REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
10.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Theodor Paleologu: „Toată lumea știe că Patriarhul Daniel este exasperat de toate pantalonadele lui ÎPS Teodosie”

Theodor Paleologu: „Toată lumea știe că Patriarhul Daniel este exasperat de toate pantalonadele lui ÎPS Teodosie”

Valentina CAMARA 18 aprilie 2023 | 10:26 2123

În interiorul Bisericii Ortodoxe Române există o diviziune foarte profundă, iar patriarhul Daniel „este exasperat de toate pantalonadele lui ÎPS Teodosie”, a spus fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu la emisiunea În Fața Ta. Declarația vine în contextul dezbaterii privind data sărbătoririi Paștelui, după ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au propus ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții. ÎPS Teodosie s-a opus vehement.

Theodor Paleologu: „Toata lumea stie ca Patriarhul Daniel este exasperat de toate pantalonadele lui iPS Teodosie”

„La noi sunt dispute pe lucruri absolut evidente. E absolut evident - calendarul gregorian e mai precis decât cel iulian, e absolut evident că e vorba de un compromis care șchioapătă, dar șchioapătă de 100 de ani, s-ar putea să mai șchioapete încă 100 de ani sau câteva zeci de ani. Există o mare inerție în lumea ortodoxă. Abia au spus ei asta, că s-au trezit unii să îi denunțe, să spună că sunt niște globaliști, niște oameni care complotează împotriva ortodoxiei, că vor să distrugă. S-a trezit și ÎPS Teodosie să spună chestii în genul lui - catolicii n-au lumina cea adevărată și lumina aia nu se aprinde decât în conformitate cu calendarul ortodox. Genul ăsta de trogloditisme prinde la o anumită categorie de populație”, spune fostul ministru al Culturii.

„La noi foarte repede discuțiile derivă în insulte și anatemizări. Asta nu e sănătos, dar nu e ceva nou. În România, orice discuție se lasă cu insulte, anateme, supărări și alte lucruri de genul ăsta. Trăim în era supărăcioșilor, există o anumită nevroză românească”, adaugă el.

Paleologu spune că în interiorul Bisericii Ortodoxe Române există o diviziune foarte profundă.

„Fracțiunea lunatică, aberantă, absurdă - cei care spun că vaccinul e anticristul, că masca era botnița pe care anticristul ne-o punea ca să desfigureze chipul lui Dumnezeu -vestea bună e ca această atitudine nu e atât de prezentă între ierarhi. Sigur, îl avem pe Teodosie, cu histrionismul lui bine cunoscut. Or mai fi câțiva, mai sunt unii care în inima lor simpatizează cu Putin, sau care cel puțin spun: Dar bine le face Putin ucrainenilor. Totuși nu sunt mulți, în schimb, genul ăsta de delir e prezent mai cu seamă la nivel de preoți și un anumit laicat, cu o cultură foarte precară, oameni ca Puric, Capsali, auriști, e o faună variată, în aceste medii există”, a spus Paleologu.

Întrebat dacă luările de poziție ale ÎPS Teodosie fac rău Biserici, fostul ministru a spus: „Enorm rău, un rău incomensurabil, dar nu ai ce să îi faci, structura Bisericii Ortodoxe e cea care e. Toată lumea știe că Patriarhul Daniel e exasperat de toate pantalonadele ÎPS Teodosie. Știm asta de foarte multă vreme”.

„Nici Patriarhul nu poate să facă orice. El are evident o putere considerabilă, multă influență, dar el nu are majoritate în sinod, contrar a ceea ce poate cred unii. Iar cu Teodosie pur și simplu nu are ce să facă. A fost acea scrisoare care s-a scurs de la sinod, care a fost o punere la punct a ÎPS Teodosie, dar cam asta poate facă Patriarhul, nu mai mult de atât”, a explicat el.

„Realitatea e că Biserica Ortodoxă se află într-o mare criză de vocații. Vocațiile sunt în cădere liberă de aproape 20 de ani, sunt din ce în ce mai putini oameni doritori să devină preoți, iar calitatea lor e din ce în ce mai proastă în institutele teologice. Sigur că mai sunt oameni cu vocație, ce au efectiv această chemare. Apoi sunt atacurile din afară, pentru că există de cel puțin 10 ani un anticlericalism de o virulență pe care eu nu am mai văzut-o înainte. Există un antiortodoxism foarte primitiv, foarte agresiv, cu insulte. Ceva oribil. În mediile bisericești există o atitudine de cetate asediată.

