REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

TESTELE RAPIDE COVID-19 pe BAZĂ de SALIVĂ sunt NECONFORME?

TESTELE RAPIDE COVID-19 pe BAZĂ de SALIVĂ sunt NECONFORME?

Replica API 6 octombrie 2021 | 23:06 2298

Mare atenție! Comitetul pentru securitatea sănătății al Comisiei Europene a stabilit o listă a testelor rapide antigen COVID-19 cât și un set de date standardizate care trebuie incluse în certificatele rezultatelor testelor COVID-19. Iar testele rapide de antigen care se bazează pe alte probe, cum ar fi saliva, sputa și/sau fecale, nu sunt incluse. Prin urmare, Asociația Infocons a solicitat stoparea achiziției din bani publici a testelor COVID-19 rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă!

Statele membre UE au convenit în unanimitate cu privire la o recomandare a Consiliului, de stabilire a unui cadru comun pentru utilizarea testelor rapide de antigen și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe întreg teritoriul UE, după cum urmează:

1. Lista comună a testelor rapide antigen COVID-19, care sunt considerate adecvate pentru utilizare și sunt în conformitate cu strategiile de testare trebuie să îndeplinească cele 3 criterii:

a. Să poarte marcajul CE;

b. Să îndeplinească cerințele minime de performanță: ≥ 90% sensibilitate și ≥ 97% specificitate;

c. Au fost validate de cel puțin un stat membru ca fiind adecvate pentru utilizarea lor în contextul COVID-19, oferind detalii cu privire la metodologia și rezultatele unor astfel de studii, cum ar fi tipul de eșantion utilizat pentru validare, cadrul în care se utilizează testul a fost evaluat și dacă au apărut dificultăți în ceea ce privește criteriile de sensibilitate cerute sau alte elemente de performanță.

Astfel, Comitetul pentru securitatea sănătății al Comisiei Europene a fost de acord ca lista comună a testelor rapide de antigen include teste rapide de antigen pentru care a fost măsurată performanța lor clinică pe baza probelor colectate nazal, orofaringian sau nazofaringian. Testele rapide de antigen care se bazează pe alte probe, cum ar fi saliva, sputa și/sau fecale, nu sunt incluse.

Lista actualizată cu testele rapide antigen propuse pentru a fi validate poate fi vizualizată AICI.

”Achiziția din bani publici a unor teste COVID-19 neconforme va duce doar la o cheltuială nejustificată în această perioadă și pot duce chiar la răspândirea și mai accelerată a virusului, având în vedere rezultatele eronate ale acestora. De asemenea, este important de precizat că NU există studii clinice relevante care să ateste că testele COVID-19 bazate pe probe precum salivă furnizează informații veridice din punct de vedere medical. Totodată comercializarea acestor produse la liber de către consumatori care se autotestează pentru a preveni răspândirea virusului este o încălcare a drepturilor acestora, având în vedere că aceste produse îi pot induce în eroare și le pot pune în pericol sănătatea fiind păcăliți și înșelați”, potrivit Asociației Infocons.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369