REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15.5° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Teodosie zice că Bănescu, de la BOR, are nevoie de o rugăciune

Teodosie zice că Bănescu, de la BOR, are nevoie de o rugăciune

Victor ROTARU 21 aprilie 2023 | 10:56 5052

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a lansat un atac dur în urmă cu câteva zile la adresa unui „reprezentant oficial al Bisericii”. Bănescu nu a dat niciun nume, dar aluziile au fost transparent la adresa arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care a deranjat în mod evident conducerea bisericii în ultimele zile, prin declarațiile legate de posibilitatea mutării datei Paștelui, astfel încât să coincidă cu cel catolic. Reacția lui ÎPS nu a întârziat să apară, acesta spunând despre Bănescu că este un om care are nevoie de rugăciune.

Teodosie zice ca Banescu, de la BOR, are nevoie de o rugaciune

Bănescu spune că „un reprezentant oficial al Bisericii, mai ales un sinodal care se pronunță public, vorbind despre lucruri înalte, sau cel puțin importante, ar trebui să se exprime corect gramatical și coerent lexical; - să fie un convingător și (neapărat) inteligibil teolog, bun cunoscător al doctrinei celorlalte confesiuni creștine și bine familiarizat măcar cu „religiile Cărții”, dacă celelalte i se par cumva irelevante; toate compun istoria spirituală a omenirii; - să fie cultivat în sfera relațiilor inter-bisericești, deci respectuos cu alteritatea confesională; nu compătimitor”.

Reacția lui ÎPS Teodosie nu a întârziat să apară, acesta declarând în vizita făcută la Mănăstirea Dervent, acolo unde a oficiat Sfânta Liturghie, faptul că Bănescu are nevoie de rugăciune, adăugând și faptul că acesta se află la o a doua căsătorie, soția sa fiind împotriva religiei: „Nu știu ce vrea să spună. Este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune. El nu se roagă, de aceea vorbește chiar împotriva bisericii, nu reprezintă biserica și îmi pare rău. Într-o vreme venea foarte des la noi, la Simpozioane și arăta foarte familiar, așa a fost și în facultate. Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată? Dumnezeu să-l ajute, ne rugăm pentru el. Nu există anomalii. Calendarele sunt stabilite de bisericile autocefale, nu de mine. Nu vorbesc împotriva bisericii niciodată, dar vorbesc împotriva minciunii. Doamne ajută!

Disputa dintre Bănescu și ÎPS Teodosie are loc în contextul dezbaterii privind data sărbătoririi Paștelui, după ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au propus ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții. ÎPS Teodosie s-a opus vehement.

La această poziție a aderat și Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, care a declarat că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să sărbătorească Paștele în același timp cu țările din Vest, după calendarul gregorian.

Purtătorul de cuvânt al BOR a clarificat cererea ca Paștele să fie celebrat odată cu catolicii drept „ideal absolut dezirabil”, dar a adăugat că decizia depinde de celelalte biserici ortodoxe.

Pe de altă parte, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a transmis că se opune unei astfel de situații: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă Adevărata Lumină a ortodocșilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși”.