Înțeleg fenomenul, dar mentalitatea de cetate asediată te face să comiți anumite greșeli și eu cred că din acest motiv patriarhul și alți ierarhi cumva menajează, nu se distanțează suficient de aceste curente aberante. Ideea e - domne, aștia sunt ienicerii noștri, or fi ei troglodiți, dar sunt ai noștri, sunt militanți. Numai că riscul e ca BOR să devină din ce în ce mai mult prizoniera acestui discurs delirant. Nu e cazul încă, suntem departe încă de așa ceva”, a explicat el, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
❤️ Fete fierbinți te așteaptă --- X18.FUN
0
0
O sti toata lumea ca ii exasperat Daniel de ifosele lu Teodosie dar Tace k kktu in păpusoi ca ii convine face încasări la BOR si asta ii convine maxim Davaslamuielaamindoi
3
0
O sti toata lumea ca ii exasperat Daniel de ifosele lu Teodosie dar face k kktu in păpusoi ca ii convine face încasări la BOR si asta ii convine maxim Davaslamuielaamindoi
2
0
SATANlSTUL PUTIN si acolitii lui sunt niste TERORISTI GLOBALI care au luat ostatica intreaga populatie a actualei "Federatii Ruse" si nu numai. Ru(Z)ia de astazi a incalcat ABSOLUT TOATE TRATATELE de cand a intrat SATANlSTUL PUTIN in politica prin partidul sau la fel de SATANlST "RUSIA UNITA". Pai, uitati-va numai cum toate fosilele URSS-ului destramat au eliminat absolut toti opozantii lui Putin pana cand am ajuns in situtia din prezent. Practic, noi nu avem astazi de a face cu Federatia Rusa din 1991. Nu mai exista, este doar un MIRAJ. In Rusia nu se mai voteaza deloc, e "PUTIN FOR EVER". Ca sa intelegeti mai bine, e ca si cum niste pirati somalezi ar captura nava admiral Moskva si apoi ar ameninta planeta cu ATAC NUCLEAR TACTIC si folosirea focoaselor nucleare tactice din dotare, ca un exercitiu de imaginatie. Ei bine, fix asa SATANlSTUL PUTIN s-a AUTO-INCORONAT "TSAR AL RUSIEI" si are acum acces la armele nucleare sovietice pe care oricum Fed.Rusa le-a mostenit nemeritat de la URSS
20
1
Pe TEODOSIE "M.A.C.H.E" PETRESCU serviciile secrete rusesti l-au facut "OM MARE". Acum intelegeti de ce el este "altar-boy" loial actualei Federatii ruso-putiniste, care in realitate se numeste MUSCOVIA (Muscovy)? Ce vedeti voi este UN MIRAJ. Dupa destramarea URSS, actualul miraj "Federatia Rusa" NU ARE DREPTUL LEGAL SA DETINA ARME NUCLEARE. Au lasat-o asa "treaca mearga" si uite unde s-a ajuns. Rusia trebuie DESATANlZATA, destramata si "denuclearizata". Sa-i permiti unui stat terorist ca Muscovia sa detina arme nucleare e ca si cum i-ai permite Coreei de Nord sa o faca. De altfel, nu degeaba Coreea de Nord este pentru Federatia Rusa (Muscovia) fix ce este Federatia Rusa pentru China. China e in spatele rautatilor. China e mai presus de toate. Statele Unite ale Americii risca un razboi civil intre spalatii pe creier trumpiti putinisto-rasisto-comunisti si democratii "globalisti". Stiti cati detin arme de foc in SUA? Asta vrea China, razboi civil in SUA. Iar pe Rusia deja a "cumparat-o"
20
1
Povestea lunga scrisa scurt: Romania a fost o lunga perioada din istorie recenta SUB OCUPATIE RUSA!!! Explicatia asta este atat de simpla! Cat timp ROMANIA a fost sub ocupatie rusa, ne-au impus FORTAT anumite traditii rusesti "lins moaste", pelerinaje etc. Ne-au impus "traditiile rusesti". Asta nu inseamna ca e normal sa va purtati acum ca niste papagali, din generatie in generatie si sa duceti mai departe "traditiile impuse de invadatorii rusi in ROMANIA". E simplu! Romania a fost SUB OCUPATIE RUSA si acum NU MAI E!!! In concluzie, e strict decizia poporului roman "ce ortodoxie sa urmeze in ROMANIA". Rusia a avut un pseudo-patriarh al Moscovei SATANlST IVAN CEL GROAZNIC care si-a ucis fiul, sau fostul patriarh al Moscovei ALEXY II(agent KGB codename DROZDOV), iar acum il are pe pseudo-patriarh al Moscovei KIRIL (agent KGB codename MIKHAILOV, coleg cu Putin:codename ADAMOV). Pseudo-ortodoxia rusa e aservita REGIMULUI PUTINIST, precum a fost si cea romaneasca aservita regimului Ceausist
20
2
