REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Ţările din UE se angajează în favoarea unor iniţiative-cheie în domeniul digital

Ţările din UE se angajează în favoarea unor iniţiative-cheie în domeniul digital

Replica API 22 martie 2021 | 00:00 1065

Miniştrii reprezentând statele membre ale UE au semnat, vineri, trei declaraţii prin care se angajează să îşi pună în comun eforturile şi resursele pentru a promova conectivitatea internaţională, a stimula introducerea tehnologiilor digitale curate şi a îmbunătăţi mediul de reglementare pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

Thierry Breton

Găzduită de Comisie şi de preşedinţia portugheză a Consiliului, cea de-a patra ediţie a Zilei Digitale, care s-a desfăşurat vineri online, a reunit deputaţi din Parlamentul European, miniştri din statele membre, directori ai întreprinderilor din sector şi mai multe alte părţi interesate. Statele membre participante şi-au asumat angajamente concrete în trei domenii-cheie, şi anume conectivitatea, întreprinderile nou-înfiinţate şi tehnologiile digitale curate.

"Ziua Digitală este o ocazie importantă pentru statele membre de a se reuni şi de a acţiona în vederea atingerii obiectivelor fundamentale în domeniul digital. Noile angajamente asumate astăzi de statele membre demonstrează, de asemenea, hotărârea noastră, în cadrul UE, de a depune împreună eforturi pentru a ne consolida poziţia de lider în domeniul digital până în 2030", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

În conformitate cu primul angajament, 27 de ţări europene au semnat Declaraţia privind "Portalurile europene de date ca element-cheie al deceniului digital al UE", prin care s-au angajat să consolideze conectivitatea dintre Europa şi partenerii săi din Africa, Asia, vecinătatea europeană şi America Latină. Accentul se va pune pe utilizarea cablurilor terestre şi submarine, a legăturilor prin satelit şi prin reţele pentru asigurarea unui schimb de date sporit şi sigur.

De asemenea, 25 de ţări europene au semnat Declaraţia privind "Standardul UE în favoarea întreprinderilor nou-înfiinţate" (EU Startup Nations Standard), care urmăreşte să garanteze că toate întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere din Europa beneficiază de cele mai bune practici adoptate de ecosistemele de întreprinderi nou-înfiinţate de succes. În acest scop, Comisia, împreună cu statele membre şi cu părţile interesate din sector, a identificat o serie de bune practici care contribuie la un mediu favorabil creşterii economice. Printre acestea se numără: prelucrarea cererilor de viză depuse de persoanele talentate din ţări terţe, tratamentul fiscal al opţiunilor pe acţiuni şi sporirea volumului şi a diversităţii capitalului privat.

În cadrul celui de-al treilea angajament, 26 de ţări europene au semnat Declaraţia privind "Transformarea verde şi digitală a UE" pentru a accelera utilizarea tehnologiilor digitale verzi în beneficiul mediului. Statele membre vor colabora pentru a accelera implementarea şi dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate, cum ar fi 5G şi 6G, fibra optică, calculul de înaltă performanţă şi internetul obiectelor, ca soluţii esenţiale pentru atingerea neutralităţii climatice şi pentru impulsionarea tranziţiei verzi şi digitale în domenii prioritare, precum energia, transporturile, sectorul producţiei, sectorul agroalimentar şi al construcţiilor. Printre alte domenii de acţiune se numără promovarea tehnologiei cloud verzi, inteligenţa artificială (IA) şi tehnologiile blockchain, precum şi echipamentele hardware durabile, achiziţiile publice verzi şi sprijinul pentru întreprinderile nou-înfiinţate din domeniul tehnologiilor verzi şi pentru IMM-uri.

În plus, 26 de directori executivi din sectorul ITC s-au alăturat "Coaliţiei europene digitale verzi", angajându-se ca întreprinderile pe care le reprezintă să îşi reducă în mod semnificativ amprenta de carbon până în 2030 şi să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2040. În acest scop, se preconizează numeroase soluţii, printre care investiţiile în dezvoltarea unor tehnologii digitale mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie şi de materiale şi colaborarea cu ONG-urile şi organizaţiile specializate relevante pentru a măsura şi monitoriza impactul net asupra mediului al soluţiilor digitale verzi. În sfârşit, aceşti directori se angajează să elaboreze, împreună cu alţi lideri din sector, orientări privind implementarea soluţiilor digitale verzi, pentru a accelera tranziţia către durabilitatea unor sectoare precum energia, transporturile, construcţiile şi agricultura.

Ediţia din 2021 a Zilei Digitale marchează cea de a patra aniversare a acestui eveniment. Ultima ediţie din 2019 s-a axat pe o agricultură inteligentă şi durabilă, pe digitalizarea patrimoniului cultural, precum şi pe încurajarea participării femeilor în sectorul digital şi în cel tehnologic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108