Vasile Bănescu a criticat această declarație și a spus că invocarea minunii aprinderii Sfintei Lumini ca argument pentru menținerea unui calendar eronat și depășit este „compromițătoare intelectual, teologic și moral și trădează inclusiv o perfidă gelozie și patologică zgârcenie confesională”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Derbedeul asta, pe numele lui adevarat Macedon Porcu, a umplut orasul de biserici ca sa vanda posturile de paroh. Stiu si broastele din ghiol cine e acest fariseu, alt moldoveac pripasit la Constanta.
0
0
Da da da asa îi. Bänescu are nev de rugăciuni. Dumneata de arginţi. Si se vede ca nu duci lipsă. Credinta,Iubirea de Dumnezeu e cu totul altfel.Dumneata iubesti arginti si cam atiit.
2
0
TOTI AVEM NEVOI.NU CRED CA ESTI DUMNEATA IN MASURA SA ADUCI IN DISCUTIE STAREA FAM A DOMNULUI BANESCU.SA AMINTIM OARE CA ONAN A FOST UN REGE.STI DUMNEATA CE ZIC...AI GRIJA PREA MULT DAUNEAZA LA VEDERE.
3
0
Ai ai ceva maron la gura.Inteleg DANTURA ii ok pusa toata dar da un dos de mina pe la gura dupa ce maniinci kkt. Habovnici sa spumege acu. Cu drag ialingit.
4
0
Ai ai ceva maron la gura.Inteleg DANTURA ii ok pusa toata dar da un dos de mina pe la gura dupa ce maniinci pot Zic habovnici sa spuna ce. Cu drag ialingit
3
0
asa a cazut constantinopolul, cind popii sa certau. teodosie e cam agitat.
3
0
Poponarul de m***e seamana leit cu Saruman si chiar i se spune Stapanul Inelelor Maro
1
1
Sa nu vă luați de T*o că va sparg moaca la toți! Vin cu aurolacii mei și va dăm un cap in gura. Eu sunt Soso zisa balena urlătoare.
2
4
Banescu dovedeste ca-i trage mwe lu mata
6
5
Bănescu dovedește mereu că este cult , că știe despre ce vorbește. De așa ceva avem nevoie în Biserica noastră și , de ce nu , aici , la Constanța. Teodosie, golan și escroc dovedit, șpăgar nenorocit și tupeiest se zgărie pe față pt nu poate face față acuzelor lui Bănescu. Golanul ăsta profită de cateva babe care' i pupă poala și zbiară ca un disperat ce este. Din păcate politicienii , disperați că pot lua un șut în c*r la alegeri, permit existența unor golani ca Teodosie și a găștii lui de poponari șpagagii. Locul javrei de Teodosie este la pușcărie. Sunt destui preoți cu har, dedicați și cu f mult bun simț care să îi ia locul. Din păcate , oamenii cu bun simț și credință nu mai au loc de leprele cu teodosie în frunte. Bravo Bănescu , ține-o tot așa !
10
7
Daca va intereseaza cum gandesc gunoaiele societatii cititi comentariile de mai jos
5
7
SPAGOVEANULE,TI SE PREGATESTE DEBARCAREA.DUTE LA CONACUL TAU DE LA VATRA DORNEI.AI DERANJAT MULT.
7
5
Raspopitul vorbeste despre data sarbatorii Pastelui? A uitatce a facut slujba de Paste in pandemie? Sau i-a dat lumina a doua oara? Ii lucea banul si a luat lumina de la el.
11
7
Petrescu zis teodosie, mars înapoi in barlog! nu i ajungi nici la degetu mic lui Bănescu.
11
7
Jos cu pălăria! Hai și cu niscaiva fapte! Luati-l de aici! E toxic. Creștinii toți impreuna!! Dumnezeu e unic!
9
8
T*o caisa! Moș Theo are lumina
1
4
Bateți campii
5
6
Cretin om, sper sa crape cat mai repede sa scapam de el.
8
9
Sunteti constienti ca satanistii Putin si Dughin ar putea trimite un comando WAGNER (cu ajutorul AUR si al "ULTRASILOR credincioso-legionari pro-rusi") sa-l "salveze" de inchisoare pe agentul rus sub acoperire TEODOSIE "M.A.C.H.E" PETRESCU si ii vor oferi azil politic in "Mareata RusSie" pseudo-ortodoxa, langa kgbistul pseudo-patriarh al Moscovei KIRILL (codename agent KGB MIKHAILOV, coleg cu codename ADAMOV - Putin), Kirill care este succesor al fostului agent criminal KGB pseudo-patriarh al Moscovei ALEXY II (codename agent KGB DROZDOV) si impreuna sunt urmasi ai pseudo-patriarhului SATANlST al Moscovei IVAN CEL GROAZNIC, care si-a ucis propriul copil si care apare in picturi avand aceeasi privire DEMONICA precum a lui TEODOSIE "M.A.C.H.E" PETRESCU. Iar toti spera la poveste cu very happy end, mumificati in piramide "ortodoxe" in RED SQUARE MOSCOW, precum mumia expusa a lui LENlN sau mumia lui STALlN pe care o tin ascunsa si asa mai departe. Sfintii nucleari sunt "APOSTOLII SATANEI"
30
7
JOS CENZURA!!!
8
6
