REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Tarifele la vacanțele pe litoral vor fi înghețate în 2023. Mamaia sub Eforie Nord, în rândul rezervărilor

Tarifele la vacanțele pe litoral vor fi înghețate în 2023. Mamaia sub Eforie Nord, în rândul rezervărilor

Replica API 2 septembrie 2022 | 00:00 1332

Ne apropiem cu pași repezi de finalul sezonului estival de anul acesta, un sezon care a fost lipsit de restricțiile și măsurile de protecție împotriva COVID-19, deși acestea rămân încă la nivel de recomandare. Unii hotelieri începând să strângă rândurile, deși nu din propria dorință, mai mult fiind obligați de deschiderea prematură a școlilor de pe 5 septembrie.

Anul 2022 părea a fi o revenire la normal din punct de vedere al turismului, după doi ani în care sejururile turistice au stat sub semnul întrebării, activitatea turistică fiind clar marcată de pandemia creată de noul coronavirus. Cu toate acestea, după ridicarea restricțiilor de circulație la nivel internațional, românii s-au reorientat către destinațiile preferate dinaintea pandemiei, destinații precum Grecia, Turcia, Spania, din varii motive. Conform comunicatului transmis de către retailerul de vacanță, Litoralulromânesc.ro, sezonul 2022 a însemnat o creștere a vânzărilor cu aproximativ 18 procente, în comparație cu sezonul estival din anul 2021, dar și o creștere în rândul numărului de turiști sosiți prin intermediul turoperatorului de 6% față de 2021, directorul general la Litoralulromânesc.ro, Ionuț Nedea, declarând: ”Principalul factor perturbator care a influențat cererea la nivelul întregului litoral și care, de altfel, a avut un impact în toată industria de turism, este legat de războiul din Ucraina, care a accentuat presiunea inflaționistă. Scumpirile în lanț ale produselor și serviciilor au dus la scăderea apetitului românilor pentru vacanțe în general, nu doar pe litoral, pentru că primul lucru la care oamenii renunță în momentul în care se confruntă cu dificultăți financiare este vacanța”, a declarat acesta.

Românii au devenit mai atenți la serviciile alese pe perioada sejururilor

Față de alți ani, numărul românilor care au ales un pachet complet a fost mai mare, turiștii punând mai mult accent pe calitatea destinației în pofida prețurilor mai reduse, fiind orientați pe ceea ce privește accesibilitatea, dar și aspectul general al stațiunii alese și variantele de petrecere al timpului liber.

Totodată, gradul de satisfacție al turiștilor a crescut. Potrivit datelor transmise de turoperator, din totalul celor 10 000 de turiști ce au oferit un feedback la finalul sejurului, cei mai mulți dintre aceștia au apreciat curățenia hotelurilor, serviciile acestora, poziționarea, dar și personalul, toate dintre acestea cu note de peste 8 dintr-un maxim de 10 posibil.

Eforie Nord peste Mamaia în acest sezon estival

Sezonul acesta estival a fost unul atipic, cel puțin când discutăm despre stațiunea preferată a românilor, anul acesta, Eforie Nord devansând Mamaia, supra numită și ”perla litoralului românesc”. Eforie Nord a înregistrat o creștere rezervărilor în anul 2021, de la 22,7% la 27,6%, pe când în Mamaia s-a sesizat o scădere de la 30,7% la 26%. Principalul motiv pentru care turiștii au migrat către sudul litoralului fiind legat de taxa de parcare din Mamaia, o decizie a autorităților intens contestată de turiști, dar și de către operatorii din turism care au reușit, la jumătatea sezonului, să determine autoritățile să reducă valoarea taxei, introducând chiar gratuitate după ora 19, dar și în weekend.

Ca și costuri, valoarea medie a unui sejur anul acesta a fost de 498 pentru 2 persoane, într-o ușoară creștere, de 6 procente față de anul 2021. Durata medie a sejurului de anul acesta fiind mai mică față de cea înregistrată în 2021, anul acesta ajungând la 5,1 nopți, față de 5,4 în 2021.

Cei mai mulți turiști care au ajuns anul acesta pe litoralul Mării Negre au venit din București, un procent de peste 40%, următoarele poziții în clasament fiind ocupate de Prahova (6,96%), Cluj (6,92%), Iași (4,55%). Topul fiind completat de Brașov, Argeș, Dâmbovița, Bacău și Suceava.

Victor ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212