REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Testul rapid în trafic: cum află Poliţia Rutieră dacă eşti drogat la volan

Testul rapid în trafic: cum află Poliţia Rutieră dacă eşti drogat la volan

Replica API 12 martie 2013 | 00:00 9970

Arma "secretă" de la controale: bureţelul de pus sub limbă

Arma "secretă" de la controale: bureţelul de pus sub limbă

Şoferii care se încumetă să folosească vreo substanţă halucinogenă înainte de a urca la volan trebuie să se teamă de două şi să se gândească bine de trei ori. Menţionăm că, pe lângă realizarea binecunoscutei pobe de urină, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Constanţa mai au o armă secretă, pe care o ţin la loc de cinste. Este vorba de un tester de salivă, pe care îl folosesc în special în cazul tinerilor, persoanelor cu un comportament ieşit din comun sau în timpul acţiunilor. Dispozitivele au ajuns la malul mării încă din vara anului 2012, 200 la număr, până acum fiind folosite circa 125.

Chiar dacă în ţară s-a făcut vâlvă pe tema unor dispozitive de depistare a şoferilor aflaţi sub influenţa drogurilor, se pare că la Constanţa aceste testere există încă din vara anului 2012. Sub forma unui bureţel, testerul este pus sub limba suspectului şi este ţinut preţ de cinci minute, pentru a se realiza un test de salivă. După 5 minute este aflat şi rezultatul. Însă, potrivit poliţiştilor constănţeni, din cele 200 de dispozitive primite, au fost folosite aproximativ 125, fără a fi depistat vreun şofer drogat. Chiar şi aşa, oamenii legii spun că au mai mare încredere în testul de urină. "Am primit un număr de 200 de testere încă de anul trecut. Testerul este sub forma unui bureţel care se bagă sub limbă şi se face un test de salivă, reacţionând la 8 tipuri de astfel de substanţe. Noi le folosim mai rar, înclinând mai mult spre testul de urină. Testerele acestea le folosim fie în acţiuni, cum ar fi cele de week-end, sau când conducătorul auto are un comportament ieşit din comun. Dar, în general, îi conducem la spital pentru un test de urină, care este mult mai edificator decât testerele acestea. Cum spuneam, le folosim, dar le folosim mai rar. Spre exemplu, le folosim dacă suntem undeva pe la Băneasa, sau în altă parte unde nu există o unitate spitalicească în apropiere, cu toate că în acele locuri probabilitatea de a găsi persoane sub influenţa drogurilor este redusă", a declarat, pentru "Replica", Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa. Revenind la testerele cu pricina, sunt capabile să depisteze 8 feluri de droguri şi anume cannabis, cocaină, heroină, LSD, haşiş, marijuana, cât şi altele, la care reacţionează pozitiv sau negativ. "Cu aceste testere nu am descoperit nimic, dar am descoperit la probele de urină, chiar şi medicamente, pentru că legea nu incriminează doar folosirea de substanţe interzise, inclusiv medicamentele care te fac incompatibil cu a conduce un autovehicul, pedeapsa fiind aceeaşi. Însă, chiar dacă acest tester indică un rezultat pozitiv, tot trebuie mers la spital pentru recoltarea a două probe de sânge şi una de urină, de 50 de ml. Abia atunci poţi vorbi de conducere sub influenţa substanţelor interzise. Spun acest lucru pentru că există posibilitatea să iasă la urină că şoferul a consumat ceva, haşiş sau marijuana sau altceva. Dar acest lucru poate fi posibil şi ca urmare a remanenţei substanţei respective. În acest context, dovada faptului că a consumat poate merge şi până la două - trei săptămâni. Din această cauză se face şi testul la sânge", a mai spus Dogaru.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218