Daca l-ar fi exclus pur si simplu,multi au fi facut scut umaan in jurul sau.Daca TE0D0SlE M/A/C/H/E PETRESCU ar fi MURlT, muIti lDl0Tl UTlLl ar fi cerut canonizarea sa, ar fi cerut sa fie declarat sfant si alte ABERATll. I-ar fi facut icoane. Voi stiti ca in Rusia exista IC0ANE CU STALlN? Voi stiti ca LeGl0NARll de la noi, cei din actuala MlSCARE LEGl0NARA a lui BECALl, GE0RGE SlMl0N, cei cu N0UA DREAPTA, AUR etc, voi stiti ca ei depun flori la icoane CU ZeIea C0DRENU? Ce parere aveti voi despre acesti lNDlVlZl? O parere buna sau una rea? Sa nu credeti ca DUMNEZEU doarme! TE0DOSlE va ajunge "DE PE PODlUM LA P0DEA". Are o singura sansa, SA SE LEPEDE DE SATANA! SA C0NDAMNE AGRESlUNEA RU(Z)EASCA, SA-SI lNCALCE MISIUNEA SA DE "AGENT RUS" si sa-si recunoasca greseala, sa se pocaiasca. Noi il vom ierta! Eu sunt cel mai ANTl-TE0D0SlE in momentul asta, caci cunosc atatea despre el, cam cat "inteIiGENTll"de MESERlE. Am sa-I iert daca va condamna Rusia. Retineti: IMPARATUL MACHEDONSKI E GOL!!!
30
7
dupa ce ca esti analfabet mai esti si prrost!
9
4
Daca l-ar fi eXcIus pur si SlMPLU,muIti au fi facut sccut umaan in jurul sau.Daca TE0D0SlE M/A/C/H/E PETRESCU ar fi MURlT, muIti lDl0Tl UTlLl ar fi cerut can0nizarea sa, ar fi cerut sa fie declarat sffant si alte ABERATll. I-ar fi facut ic0ane. Voi stiti ca in Rusia exista IC0ANE CU STALlN? Voi stiti ca LeGl0NARll de la noi, cei din actuala MlSCARE LEGl0NARA a lui BECALl, GE0RGE SlMl0N, cei cu N0UA DREAPTA, AUR etc, voi stiti ca ei depun flori la lC0ANE CU ZeIea C0DRENU? Ce parere aveti voi despre acesti lNDlVlZl? O parere buna sau una rea? Sa nu credeti ca DUMNEZEU doarme! TE0DOSlE va ajunge "DE PE PODlUM LA P0DEA". Are o singura sansa, SA SE LEPEDE DE SATANA! SA C0NDAMNE AGRESlUNEA RUzEASCA, SA-SI lNCALCE MISIUNEA SA DE "AGENT RUS" si sa-si recunoasca greseala, sa se p0caiasca. Noi il vom ierta! Eu sunt cel mai ANTl-TE0D0SlE in M0MENTUL asta, caci cunosc atatea despre el, cam cat "inteIiGENTll"de MESERlE. Am sa-I iert daca va C0NDAMNA Rusia. Retineti: IMPARATUL MACHEDONSKI E GOL!!!
20
6
Are dreptate, de ce nu fac catolici pastele cand au si ortodocsi, cine vb Baconschi si Papahagi
6
15
IPS Teodosie e cel mai coios din tot BOR-ul
11
10
Pe omul acesta nu-l da nimeni afara? Ce spate are de nu-l clinteste nimeni?
16
3
Preaspagarul tot la Poarta Alba ajunge!
11
8
are nevoie de un sejur la mititica, macar 10 ani!
13
8
Nu mai Theodosie tu nu vorbesti impotriva biserici,tu actionezi impotriva biserici,altfel cum poti explica celebrarea pastilor in ziua Innaltari Domnului,pasti care la voi la ortodocsi se celebreaza in acelesi zi in care lumina sfanta a invieri Domnului cobora din cer la Ierusalim"lucru cu care te-ai si mandrit nu demult",ori poate in mod exceptional s-a coborat lumina din cer in ziua inaltari Domnului de ai facut matale pastele de innaltare,paste care se celebreaza numai in ziua coborari lumini sfinte din cer,tu ai spus asta mai Spagoveanule,eu doar ti-am reamintit vorbele tale.
13
6
Are dreptate ! pe Banescu si numele il tradeaza...
21
14
De ce nu-l raspopesc pe derbedeul asta ?
17
12
Banescu l-a atacat pe theudosu la cultura,iar theudosu a contra-atacat la familie.Intarita-i.....!!! Poate aflam si noi de unde vine cu adevarat acea controversata "lumina" adusa cu avionul.
17
9
- colaborator cu securitatea din 87, in prezent filorus, sustinator al lui putin - vanzator de posturi bisericesti, de locuri in facultate - frauda cu fornduri europene si marturie mincinoasa - scandalurile cu sechestru pe cladirea episcopiei pt neplata impozitelor, pt construirea mansardei fara acte. - megahotelul balnear / manastire de la DOrna Arini, cu hramul parintilor sai, pe care a vrut sa-l faca monument istoric ca sa nu plateascaimpozit. CU aceeaqsi ocazie l-a jefuit pe fratele sau de pamantul mostenit, luandu-l pt sfanta biserica Bineinteles "justitia" constanteana l-a albit in mai toate scandalurile si mai nou amenzile pt ca "nu se cade". In rest circul de la COnstanta, incepand cu lumina de pe mare, a doua inviere, urcarea pe camionul cisterna la sfintirea apei, toate pe placul prostimii. A vrut sa faca mitropolie la CT pt ca se simtea inferior si de cand a fost respins spumega
25
14

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468