REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

TALUZUL de la CUMPĂNA va fi reabilitat de CN ACN

TALUZUL de la CUMPĂNA va fi reabilitat de CN ACN

Replica API 7 iunie 2021 | 16:52 1409

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) contractează diriginte de şantier şi servicii de supervizare pentru lucrările de reabilitare ce au loc la taluzul afectat de alunecarea de teren de la Cumpăna, de pe malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră. Valoarea estimată a achiziţiei este de 826.320 de lei.

Investiţie de 820.000 de lei

Serviciile şi activităţile de supervizare au rolul de a gestiona din punct de vedere tehnic şi financiar proiectul şi de a supraveghea lucrările prin intermediul diriginţilor de şantier, pentru a se asigura că antreprenorul execută lucrările în conformitate cu obligațiile contractuale. Valoarea estimativă a achiziţiei este de 826.320,00 lei, bani proveniţi din fonduri bugetare. Amintim că situaţia taluzului afectat de alunecările de teren este una critică, mai multe familii fiind evacuate din propriile case.

Scurtă prezentare a demersurilor începute încă din 2019

În luna mai a anului 2019, o bucată lungă de 150 de metri şi lată de 10 metri din malul canalului Dunăre – Marea Neagră, în dreptul localității Cumpăna, s-a prăbuşit. A urmat o altă alunecare de proporții, în luna august, iar ministrul de atunci al Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat comuna și a promis sprijinul financiar de urgență, ajutor care nu a mai venit. După surparea malului, Primăria a împrejmuit zona, a evacuat opt familii şi a interzis accesul autoturismelor.

Între timp, pe 4 martie, a avut loc o nouă promisiune guvernamentală. Prefectul Constanței, George Niculescu, l-a vizitat pe primul-ministru interimar, Ludovic Orban, iar acesta i-a promis faptul că „lucrările vor demara cât de curând posibil”. Mai apoi, Niculescu a anunțat faptul că Guvernul a deblocat o parte din suma necesară, respectiv 25 milioane lei. „Guvernul României a deblocat suma de 25 de milioane de lei pentru reabilitarea malului surpat al Canalului Dunăre-Marea Neagră! Banii vin din Fondul de Intervenție al Guvernului, astfel fiind suplimentat bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Așadar, intrăm în linie dreaptă, iar în cel mai scurt timp posibil, lucrările de reabilitare vor începe pentru că pericolul este, în continuare, unul considerabil, în special pentru cetățenii care au case în apropiere”, declara la acel moment, Niculescu. Precizăm că în toamna anului 2020 o nouă fisură a apărut în taluzul de la Cumpăna.

Citeşte şi:

PERICOL! Malul de la Cumpăna a REÎNCEPUT să se SURPE

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa.l reabiliteze primarua cumpana pe banii ei.facetu ba terase si plantati pomi cu trintorii asistati!
0
0
Tot malai mare Daniel Georgescu e director?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218