REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Tensiune arterială crescută și puls mic: posibile cauze și semne de avertizare

Tensiune arterială crescută și puls mic: posibile cauze și semne de avertizare

A.F. 13 decembrie 2022 | 00:00 572

Tensiunea arterială crescută È™i pulsul scăzut tind să apară atunci când luaÈ›i medicamente pentru hipertensiune. Dar poate fi, de asemenea, un semn al unei afecÈ›iuni grave sau a tensiunii arteriale crescute netratate.

Tensiunea arterială È™i pulsul sunt două măsurători pe care medicul le poate utiliza pentru a vă monitoriza inima È™i sănătatea generală. DeÈ™i, sunt similare, fiecare poate spune lucruri foarte diferite despre ceea ce se întâmplă în organism.

Pulsul, numit și ritm cardiac, se referă la numărul de bătăi pe minut ale inimii. Măsurătorile tipice ale impulsurilor variază de la 60 la 100 de bătăi pe minut.

Tensiunea arterială este o estimare a forÈ›ei pe care sângele o exercită asupra vaselor de sânge. O valoare tipică pentru tensiunea arterială este 120/80. Medicii consideră că tensiunea arterială este crescută atunci când este cuprinsă între 130 È™i 139 sistolică È™i peste 80-89 diastolică.

Dacă aveÈ›i tensiune arterială crescută cu un puls scăzut, înseamnă că sângele exercită o presiune crescută asupra vaselor de sânge, dar inima bate cu mai puÈ›in de 60 de ori pe minut.

Care este legătura dintre tensiunea arterială crescută și pulsul scăzut?

Pentru a înÈ›elege modul în care pulsul È™i tensiunea arterială se pot influenÈ›a reciproc, gândiÈ›i-vă la puls ca la un sistem electric È™i la tensiunea arterială ca la instalaÈ›ia sanitară.

Pulsul este controlat, în principal, de impulsuri electrice. Aceste impulsuri călătoresc prin inimă, determinând inima să bată. ExerciÈ›iile fizice, stresul, frica È™i alÈ›i factori pot accelera pulsul. Sedentarismul îl poate încetini.

Acest sistem electric stimulează miÈ™carea de pompare care propulsează instalaÈ›ia sanitară al inimii. Când „conductele” sau vasele de sânge nu sunt blocate, sângele curge uÈ™or prin ele.

Dacă vasele de sânge sunt îngustate sau blocate, inima trebuie, fie să se contracte mai tare, fie să bată mai repede pentru a pompa sângele. Acest lucru duce la hipertensiune arterială.

Tensiune mare și puls mic simptome

Când tensiunea arterială È™i pulsul sunt dezechilibrate, inima e încordată. Este posibil să aveÈ›i, de asemenea, o serie de simptome, inclusiv:

  •     confuzie,
  •     ameÅ£eală,
  •     leÈ™in sau aproape leÈ™in,
  •     oboseală,
  •     dificultăți de respiraÈ›ie,
  •     slăbiciune.

În cazuri extreme, ritmul cardiac scăzut È™i tensiunea arterială crescută pot duce la stop cardiac.

Ce cauzează tensiunea arterială crescută și pulsul scăzut?

Există mai mulți factori care pot provoca tensiune arterială crescută și puls scăzut.

Èšesut cardiac îngroÈ™at

Hipertensiunea arterială, pe termen lung, poate duce la scăderea pulsului. Hipertensiunea arterială poate determina remodelarea È›esuturilor inimii. De exemplu, È›esutul poate deveni mai gros în încercarea de a bate mai tare. Este mai greu pentru acest È›esut îngroÈ™at să conducă impulsuri electrice. Ca urmare, pulsul poate încetini, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a transmite impulsuri electrice.

Medicamente pentru hipertensiune

Unele medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, în special beta-blocante È™i blocante ale canalelor de calciu, pot provoca, de asemenea, un puls scăzut. Pentru a scădea tensiunea arterială, aceste medicamente vă scad pulsul, reducând efortul depus de inimă.

Leziuni traumatice sau sângerări interne

Un traumatism cerebral sau hemoriagie în jurul creierului poate provoca, de asemenea, o combinaÈ›ie de tensiune arterială crescută È™i un puls scăzut. Atît traumatismele, cât È™i hemorgaiile cerebrale cresc presiunea asupra creierului, ducând la un fenomen numit reflexul Cushing.

Simptomele reflexului Cushing includ:

  •     ritm cardiac lent,
  •     tensiune arterială crescută,
  •     respiraÈ›ie neregulată sau foarte lentă.

Dacă ați avut recent vreun fel de lovituri la nivelul capului și observați aceste simptome, contactați imediat un medic.
Tensiunea mare È™i pulsul mic, un motiv de îngrijorare?

Dacă luaÈ›i medicamente pentru tensiunea arterială È™i aveÈ›i tensiune arterială uÈ™or ridicată È™i un puls scăzut, acest lucru nu este, în general, un motiv de îngrijorare.

Dar dacă nu luaÈ›i niciun medicament, cel mai bine este să vorbiÈ›i cu un medic pentru a afla ce se întâmplă. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveÈ›i simptome de puls scăzut, cum ar fi ameÈ›eli sau dificultăți de respiraÈ›ie.

Intervalul normal al pulsului este de 60 până la 100 de bătăi pe minut. Unele persoane pot avea, pur È™i simplu, un puls mai mic. Exemplele includ sportivii sau cei într-o formă fizică foarte bună. ExerciÈ›iile fizice vă pot creÈ™te temporar tensiunea arterială. Deci, dacă faceÈ›i miÈ™care regulată, este posibil să aveÈ›i un puls natural scăzut È™i o tensiune arterială mai mare imediat după ce vă antrenaÈ›i, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108