REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Sute de nereguli, descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Constanţa!

Sute de nereguli, descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Constanţa!

Replica API 6 februarie 2017 | 04:52 1029

La nivelul municipiului, dar și al județul Constața au fost constatate mai multe nereguli și abateri. Acestea au fost scoase în evidență de un raport al Curții de Conturi, publicat recent. Acesta a fost întocmit după controalele ce au avut loc în prima jumătate a anului trecut și care vizează activitatea financiară a Primăriei Constanța în 2016. Mai exact Curtea de Conturi a prezentat sinteza rezultatelor acţiunilor de audit desfăşurate la Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Constanţa în perioadele 18.05.2016 - 13.07.2016 şi 1.06.2016 - 30.06.2016. Rezultatele nu sunt foarte bune, fiind constatate mai multe nereguli.

Printre abaterile constatate se numără faptul că sumele acordate unor asociații sau fundații au fost înregistrate în contabilitate pe cheltuieli, în mod eronat. „În unele situații, justificarea sumelor alocate a fost prezentată în anul financiar următor, cu implicații în nerealitatea situațiilor financiare”, se arată în raportul Curții de Conturi. Au fost constatate, de asemenea, numeroase nereguli financiare în evidența economică a unor unități de învățământ din municipiu, printre care se numără Școala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu”, Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu”, Colegiul Tehnic „Tomis”, Grădinița cu Program Prelungit „Azur” și Centrul Social. „Nu s-a stabilit, evidențiat, urmărit și încasat taxa pe clădiri, în sumă de 26.162 de lei, datorată de persoanele juridice care au închiriat de la unitățile de învățământ spații destinate vânzării de produse alimentare sau desfășurării de activități economice, altele decât destinațiile specifice categoriilor de clădiri care nu sunt supuse impozitului pe clădiri”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Ajutoarele și gratuitățile oferite de municipalitate nu au fost tocmai legale

Potrivit inspectorilor de la Curtea de Conturi modul în care s-au acordat ajutoarele la încălzire, atât din partea Primăriei, cât și din partea statului, nu au fost tocmai legale. „Din punctul de vedere al îndeplinirii condițiilor de eligibilitate privind veniturile realizate din salarii sau deținerea unor depozite bancare în cuantum mai mare de 3.000 lei, au fost identificate situații care conduc la excluderea beneficiarilor din categoria persoanelor eligibile”, scrie în raport. În document se mai menționează că, în 2016, municipalitatea a efectuat cheltuieli nelegale cu ajutoarele de încălzire a locuinței de circa 2.073.706 lei. În același timp, echipa de audit a sesizat faptul că au fost efectuate cheltuieli nelegale de aproximativ 427.800 de lei pentru decontarea mai multor abonamente gratuite de călătorie în mijloacele de transport RATC, ca urmare a neîndeplinirii condițiilor de eligibilitate ale unor beneficiari.

Nereguli și la Cimitirul Municipal

O altă neregulă constatată este legată de faptul că municipalitatea nu a exercitat dreptul de control asupra contractului de asociere încheiat pentru realizarea, administrarea și exploatarea obiectivului de investiții „Cimitir uman Baba-Novac” (Cimitirul Municipal), fapt ce ar fi condus la diminuarea veniturilor obținute de autoritatea publică locală cu suma estimată de 54.783 de lei. Echipa de audit a Curții de Conturi a mai observat că nu au fost luate măsuri cu privire la recuperarea prejudiciului cauzat de lipsa din gestiune a mijlocului fix șalupă rigidă „SELVA”, valoare de inventar 74.689 de lei. „Nu au fost stabilite persoanele care se fac vinovate de lipsa acestui bun din patrimoniul UATM Constanța. La data finalizării inventarierii anuale a patrimoniului, persoanele care au identificat lipsa au solicitat efectuarea unei anchete și stabilirea persoanelor vinovate, însă persoanele cu atribuții nu au demarat o astfel de anchetă și pe cale de consecință nu au dispus măsuri de recuperare a pagubei de la persoanele vinovate”, spun cei de la Curtea de Conturi.

Care sunt recomandările Curții de Conturi

În total, potrivit Camerei de Conturi, Unitatea Administrativ-Teritorială Constanţa a înregistrat abateri financiar-contabile de 5.965.000 de lei, din care 81.000 de lei - venituri suplimentare şi 4.070.000 de lei - prejudicii. Pentru abaterile identificate, s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenţei contabile şi a sistemelor de control intern. Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul Camerei de Conturi Constanţa a emis o decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii pentru remedierea deficienţelor constatate, urmărirea şi încasarea veniturilor, stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciilor şi recuperarea lor.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Babu, nu este de mirare. stati sa-si termine mandatul sa veeti cati se duc direct la Poarta Alba. In frunte cu incompetentii Fagadau si Babu
0
0
oare nu este clar ca DNA-ul este condus de o cucuvea pe care hanis a spus sa nu puna mana careva ca face moarte de om ca si base cu nuti !
0
5
vorba hotilor..
0
0
Platiti fraierilor ca are cine sa fure! Nu degeaba iese lumea in strada,poate se sesizeaza si DNA!
3
0
treceti si pe acolo sa vedeti angajarile ilegale
5
0
HOTUL STRIGA, HOTUL !!!
2
1
jOS CIUMA ROSIE,ASTIA SINT FII COMUNISTILOR,CARE NE FURA CU NERUSINARE DE 27 DE ANI SI NU NUMAI LA PRIMARIE, ACEEASI GOLANI FII DE MILITIENI, , TURNATORI DE SERCURITATE CU AMANTELE LOR BETIVE CONDUC SPITALUL JUDETEAN CONSTANTA .JOS LABELE DE PE SPITAL!
13
2
se spagueste mult si vi aceleasi persoane de ani de zile
8
1
Pe la RAJA, cand veniti ?
12
0
Si ne mai miram ca s-au terminat banii pt dezapezirea orasului. Noroc cu Dumnezeu dragutul ca-si mai arunca privirea spre noi muritorii.
10
2
Draga curte de conturi veniti si la primaria Eforie dar inpreuna cuD N A sa vedeti surprise.
7
1
Fagadau, ori esti prost, dar nu esti, ori esti sluga lui Mazre si ii continui magariile. Marcela Frigioiu, dir ec in Primarie, pt ce o mai tii in functie cand toata lumea stie ca este sluga lui Mazare care a aprobat plata a zeci de mii de euro catre TvNeptun si fiemele golanilor din psd. A contribuit major la furtul banilor publici si-i tot acolo. Apoi il ti in functie pe un makidon care este prost, si la propriu si la figurat, care ca orice idiot si fudul. Mai tii oamenii lui Mazare pe posturi in loc sa ii dai afara si sa angajezi oameni competenti. Nu te juca Fagadau cu libertatea ta, ar fi
22
2
Faga scoate drak instalatiile de iarna de pe stalpi ca nu plateste m...
13
1
sa vedeti la navodari!
4
0
Primaria Constanta este apogeul coruptiei comuniste din Romania si voi va mirati? Mazare ia caimacul prin Polaris.
18
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369