TEO HIRA: A SCĂZUT INFRACȚIONALITATEA în Henri Coandă, de când am montat CAMERE de SUPRAVEGHERE. VIDEO
TEO HIRA: A SCĂZUT INFRACȚIONALITATEA în Henri Coandă, de când am montat CAMERE de SUPRAVEGHERE. VIDEO
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDirectorul RAEDPP, Teo Hira, s-a aflat miercuri, 5 ianuarie, în studioul REPLICA, pentru a face o trecere în revistă a activității, la aproape un an de mandat. Hira ne-a declarat că a reușit să salveze Regia pe care a găsit-o, anul trecut, ”blocată în nisip”, care avea de-a face cu ”atributele unui stat mafiot”. Cum a reușit să salveze RAEDPP de faliment și care este situația, în prezent, urmăriți în interviul de mai jos.
În debutul interviului, Teo Hira a făcut un bilanț al activității sale, după un an de mandat, și a vorbit despre realizările sale.
”Această companie a înregistrat pierderi ani la rând. Și în anul 2020, și în 2019, a fost pe pierdere și de aceea am spus că am găsit o navă eșuată pe nisip. Datorită faptului că s-a schimbat componența Consiliului de Administrației cred că am reușit să ducem această companie pe drumul cel bun. La acest moment, suntem cu firma pe profit și am reușit să urnim această navă de pe nisip. Am avut de a face cu atributele unui stat mafiot. Da, e adevărat. Statul mafiot cumpără scump și vinde ieftin iar în anul acesta tot ce a semnat contract de închiriere făcut de RAEDPP a fost transparent și avem și rezultate. Aveam spații comerciale închiriate cu peste 15-16 euro/mp/lună și așa am ajuns cu spații comerciale la 23-24 euro/mp/lună având în vedere locația și destinația spațiului. Municipalitatea constănțeană, prin RAEDPP, reușește să încaseze de la agenții economici care desfășoară activități comerciale și această sumă. Nu în toate cazurile. În funcție de locație, spațiu dar și alți factori. Pe vremuri nu existau asemenea prețuri.”, a spus Hira.
A scăzut infracționalitatea în Henri Coandă
„Am reușit să ducem conceptul de cooperare între compartimentele Regiei. Am reușit să ajungem de la rangul de deziderat la rangul de bună-practică. Compartimentele nu colaborau. La acest moment eu cred că reușim să colaborăm foarte bine. Am reușit să organizăm această regie, avem un regulament de organizare și funcționare nou. Există și palierul legislativ. Au fost două hotărâri de consiliu pe care Regia le-a susținut și care sunt foarte importante. Una este cea de la sfârșitul anului, cea prin care Regia a comandat un studio și o reevaluare a tot ceea ce înseamnă prețuri pentru toate activele pe care regia le are la acest moment. Cea mai importantă Hotărâre de Consiliu Local pe care consilierii au votat-o a fost cea care modifică criteriile de acces din Henri Coandă. După cum bine știți, am fost acuzat de xenofobie pentru că din păcate acel cartier în unele momente „se transformă într-o fabrică de infractori sau într-un leagăn al infracționalității”. E adevărat, avem o problemă legată de infracționalitate în cartierul Henri Coandă. Proiectul cu camera de supraveghere este unul pe care eu l-am găsit în implementare și anume era contractul semnat deja și noi doar l-am implementat. Eu am dat ordinul de începere al acestei lucrări, noi am recepționat acest sistem de camere de supraveghere format din 33 de subsisteme din 297 de camere de luat vederi ceea ce a adus la scăderea infracționalității. A scăzut infracționalitatea și unul din indicii este extrem de simplu și anume ritmicitatea cu care sunt prezenți luptătorii de la Acțiuni Speciale în cartier. Nu mai avem mascați săptămânal. A scăzut ritmicitatea prezenței mascaților în zonă”, a precizat șeful RAEDPP.
Parcare în locul Bazarului Ștefăniță Vodă?
Un alt proiect vizează bazarul Ștefăniță Vodă, pe care l-a demolat, recent, urmând să se construiască în locul lui, posibil, o parcare.
”La Bazarul Ștefăniță Vodă avem un teren foarte generos de 3350 de mp, în contextual anual al situației urbanistice din Constanța. A durat un pic mai mult, mai existau câteva spații comerciale, într-un final cei de acolo au renunțat de bună voie la ele. De ce a durat atât? Motivul este simplu. Municipalitatea nu avea pe acel teren nici cadastru și nici intabulare. La sfârșit de septembrie am reușit să facem cadastrul și intabularea acestui teren după care am pornit operațiunea de demolare. Am dat ordinul de începere al demolării și am avut o companie pe care, e adevărat, am pus presiune să fie demolată până la sfârșitul anului. Fundațiile încă nu am demolat. Am pornit acum 2 luni și jumătate – 3 luni un chestionar în care întrebăm populația, în special rezidenții limitrofi ce ar dori să se întâmple acolo. Majoritatea își dorește parcare acolo, apoi parc, creșă, supermarchet dar și altele. Majoritatea își dorește acolo o investiție publică. Nu putem lua decizii bazate numai pe emoții. Ceea ce se va întâmpla acolo o să fie rezultatul unui studiu de oportunitate”, a explicat Hira.
Imobilele din Piața Ovidiu ar putea fi închiriate pentru... baruri
Teo Hira a vorbit și despre imobilele din Piața Ovidiu, proaspăt reabilitate. Întrebat dacă acestea vor fi date pe mâna agenților economici și dată există posibilitatea să fie închiriate pentru activități gen baruri, acesta a declarat: ”Regia livrează spații locative, spații comerciale și cu altă destinație ce pot deveni spații comerciale sau spații pentru profesii liberale. Noi avem foarte puține spații pentru profesii liberale și comerciale, cel puțin în zona istorică. La acest moment RAEDPP are pe SICAP licitația privind modificarea fațadelor clădirilor din zona Peninsulară. Operatorii economici pot închiria spații cu o altă destinație, nu pot închiria spații locative. Da, se pot închiria pentru baruri”.
Unele contracte pe terenurile din Mamaia se prelungesc, altele nu
Există operatori din Mamaia care au construit spații comerciale pe terenuri concesionate pe o perioadă de 20 ani de la RAEDPP, au făcut cerere pentru prelungire. Se mai prelungesc sau nu contractele? ”Contractele din Stațiunea Mamaia trebuie tratate fiecare, singular. Din păcate, s-a condus într-un mod discreționar. Niciun contract nu este la fel cu celălalt. Trebuiau să aibă aceeași structură, dar la acest moment ele nu sunt așa. În funcție de contract, sunt unele care se prelungesc și unele care nu se prelungesc. În funcție de contractul pe care îl are semnat, Consiliul de Administrație ia o hotărâre dacă prelungește sau nu acel contract”, a spus Hira
În cadrul interviului au fost atinse subiecte de interes pentru cetățeni, legate de spațiile locative, de situația piețelor, cât și altele, subiecte pe care le puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:
M.P.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News