REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

TIFF 2022: Omagiu adus reginei Elisabetei a II-a şi o dramă despre refugiaţii sirieni, în deschiderea festivalului

TIFF 2022: Omagiu adus reginei Elisabetei a II-a şi o dramă despre refugiaţii sirieni, în deschiderea festivalului

Replica API 12 septembrie 2022 | 00:00 617

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) s-a deschis joi într-o atmosferă sumbră în contextul decesului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, marcată prin reducerea luminilor în principalele spaţii ale evenimentului înainte de proiecţia unei drame despre refugiaţii sirieni, relatează AFP.

Cinematografele festivalului, Princess of Wales Theatre şi Royal Alexandra Theatre, numite după membrii familiei regale britanice, şi-au redus intensitatea luminilor pe măsură ce s-a răspândit vestea despre moartea suveranei, citează Agerpres.

"La ora la care ne adunăm pentru a sărbători capacitatea cinematografiei de a ne emoţiona şi de a ilumina lumea (...) gândurile noastre se îndreaptă către toţi cei care, aici şi în întreaga lume, deplâng dispariţia sa", a declarat directorul celui mai festival din America de Nord, Cameron Bailey.

Omagiul a făcut apoi loc proiecţiei filmului prezentat în deschidere, "The Swimmers", o dramă bazată pe povestea adevărată a două surori siriene, Yusra şi Sara Mardini, care au fost la un pas de a se îneca în Marea Mediterană în 2015 într-o barcă plină cu refugiaţi, care se îndrepta spre o insulă grecească, pe care au împins-o până la ţărm.

Eroismul lor a stârnit un interes internaţional, iar un an mai târziu, Yusra Mardini şi-a câştigat seria de nataţie la Jocurile Olimpice de la Rio, reprezentând echipa olimpică a refugiaţilor - prima de la Jocurile Olimpice.

"Sperăm cu adevărat că (acest film) va schimba mentalităţile (...) pentru că mulţi oameni au o imagine proastă despre refugiaţi", a declarat pentru AFP Nathalie Issa, care o interpretează pe Yusra Mardini.

Festivalul a prezentat, joi, şi premiera mondială a filmului "The Inspection", ce prezintă povestea unui tânăr afro-american care se angajează în Marina Statelor Unite după ce a fost dat afară din casa lui de propria mamă deoarece era homosexual.

La fel ca acest lungmetraj, ediţia din 2022 a TIFF acordă un spaţiu important cinematografiei LGBTQ. "My Policeman" realizează portretul unui poliţist, interpretat de cântăreţul Harry Styles, prins într-un triunghi amoros, în timp ce "Bros", cu Billy Eichner în rol principal, reprezintă prima comedie romantică LGBTQ turnată de un studio important de la Hollywood.

Renumit pentru capacitatea sa de a atrage mulţimi numeroase de spectatori la marile sale premiere, TIFF a fost grav afectat de pandemia de coronavirus în ultimii doi ani şi mizează pe ediţia din 2022 pentru a-şi regăsi aura de odinioară.

O mulţime de vedete de la Hollywood sunt aşteptate la Toronto până la 18 septembrie, în frunte cu regizorul Steven Spielberg, care îşi va prezenta lungmetrajul foarte personal "The Fabelmans", inspirat de copilăria sa din Arizona.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212