REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ţeapă?! Mai mulţi constănţeni au plătit avans pentru apartamente construite pe un teren din dosarul Retrocedărilor

Ţeapă?! Mai mulţi constănţeni au plătit avans pentru apartamente construite pe un teren din dosarul Retrocedărilor

Replica API 24 martie 2020 | 00:00 6764

Terenul, sub sechestru!

Terenul, sub sechestru!

Mai mulţi constănţeni care au plătit avans pentru achiziţionarea unor apartamente într-un imobil construit de Ave Tebia în staţiunea Mamaia, zona Flora, aşteaptă de ani de zile să intre în posesia acestora. Societatea ar fi trebuit să finalizeze construcţia încă din 2017 însă, din diferite motive, acest lucru nu s-a întâmplat. Blocul este construit pe un teren ce face parte din dosarul retrocedărilor şi care se află sub sechestru. Pe de o parte, reprezentanţii societăţi se chinuie să obţină ridicarea măsurii impuă de instanţă, pe de altă parte cumpărătorii fac demersuri pentru a intra în posesia locuinţelor ori, dacă nu, pentru restituirea avansului.

În mai 2016, între A. F. şi Ave Tebia s-a perfectat antecontractul de vânzare - cumpărare nr. 1, convenţie prin care cea din urmă s-a obligat să-i vândă apartamentul situat în imobilul din statiunea Mamaia, zona Flora. Potrivit conventiei, transferul dreptului de proprietate urma să aiba loc pană la data de 26.07.2017 (cu un termen de gratie de 15 zile), preţul convenit fiind acela de 61.200 euro, suma din care a achitat un avans de 35.000 euro. La 2 ani de la scadenţă, nu numai ca transferul nu s-a operat, dar imobilul din Constanta, Statiunea Mamaia nici măcar nu era finalizat, spune cumpărătorul. Prin actul aditional intervenit în iunie 2017, cumpărătorul a fost de acord cu prelungirea termenului de finalizare a imobilului și transfer al dreptului de proprietate până la data de 15.12.2017, termen nerespectat, de altfel.

Cumpărătorul cere restituirea avansului... dublat!

Motiv pentru care A.F. a deschis acţiune în instanţă, solicitând obligarea la plata sumei de 70.000 euro sau a echivalentului în lei din data plăţii. La data sesizării instantei, suma reprezintă echivalentul a 331.205 lei. De asemenea, solicită şi obligarea la plata dobânzilor legate penalizatoare aferente sumei de 90.000 euro, începând cu data investirii instantei cu prezenta acţiune şi până la data plăţii elective şi integrate a acesteia. „Antecontractul nu a fost respectat. N-au fost finalizate lucrările la imobil, nu s-a respectat autorizaţia de construire. Nu ştiu despre teren, dacă face parte din dosarul retrocedărilor. Important este că nu s-a finalizat contractul”, a spus avocata lui A.F., Felicia Ovanesian, pentru Replica.

Societatea recunoaşte că a întârziat întocmirea procedurilor premergătoare vânzării

În instanţă, Ave Tebia SRL spune că nu există o justificare pentru plata sumei de 70.000 Euro. „Nu aduce nicio argumentare legală în justificarea acestei sume. Suma achitată, conform Antecontractului de vanzare - cumparare nr. 1/ 11.05.2016, a fost de numai 35.000 euro şi reprezintă un avans din preţul imobilului, preţ stabilit la suma totala de 61.000 euro. Cele două părţi nu au convenit, prin antecontract, achitarea dublului avans, în cazul în care promitentul vânzator nu se achită de obligaţia de a face, respectiv de a încheia contractul de vânzare cumpărare si de a preda imobilul, au relatat reprezentanţii societăţii în instanţă. Mai mult, acesta au mai precizat că nu au refuzat niciodată incheierea contractului de vânzare cumpărare, dar, din motive neimputabile, au întârziat întocmirea procedurilor premergătoare vânzarii şi a vânzarii efective a imobilului, din cauze obiective. „Pentru a dovedi buna credința, până la data definitivării procedurilor de transmitere a proprietății, am propus reclamantei să ocupe apartamentul promis la vanzare, pentru a nu fi lipsi ta de folosința sa. A refuzat propunerea. Pârâta este deschisă la soluţionarea acestei probleme şi o va finaliza conform înţelegerii facute, prin antecontractul de vânzare cumpărare”, au mai spus reprezentanţii Ave Tebia.

Pe 19 martie a.c., acţiunea formulată de cumpărător a fost respinsă, la Judecătoria Constanţa, pe motiv că „nu s-a făcut dovada desființării contractului prin aplicarea unui pact comisoriu sau în orice alt mod, instanța nu poate dispune obligarea pârâtei la dublul sumei plătite în avans acestuia pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra unui imobil. Reclamanta nu a solicitat prin cererea de chemare în judecată și rezoluțiunea Antecontractului de vânzare - cumpărare nr. 01/ 11.05.2016, având ca obiect imobilul situat în Stațiunea Mamaia”, se arată în motivarea instanţei.

