REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Teo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Teo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Replica API 26 februarie 2021 | 23:57 6501

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt nivel, unul superior. Una dintre prioritățile sale o reprezintă maximizarea profitului și minimalizarea cheltuielilor. Care sunt soluțiile? Le-a explicat chiar Teo Hira în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica. Totodată, directorul executiv al RAEDPP a povestit despre probleme și spune că a preluat o novă blocată pe un banc de nisip, care a avut la comandă oameni ce au urmărit propriul interes, și nu dezvoltarea regiei.

Teo Hira spune că RAEDPP a avut, mulți ani, un management defectuos, fără viziune economică, care a condus în stil fanariot și care a obținut beneficii.

”În fruntea de comandă am avut oamenii care au subordonat interesul public”

”Avem puțin peste o lună de când am preluat conducerea. Avem și lucruri bune, dar și lucruri mai puțin bune. Cert este că am preluat o regie, în 2019 și 2020 pe pierdere. Am preluat o navă blocată pe un banc de nisip, dar din fericire, cu un echipaj foarte bine pregătit. Aici mă refer la tot personalul regiei și la tot ce înseamnă oameni care lucrează în departamentul juridic, departamentul tehnic, la departamentul administrativ, financiar, absolut tot colectivul care este foarte bine pregătit. În fruntea de comandă am avut, într-adevăr, oamenii care au subordonat interesul public intereselor personale și mai mult decât atât, a fost o lipsă totală de viziune economică. Din punctul meu de vedere, vorbim despre un management defectuos. Această regie a fost condusă în cel mai pur stil fanariot, cu beneficii pentru foștii directori”, a spus Teo Hira.

Hira: Pierderile RAEDPP provin din lipsă de viziune economică

Dar, de unde vin aceste pierderi? ”Vin dintr-o lipsă de viziune economică și vă dau câteva exemple simple. Avem un spațiu minunat, un spațiu de lux, situat pe strada Dezrobirii, numărul 111. Regia deținea acolo un spațiu cu finisaje premium, ceea ce e limpede pentru toată lumea că acel spațiu, dacă iese pe piața liberă la închiriat, devine un generator economic de profit categoric. Acel spațiu trebuie scos pe piața liberă la închiriere, la prețul pieței, pentru profesii liberale, pentru bănci și nu trebuie ținut pentru arhiva regiei. Pentru sediul nostru plătim chirie, plus utilități, pe luna ianuarie, în jur de 19.000 de lei. Până să ne mutăm, am făcut o singură cerere către societatea care deține acest imobil și am reușit din chiria existentă să ne reducă chiria cu o cincime din valoare. După o simplă solicitare, un e-mail, am reușit să micșorăm chiria cu o cincime din valoare. Nu erau necesare facultăți de management, erau necesare doar bunăvoință și puțină grijă față de bani. Din punctul meu de vedere, este, din nou, o lipsă de bun simț și din cauza acestor decizii luate de fost conducere de la acel moment, de fostul CA, Regia este în pierdere”, a completat directorul RAEDPP.

O primă schimbare la cârma instituției a vizat Consiliul de Administrație. ”Eu nu cred că era necesar să vină un nou director, categoric era nevoie de schimbarea Consiliului de Administrație și revin, și încă o dată, anunț că la acest moment, este unul dintre punctele tari ale regiei, noul CA. Acesta este format numai și numai din membri cu experiență în expertiză din mediul de afaceri privat. Puțin contează cum a fost până acum. Noi o să cerem puțin timp, poate de 3, 6 sau maxim un an pentru a se vedea primele rezultate.

Teo Hira: Am întâlnit atributele intrinseci ale statului mafiot

Teo Hira a vorbit și despre contractele păguboase încheiate cu diverși afaceriști care plăteau chirii, pe terenuri, cu mult sub nivelul pieței.

”Contractele păguboase sunt acele contracte de asociere făcute în 2000, de către regie. Am întâlnit atributele intrinseci ale statului mafiot. Noi în Mamaia, avem unele contracte de asociere cu persoane juridice, din care noi trebuie să luăm un procent din câștig, între 5-45%. Atunci când societatea este pe pierdere, avem un preț fix pentru terenul cu care regia a intrat în asociere la acel moment. Acest preț este foarte mic, între 8,5 și 10 dolari/ metrul pătrat. Acesta unul dintre motivele pentru care această regie este în pierdere, contractele fiind semnate în avantajul societăților comerciale și nu a regiei. Contractul este legea părților, acolo unde putem negocia, vom negocia. Mai avem niște contracte de asociere publică în domeniul sănătății publice, pentru niște wc publice. La un wc în Tomis II trebuie să primim aproximativ 200 de dolari. Dincolo de aceste sume în care regia economică nu a avut viziunea de management deficitară, regia nu a reușit să închirieze cu 1500 de dolari acest wc public, a venit și a închiriat o altă societate acel wc, iar acela nu mai este public”, a completat directorul RAEDPP.

Toalete publice, atentat la sănătate

O altă problemă de care a trebuit să se ocupe noul director al RAEDPP este sănătatea publică. Și vorbim despre toaletele publice pe care regia le are în administrare. ”Avem o problemă de sănătate publică, la acest moment în administrare aproximativ 10 grupuri sanitare, dintre care avem în asociere 2, închiriat unu, dar restul pe care regia le are în administrare, le-am găsit pe toate închise. Închise din varii motive, din cauza faptului ca arată jalnic de nu ar intra nimeni în ele. Nu ne plângem, suntem doar constructivi. Unul dintre primele contracte pe care le-am semnat, a fost acela de reabilitate a wc-ului din Piața Griviței. La acest moment, aveam a 3 sau a 4 zi în care constructorul este în șantier, ne-am mișcat destul de repede pentru că avem o problemă de sănătate publică. Următoarea mișcare este faptul că serviciul tehnic lucrează la un deviz de antemăsuratoare pentru a putea pune în funcțiune și wc-ul din Tomis 3, nu cel din incintă, ci cel care este în exterior, mai aproape de bulevardul Al. Lăpușneanu”, a precizat Hira.

RAEDPP și-ar putea muta activitatea în Piața de la Abator

Și, pentru că tot am adus vorba despr epiețe, Hira a ținut să precizeze că își dorește să mute sediul RAEDPP în incinta Pieței de la Abator. ”Despre piața Abator, am fost acum 2 zile, avem 2 chiriași cu magazine deschise, o farmacie si un magazin, avem 2 producători și 3 comercianți. Spațiul de la Abator este foarte generos care a intrat în posesia regiei, este proprietatea noastră, acela este un spațiu unde noi am dorim să ne mutăm și să devină sediul regiei. Acolo ne-am putea desfășura activitatea civilizat, unde putem muta chiar și arhiva. Rămâne să face un studiu, antemăsurători și vedem ce o să iasă”, a mai precizat Teo Hira.

Hira, despre cartierul Henri Coandă:

Hira a vorbit și despre cartierul Henri Coandă. Acesta spune că zona a devenit destul de neatractivă pentru cei care caută chirie. ”Nu trebuie să ne ferim de adevăr. Problema maximă a acestui cartier nu este cine locuiește acolo, problema grea este că acest cartier a devenit foarte neatractiv. Noi avem foarte multe cereri pentru locuințe în care sunt specificate că nu doresc în Henri Coandă. Faptul că fosta conducere a semnat un contract la jumătatea lunii decembrie de implementare a unui sistem de supraveghere video, este un lucru bun și o spun că au existat și decizii corecte în acel cartier”, a specificat directorul.

Mai multe detalii despre proiectele lui Teo Hira, și nu numai, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920