Daca majoritatea innaintasilor romani gandeau ca securistul m***e care poarta haine de preot ortodox si si-a luat numele de Theodosie acum in Romania se scria cu litere Kirilice si se folosea calendarul Iulian pentru ca actualul calendar a fost adoptat de papa Gregor la propunerea cercetatorilor din timpul lui,cercetatori care ca si papa Gregor erau catolici"este si normal caci papa de la Roma era si este capul Biserici Catolice",deci si atunci a fost popimea ortodoxa care au clamat traditia poporului Roman ca si Theodosie asta de astazi"numai ca guvernanti romani de la acea vreme nu au tinut cont de glasul popilor ci au adoptat calendarul din majoritatea statelor Europene din acel timp separanduse de Rusia dupa ce o mai facuse inca odata mai inainte prin adoptarea scrierei cu litere latine in Romania in locul alfabetului kirilic.
3
1
IPS T*o nu este "pupindosist" si de "Papa-nasi" si "Athos-isti", ci doar de "evreiasi"!!!
1
1
Este inca UN MOTIV pentru care imi mentin parerea ca TEODOSIE M.A.C.H.E PETRESCU, fostul colaborator al SECURlTATll stalinisto-comunisto-ceausiste (LUCRU DOVEDIT OFICIAL, CU ACTE)este IMPOSTOR, un "fals profet", un ANTlHRIST si un SATANA IN SUTANA. Este intruchiparea raului, care si-a asociat imaginea BINELULUI pentru interesul personal sau al altora (INTERESUL RUSIEI), caci sataniZtul rusofilo-putinist TEODOSIE este "AGENT RUS" care face interesele Rusiei in ROMANIA. Pe langa faptul ca a colaborat cu SECURlTATEA sataniZto-ceausista, el a fost parte din ea. Iar pentru multi deja este cunoscut faptul ca o buna parte din SECURlTATEA ceausista a trecut sub stapanirea lui ILIESCU cand URSS si-a pus conducere marioneta in Romania in 1989 prin FSN. Apoi, mai departea FSN a devenit PSD lui Draqnea (nepot al singurului general roman medaliat de PUTIN, Liviu Draqnea-nepot al lui Marin Draqnea). Gruparile AUuRr+S0S vor alianta cu PSD pe viitor si sa "uneasca" Romania cu Rusia dupa 2024. Atentie!
19
2
Sa-i spui unui fanatic religios ca LUMINA SFANTA ar putea fi reprodusa printr-o reactie chimica secreta, e ca si cum i-ai spune unui copil ca "NU EXISTA MOS CRACIUN". Intelegeti? E aproape acelasi scenariu. De altfel, cel mai bun test ar fi sa vedem daca se mai aprinde LUMINA SFANTA cand vom sarbatori PASTELE in acelasi timp cu catolicii si toti ceilalti. Adica, voi aveti impresia ca DUMNEZEU ii iubeste doar pe ortodocsi si doar pentru ei trimita aceasta LUMINA SFANTA? Chiar atat de ignoranti sunteti? Credeti ca daca printr-o castastrofa naturala sau ceva de genul, ar exista un an in care nu s-ar mai putea organiza evenimentul de PASTE (de exemplu, daca s-ar darama cladirea in urma unui cutremur enorm sau in urma unor razboaie/accidente nucleare in apropiere si in zona ar fi restrictionat total accesul oamenilor, din cauza radiatiilor nucleare etc. Credeti ca nu ar mai veni LUMINA SFANTA in acel PASTE si urmatoarele? Idolatizati LUMINA? Voi "CREDETI" doar pt. ca "ati vazut"?E FANATISM?
17
2
Voi realizati ca daca SE VA DECIDE ca incepand cu anii urmatori SA NU MAI SARBATORIM PASTELE IN ACELASI TIMP CU SATANlSTll pseudo-ortodocsi RUSI, atunci LUMINA SFANTA NU SE VA MAI APRINDE PENTRU RUSI? SUNTETI CONSTIENTI DE ASTA? SUNTETI CONSTIENTI CA FIX DE-AIA SE AGITA TE0DOSIE "M.A.C.H.E" PETRESCU SI NU VREA ACEST LUCRU? EU UNUL VREAU SA VAD FIX ASTA, daca se va mai aprinde lumina sfanta pentru SATANlSTll rusi. Exista si teoriile cu reactia chimica, cu lumanarile care contin fosfor alb si care intra in contact cu oxigen si apoi se aprind prin deja cunoscuta reactie chimica (peste 30-35 grade celsius in incapere). Deci, asta nu i-ar impiedica din a reproduce "experimentul". Ideea e ca "maretia Rusiei" va scadea din intensitate. Deci, nu ar mai fi Rusia "aparatoarea ortodoxiei" cum o considera multi. Rusia SATANlST0-PUTlNlSTA considera ortodoxia ca fiind "A EI". Vrea sa "biruie" intreaga ortodoxie globala un pseudo-patriarh al Moscovei Kiril(fost asasin, spion KGB codename "Mikhailov")
17
3
B u.langiul T*o e agent dublu de aia are atata putere.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407