | 00:00 986

Statul Major al armatei portugheze a fost ținta unui „atac cibernetic prelungit și fără precedent”, în urma căruia au fost furate sute de documente clasificate ale NATO, relatează Diario de Noticias. Hackerii au scos apoi documentele la vânzare pe „internetul subteran”.

Guvernul portughez a aflat despre furtul de documente abia după ce a fost informat de către serviciile americane de informații, prin intermediul ambasadei SUA de la Lisabona, care l-a anunțat direct pe premierul Antonio Costa, în august 2021.

Sursele citate de publicație spun că acest caz este considerat de o „gravitate extremă” și că specialiștii IT ai serviciilor secrete americane au detectat „sute de documente trimise de NATO în Portugalia, clasificate „secret” și „confidențial”, care au fost scoase la vânzare pe dark web”.

„Nu facem comentarii pe probleme de informații”, a fost reacția purtătorului de cuvânt al ambasadei SUA la Lisabona.

„A fost un atac cibernetic efectuat pe o perioadă lungă de timp și nedetectabil, cu ajutorul unor boți programați să detecteze acest tip de documente, care apoi au fost extrase în mai multe etape”, a explicat o sursă citată de Diario de Noticias.

Atacul a vizat Statul Major al armatei portugheze, serviciile militare portugheze de informaţii și un departament al Ministerului Apărării. Surse ale publicației spun că documentele furate ar fi fost trimise între serviciile portugheze prin linii de comunicare nesecurizate, deși exista un sistem securizat tocmai pentru acest lucru.

O reuniune pe acest subiect va avea loc săptămâna viitoare la sediul NATO, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212