REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Tăriceanu: Viitorul UE trebuie să găsească toţi membrii pe acelaşi nivel de importanţă decizională

Tăriceanu: Viitorul UE trebuie să găsească toţi membrii pe acelaşi nivel de importanţă decizională

Replica API 4 mai 2017 | 22:50 403

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, la Parlament, la o dezbatere privind preşedinţia română a Consiliului UE în 2019, că aceasta oferă Parlamentului ţării care o deţine ocazia de a contribui la proiectul european, subliniind încă o dată că ideea Europei cu mai multe viteze ar trebui să dispară din exprimările publice ale decidenţilor politici europeni. Tăriceanu a susţinut că ţara noastră trebuie să fie pregătită pentru gestionarea temelor majore.

”Preşedinţia exercitată de România trebuie să acţioneze ca un intermediar onest şi neutru – honest broker – fiind responsabilă de avansarea negocierilor Consiliului privind legislaţia UE, de asigurarea continuităţii agendei UE şi de buna cooperare dintre statele membre şi instituţiile europene. România va avea posibilitatea de a-şi imprima viziunea naţională asupra dezbaterilor strategice privind viitorul proiectului european, de a contribui în mod direct la consolidarea acestuia şi de a promova pe agenda europeană unele dosare pe care ţara noastră le consideră importante”, a declarat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a subliniat că preşedinţia Consiliului reprezintă pentru statele membre una dintre cele mai importante şi mai solicitante sarcini care rezultă din aderarea la UE.

”Fiecare preşedinţie include, pe lângă evenimentele la nivel executiv, şi aşa numita dimensiune parlamentară, care constă într-o serie de întâlniri de amploare între reprezentanţii parlamentelor naţionale din statele membre, ţările candidate şi partenere, precum şi Parlamentul European şi alţi invitaţi. Tratatul de la Lisabona, deşi nepus în operă în toată dimensiunea sa aplicată, a condus la o mai mare eficienţă în procesul de luare a deciziilor, la creşterea responsabilităţii democratice prin asocierea Parlamentului European şi a Parlamentelor naţionale la acest proces şi la creşterea coerenţei Uniunii în plan extern, consolidând pârghiile prin care UE apără interesele cetăţenilor săi în fiecare zi. Tratatul de la Lisabona prevede, pentru prima dată, rolul şi importanţa Parlamentelor naţionale în cadrul Uniunii Europene”, a explicat Tăriceanu, precizând că parlamentele naţionale au dreptul să examineze proiectele directivelor europene prin prisma respectării de către acestea a principiului subsidiarităţii şi al proporţionalităţii, să participe la revizuirea tratatelor UE sau să participe la evaluarea politicilor UE privind libertatea, securitatea şi justiţia, scrie News.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un retardat si taricelu . cu lideri populisti nu mergem decat inapoi !
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272