REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

TEROAREA DE LA UN LICEU DIN CONSTANȚA: elevi ŞANTAJAŢI să plătească TAXĂ de... ȘMECHER!

TEROAREA DE LA UN LICEU DIN CONSTANȚA: elevi ŞANTAJAŢI să plătească TAXĂ de... ȘMECHER!

Replica API 25 septembrie 2018 | 00:00 479

Inclusiv amenințări cu un cuțit

Inclusiv amenințări cu un cuțit

sursa foto observator tv

Un elev al licerului Dimitrie Leonida din municipiul Constanța a băgat spaima în colegi întrucât obișnuia să-i lovească frecvent. Ultimul episod, de la finele anului trecut, i-au adus plângeri la Poliție, mandat de arestare și trimitere în judecată. Acum a primit măsura educativă privativă de libertate într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani. Decizia încă nu este definitivă. Însă, pe timpul audierilor, au ieșit la iveală și alte elemente, printre care și faptul că inculpatul din cazul de față ar fi cerut taxă de… șmecher, iar elevii, dar și unele cadre didactice, aveau o stare de temere atunci când erau la cursuri.

Potrivit anchetatorilor, în urma cercetărilor în cazul comiterii unor infracțiuni de lovire sau alte violențe, șantaj și amenințare, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Constanța au depistat un minor, de 17 ani, din Constanța, bănuit de comiterea faptelor. În intervalul 22 noiembrie – 5 decembrie a.c., minorul, Florin Sorin C., în cauză ar fi comis faptele asupra a trei colegi de la Liceul Dimitrie Leonida din Constanța.

Prima sa faptă a avut loc pe 22 noiembrie, când a agresat un coleg chiar în timpul orelor de curs, la fel și pe 29 noiembrie. Pe 5 decembrie, însă, el a trecut la șantaj și amenințări în curtea unității de învățământ. Precizăm că nici una dintre victimele sale nu a suferit răni majore care să necesite spitalizare.

Polițiștii constănțeni l-au reținut inițial pe minor pe bază de ordonanță, pentru o perioadă de 24 de ore, iar apoi l-au prezentat instanței de judecată care a emis un mandat de arestare preventivă. Însă, pe timpul audierilor au ieșit la iveală și alte detalii.

Mai exact, în legătură cu cazul din 22 noiembrie, unul dintre elevii agresați a spus că, în timpul orei de română, după aproximativ 30 de minute de la începerea cursului, a venit în clasă și colegul Florin Sorin C., care fără un motiv întemeiat, a mers lângă el și l-a lovit cu palma în zona feței, după care i-a dat și cu piciorul în zona umărului stâng.

Văzând acest lucru, profesoara de română i-a scos pe hol unde i-a povestit cele întâmplate și doamnei director. De asemenea, mama minorului agresat a spus că fiul acesteia era foarte timorat când trebuia să meargă la școală, în cele din urmă dezvăluindu-i și motivul: un coleg îi cerea 50 de lei taxă de șmecher, în caz contrar apela la violență fizică. O altă plângere a fost înregistrată la Poliție pe 29 noiembrie 2017, persoana vătămată precizând că a fost bătută la începutul lunii, după care i s-au cerut bani pentru a fi lăsat în pace.

”Sunt C. și vreau să vii cu banii că altfel te tai, jur"

De asemenea, în data de 20.11.2017, în timp ce urca scările căminului, un elev s-a întâlnit cu Florin Sorin C., care i-a cerut suma de 50 lei ca să nu-l bată. I-a spus că nu are acești bani iar inculpatul i-a spus că iese urât. Întrucât s-a speriat, a mers în camera unde locuiește în cămin, a luat suma de 50 lei, apoi am coborât în fața fast-foodului liceului unde acesta se afla. Florin Sorin C. i-a spus să meargă cu el în spatele blocului situat în fața liceului iar acolo i-a dat suma de 50 lei.

În data de 21.11.2017, în cursul dimineții, persoana vătămată a fost apelată telefonic de către un coleg de clasă, care i-a spus să vină iar în față la fast-food pentru că îl caută Sorin Florin C.. A coborât, iar individul i-a cerut bursa în valoare de 333 lei, potrivit rolii.ro, în totalitate, iar în caz contrar l-a amenințat că îl va tăia și îl va băga în spital. L-a întrebat la ce oră este programat să ridice bursa de la casierie, i-a spus că este programat la ora 14:30 iar el a zis că va aștepta la ieșirea elevilor din liceu la ora 14:30.