Felicia Ovanesian a precizat că nu înţelege soluţia instanţei. „Nu ştiu de ce a fost respinsă, alţii, cu aceeaşi speţă, din acelaşi imobil, au câştigat. Unul din cumpărători avea mai multe apartamente în acel bloc şi a câştigat. Urmează să ajungă la o înţelegere cu societatea”, a spus avocata.

Terenul pe care s-a construit blocul face parte din dosarul Retrocedărilor. Ave Tebia era al treilea cumpărător

Pe parcursul executării construcţiei, în baza hotărârii Curţii de Apel Bucureşti şi hotărârii ICCJ Bucuresti, asupra terenului aferent imobilului din zona Flora s-a instituit sechestru asigurator. Întrucât societatea a fost un cumpărator, spune ea, de bună credinţă al terenului în cauză, fiind al treilea cumpărator în succesiunea transmiterii dreptului de proprietate, a formulat reexaminare şi plangeri la încheierile OCPI Constanţa pe motiv că s-a notat greşit măsura sechestrului asigurator asupra terenului şi construcţiei. Societatea face demersurile necesare pentru a se restabili situaţia proprietăţii, prin desfiinţarea sechestrului asigurator. Terenul de pe Mamaia este cuprins în dispoziţia 1344/31.05.2004 a Primarului Municipiului Constanţa de la acea dată, Radu Mazăre. Dispoziția 1344/31.05.2004 face referire la respingerea cererii de restituire în natură și oferta prin acordarea altor măsuri reparatorii formulată de Aline Yvone Movilă Buzescu, prin mandatar Georgică Giurgiucanu, condamnat în dosarul retrocedărilor. Acesta solicita restituirea a unei suprafețe de teren de aproape 100 de hectare din Anadalchioi. Astfel, prin dispoziția fostului primar Radu Mazăre, au fost date, prin compensare, 44 de terenuri din Mamaia, Constanța și Portul Tomis.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta se intampla intr-o tara in care sunt legi dar judecatori scot hoti nevinovati pentru ca asa vrea pwla lor,dupa care alti excroci acuza tot omul pagubit folosind fraza:"ce sa iti fac ma daca ai fost papagal",adica daca esti de buna credinta esti tot la fel de naiv ca aia pe care"i-au facut"alti oameni de afaceri la alba--neagra.
4
0
intrebati ma pe mine ca stiu toate manglele!
2
1
evident ca este teapta .patronul stia cu siguranta de provenienta terenului.
7
1
Eu nu am furat deci nu am avut bani de apartament
5
2
E usor sa verifici tepele , ii intrebi inainte daca vor cu finantare de la banca , daca nu vor e clara treaba avand in vedere ca banca ii verifica si in cur . Majoritatea refuza finantare prin banca .
16
0
obligat sa dea oamenilor inapoi avansul dublat si penalizari si la puscarie ca asa nu mai merge
14
2
Talhari la puscarie cu voi,sa va ia imobilele . A ti terminat orasul acm mai dati si tepe .
15
1
Autorizatie de p plus 4 dar a mai construit inca un etaj. Buahahhahahahaa. Va meritati soarta. Va pacalesc samsarii. Ai vazut un apartament in mamaia relativ ieftin ai inceput sa faci calcule cu cat il imchiriezi pe noapte vara cum isi plateste el ratele simgur si cat de profitabil este.dai avans ca un gurguf si ce sa vezi?teapa. Iti meriti soarta prostovane.
20
1
Este cea mai mare prostie sa dai avans pe un apartament care nu este construit. Riscul de a ramane fara bani si fara locuinta este foarte mare. Cetateni, nu mai cumparati apartamente decat atunci cand ele sunt finalizate si pot fi locuite.
26
0
Av OVANESIAN,STIE CEI CU VECTRA!!!
12
0
Sunt multi ticalosi din gasca lui Mazare si Strutinsky care au construit sau incearca sa construiasca pe terenuri manglite. Numai ca basica....s-a spart si acum o i-au cu totii in gura. La propiu! F bine, ca nu se mai satura! Au distrus orasul asta. Nu spune nimeni sa nu se constuiasca, asta inseamna locuri de munca, taxe si impozite noi pt primarie si tot asa . Dar nu ca la noi, haotic , cu distrugerea spatiilor verzi, cu cate un bloc in cartier numai de case, fara o disciplina arhitecturala. Totii tampinii cu un ban la ciorap, cu credite peste credite..hop,peste noapte s-au facut investitori
34
1
Legaturile cu mafiotii orasului.alti tepari gen Vectra
21
0
Aceeasi problema este si la blocul lui Cambela de la Iaki. Dar fraierii care au luat au pus botul la minciunile lui Si ale lui Caraman... Trebuia sa isi dea seama de ce nicio banca nu ii finanteaza si aia cer doar cash. In oras Caraman se lauda ca o rezolva el cu Ovanesian.
26
1
Nu mai cumparati blocuri noi voi incurajati distrugerea spatiului verde
42
0
e simplu cei care au platit sa se mute in bloc si constructorul sa suga pula sa nu ia nici un ban si dus la parnaie , asta e cea mai buna varianta
25
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218