REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Testul de sarcină: cum funcționează, pe care să îl alegi și când să îl faci

Testul de sarcină: cum funcționează, pe care să îl alegi și când să îl faci

Andreea VREJOIU 9 decembrie 2022 | 12:01 576

Dacă crezi că ești însărcinată, singura modalitate de a fi sigură este să faci un test de sarcină. Testul de sarcină este un instrument de diagnosticare care îți permite să stabilești dacă ai conceput sau nu.

Uneori, simptomele fizice, cum ar fi greața, sânii umflați, somnolența, arsurile la stomac și secrețiile albe pot fi un semn al unei posibile sarcini. Cu toate acestea, este de asemenea adevărat că acestea nu sunt simptome univoce ale sarcinii: multe femei experimentează aceste simptome chiar și atunci când sunt aproape de sosirea menstruației (sindrom premenstrual). O întârziere a ciclului menstrual este deja un semn mai puternic al unei posibile concepții.

În orice caz, atunci când suspectezi că ești însărcinată, este întotdeauna cel mai bine să faci imediat un test de sarcină, astfel încât să poți lua rapid măsurile necesare pentru a începe o sarcină fără griji.

Cum funcționează testele de sarcină?

Toate testele de sarcină determină dacă a avut loc concepția prin detectarea gonadotropinei corionice umane (HCG). Hormonul beta-HCG este detectabil doar dacă femeia este însărcinată, motiv pentru care este numit și „hormonul sarcinii”.
HCG este produsă de ovulul fertilizat și apoi de placentă: cantități microscopice pot fi detectate imediat ce embrionul este implantat în uter, la aproximativ 6-7 zile după fertilizare. Cu toate acestea, întrucât acestea sunt cantități infime, nu pot fi urmărite printr-un test de sarcină în acest stadiu incipient.

De fapt, într-o fază incipientă, nivelurile de HCG sunt foarte scăzute, dar cresc rapid în primele zile de sarcină. De aceea, detectarea prezenței sale este un mod practic și foarte sigur de a determina dacă ești sau nu însărcinată.

Imediat ce este produs, hormonul HCG intră în sânge și este eliminat apoi prin urină. Din acest motiv, poate fi detectat fie printr-un test de sarcină urină la domiciliu, fie printr-un test de sarcină de sânge în laborator.

Test de sarcină urinar

În mod normal, testele de sarcină la domiciliu sunt teste de urină. Acestea pot fi cumpărate din farmacii sau chiar din supermarketuri și nu necesită prescripție medicală.
Acestea funcționează pe baza unei reacții chimice, care poate fi citită după câteva minute: conțin o bandă cu molecule care recunosc hormonul beta-HCG.

Când să faci testul de sarcină?

Sfatul este de a face testul din prima zi de întârziere a menstruației (deși astăzi există teste timpurii care pot fi făcute mai devreme). Acesta este cel mai bun moment, deoarece, dacă a avut loc fertilizarea, nivelul de gonadotropină corionică (hormon produs de embrion) va fi suficient de ridicat pentru a fi detectat.

Încearcă să faci un test de sarcină dimineața, imediat după ce te trezești și pe stomacul gol, deoarece în acest moment al zilei hormonul HCG, dacă este prezent, este mai concentrat în urină.

Cum să faci testul corect

Testele de sarcină la domiciliu sunt foarte ușor de efectuat: trebuie să plasezi banda de testare sub jetul de urină timp de câteva secunde sau să înmoi bățul într-un recipient curat în care ai colectat urina.

Cum se citesc rezultatele

După ce ai făcut testul, trebuie să aștepți să apară liniile colorate. În funcție de concentrația hormonului HCG, poți vedea un rezultat pozitiv în decurs de 1 minut.  Pentru a confirma un rezultat negativ, trebuie să aștepți 5 minute.
Nu citi rezultatul după 30 de minute, deoarece testul de sarcină este conceput pentru o reacție rapidă.

Rezultat negativ: nu ești însărcinată

Doar fereastra de control este colorată (înseamnă că testul este valid), dar nu există nicio linie colorată în fereastra de testare, deoarece concentrația de HCG nu este prezentă sau este prea mică.  Dacă vezi o linie, poate însemna că ai făcut testul prea devreme. În acest caz, așteaptă câteva zile și repetă testul.

Rezultat pozitiv: probabil însărcinată

Vezi 2 linii colorate: acest lucru indică faptul că este aproape sigur că există o sarcină în desfășurare.

Test nevalabil: rezultate incerte

Nu există linii în cele două ferestre. Poate că testul tău a expirat sau nu ai urmat instrucțiunile corect.  Sfatul este să cumperi un alt test.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212