Persoana vătămată a mers mai devreme de ora la care era programată să ridice bursa, mai exact la ora 12:30, apoi după ce a ridicat suma de 333 lei, a plecat direct acasă la părinți, de teamă să nu se întâlneas cu individul și să îi ia banii. A doua zi nu a mai fost la liceu. Dar a tot fost căutat telefonic, pe Facebook și WathsApp, cu mesajul: ”Sunt C. și vreau să vii cu banii că altfel te tai, jur", elevul refuzând să mai vină la școală.

Au fost audiați și profesorii, dar și directorul! Elevul problemă ar fi amenințat cu un cuțit

În cauză au fost audiați mai mulți profesori, inclusiv directorul. Acesta ar fi declarat, potrivit rolii.ro, că în data de 5.12.2017, în jurul orelor 13.00, se afla în secretariatul unității școlare în care își desfășoară activitatea. La un moment dat, a auzit gălăgie și a ieșit în fața școlii, unde l-a observat pe elevul Sorin Florin C. care era agitat și nervos.

Acesta a început să îi explice că a fost agresat de un fost elev al școlii. A încercat să îl liniștească dar acesta a plecat. S-a întors în secretariatul școlii unde l-a întâlnit pe S.A., fostul elev, explicându-i că în fața școlii, pe stradă, se află elevul Sorin Florin C. cu un cuțit. I-a spus că este mai bine să iasă pe la ușa profesorilor și să îl ia pe fratele lui acasă, apoi a ieșit împreună cu aceștia unde în fața chioșcului se afla Sorin, de această dată fără cuțit la el. După aceea frații S. au plecat.

De asemenea, profesorul de sport a declarat că a văzut scena de la acea dată, iar Sorin avea un obiect tăietor – înțepător. Audiată a fost și profesoara de matematică, precizând că și ea a primit amenințări de la elev cu acte de violență de mai multe ori. Astfel, tânărul problemă a fost arestat, dar după un timp a fost lăsat sub control judiciar. A fost trimis în judecată, iat pe timpul procesului unele dintre persoanele vătămate și-au retras plângerile. A fost condamnat la măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție , pe o perioadă de 3 ani, dar decizia nu este definitivă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Munca la sapat un canal de irigatii Tulcea - Constanta , ii trece smechereala sigur .
15
0
Poi de ce sa scos sistemul de paza??nu asta de la orice firma de pokemoni ci ala militar...
3
0
Am facut loceul acolo acum 15 ani. Aveam si noi un smecherasi de genul. Pana l-am snopit in bataie toata clasa. Nu a mai venit la ore. Bejane i-ti mai aduci aminte ma? ai luat-o cu prohod cu tot. Asa ca bor fii mereu smardoi. Depinde ce grup aveti in clasa. Noi eram unoti
7
0
Cred ca in marea majoritate a scolilor exista cate un exemplar de genul asta... dar ei uita un lucru ...bataia doare ....cum procedeaza ei , putem proceda si noi.....batut de cateva ori sa vedem daca se mai intampla asa ceva ....
8
0
pana nu luati masuri ADEVARATE , asta se va intampla . Legi de cacat , judecatori legati la maini , care nu au temei legal pt o pedeapsa exemplara .
11
3
veniti si pe la scoala 6 sa vedeti o scoala cu elevi foarte putini dar multi smecheri, incuiati in scoala de sefu care este cel mai mare smecher din invatamant.
4
0
Ia sa trec eu pe la fostul meu liceu sa fac ordine intre ''smecheri''....le dau eu lor taxa futui in gura de dobitoci...
12
0
Are un viitor stralucit. Sa ne apucam sa strangem bani pt cand va intra la poarta alba. Mai intai cativa ani pt chestii dastea si dupa pt omor. Inca un intretinut.
11
1
Spanzurat in fata pietei publice
22
0
Stii ca din punct de vedere legal nu prea ai ce sa ii faci pana nu te omoara ... abia dupa aia poti sa-l dai in judecata , dar nu poti sa-l agresezi niciodata ... nici in aparare
25
0
halal justitie...
17
1
Beldis are pesta porcina
3
1
Judiciar cand el e pericol social
25
0
Care nu a avut miel de paste si porc de craciun, taxa de protectie, santaj, lovire, tulburarea ordini, talharie, toate astea un cv bun pt poarta alba
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108