REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Tentativă de PUCI la PSD Constanţa

Tentativă de PUCI la PSD Constanţa

Replica API 12 mai 2018 | 10:06 650

Țuțuianu vrea să pună la RAJA un membru PNL

Țuțuianu vrea să pună la RAJA un membru PNL

Regia Autonomă Judeţeană de Apă S.A. este în focurile recrutării conducerii pentru următorii 4 ani. Este un moment de cumpănă pentru Felix Stroe, cu toate că pentru postul de director general al RAJA nu a mai depus altcineva dosar de candidatură. Însă, problema apare chiar din sânul PSD, de mai multe luni de zile circulând zvonuri cum că lui Stroe i se pregăteşte debarcarea atât de la RAJA, cât şi de la conducerea organizaţiei judeţene a PSD Constanţa.

Intenţia a devenit tot mai pregnantă odată cu plecarea lui Stroe de la conducerea Ministerului Transporturilor, la doar câteva luni de la instalare. A fost o remaniere cauzată de conflictul dintre fostul premier Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Greşeala lui Stroe a fost că s-a poziţionat în „tabăra” lui Tudose, iar Dragnea nu uită şi nu iartă, din câte susţin social-democraţii. Însă, spun aceiaşi social-democraţi, Dragnea lasă ca lucrurile să se întâmple cu mâinile altora; mai exact, nu îl „rade” personal pe Stroe de la PSD, ci i-ar fi „binecuvântat” pe alţi doritori să o facă în locul lui.

La sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, se încheie procesul de evaluare a dosarelor de candidatură pentru conducerea RAJA SA. Pentru postul de director general şi-a depus dosarul în vederea recrutării, conform ordonanţei privind guvernanța corporativă, Felix Stroe, iar pentru director executiv – Aurel Presură. Teoretic, ar fi o simplă formalitate, de vreme ce nimeni altcineva nu a dorit să candideze, în realitate, după evaluare, urmează şi votul în Consiliul Judeţean Constanţa. O şedinţă în care să fie aprobat noul Consiliu de Administraţie al RAJA, respectiv cei doi directori cu mandat de 4 ani ar urma să aibă loc la jumătatea lunii iunie. Aici însă intervine marea problemă a lui Stroe – nu „baloanele de săpun” de la Medgidia, cu protestul organizat de Valentin Vrabie, pentru micşorarea preţului pentru apa potabilă!

Care ar urma să fie contribuţia PNL la mazilirea lui Stroe şi ce primesc liberalii în schimb

Aşadar, în ultimele luni s-ar fi lucrat intens la o strategie de schimbare a lui Felix Stroe de la conducerea PSD Constanţa. Cum să fie făcut acest lucru? Simplu: dacă Stroe, care nu mai este nici ministru, pierde şi şefia RAJA Constanţa, atunci el nu va mai avea nici o greutate în faţa social-democraţilor constănţeni, prin urmare, organizarea unor alegeri la nivelul organizaţiei judeţene a PSD l-ar găsi complet descoperit.

Cine sunt strategii acestui complot? Conform surselor noastre, între cei care ar urmări „mazilirea” lui Felix Stroe, în afară de Liviu Dragnea, s-ar număra preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, senatorul Nicolae Moga, dar nu numai. Ambii au negat vehement, în ultimele luni, o astfel de „lucrătură”. Însă ea este tot mai des discutată în cercurile PSD, dar şi la PNL! Motivul: şi liberalii intră în scena acestui puci.

Astfel, în schimbul votului consilierilor PNL în Consiliul Judeţean Constanţa, atunci când va intra în dezbatere aprobarea mandatelor pentru RAJA, un liberal ar urma să devină director general interimar al regiei! S-ar fi negociat, spun sursele noastre, ca fostul primar al municipiului Medgidia, Marian Iordache, să preia conducerea interimară a RAJA Constanţa.

La nivelul CJC, din totalul de 37 de consilieri, PSD are 16, PNL are 15, ALDE – 3, iar PMP – 3. Ca mandatul lui Stroe să nu fie validat, ar fi nevoie de jumătate plus unu din voturi. Artizanii puciului despre care se vorbeşte ar miza pe câteva voturi de la PSD (nu multe, pentru că există destui consilieri PSD încă fideli lui Stroe), voturile liberalilor şi voturile celor de la ALDE.

Cum a pierdut Iordache mandatul de la Medgidia şi cum s-ar putea „reinventa”

Amuzant în tot acest scenariu este numele lui Marian Iordache pe post de viitor director general interimar la nivelul RAJA Constanţa. Spunem amuzant întrucât Iordache, care în prezent este consilierul personal al primarului PNL de la Cernavodă, a fost primar al municipiului Medgidia. A pierdut alegerile în faţa lui Valentin Vrabie (mai exact, a ales să nu mai candideze în 2016, văzând ce spun sondajele de opinie), pe fondul unor promisiuni legate de RAJA şi preţul apei! Promisiuni pe care le-a făcut Vrabie, în timp ce Iordache a fost acuzat insistent, pe toată perioada campaniei electorale din 2016, că a „vândut Medgidia către RAJA”.

De altfel, Iordache a fost prezent la inaugurarea noii staţii de epurare din Medgidia (la acea dată era încă primar) şi chiar a fost vizibilă susţinerea pe care directorul RAJA (deşi PSD-ist!) i-o oferă liberalului. Dar, încurcate sunt căile politicului şi nu ne mai rămâne decât să urmărim care va fi verdictul în cazul evaluării/ validării în CJC a mandatelor de la nivelul conducerii RAJA!

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367