REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ţiganii din Palas se mută în cartierul social Henri Coandă!

Ţiganii din Palas se mută în cartierul social Henri Coandă!

Replica API 6 octombrie 2016 | 00:43 1033

Veşti pentru vecini:

Veşti pentru vecini:

Autorităţle locale iau măsuri în privinţa celor 16 familii de ţigani care trăiesc în mizerie, în cartierul constănţean Palas. În urma sesizării către reprezentanţii primăriei precum şi către cei de la Poliţia Locală Constanţa, un echipaj al poliţiei a fost trimis pe strada Locotenent Petre Mănoiu, locul unde 50 de persoane de etnie romă şi-au făcut culcuş.

Conform informaţiilor primite de la autorităţi, aceştia locuiesc pe acel teren încă din anul 2000 când au fost evacuaţi dintr-un cămin de nefamilişti de la Poarta 2. În acel an, căminul a fost transformat într-un bloc de locuinţe. Astfel se face că ei au fost nevoiţi să îşi caute un loc pentru a putea trăi. Aşa au ajuns pe terenul de lângă Depoul CF Palas situat chiar la periferia cartierului constănţean. Nu au autorizaţie pentru a ocupa acea proprietate, însă autorităţile nu pot demara procedura de evacuare în lipsa unui titlu executoriu, constatându-se faptul că vecinii nu au depus niciodată, în scris, vreo plângere împotriva lor. „Iniţial au fost puţini, însă cu timpul, după ce s-au stabilit aici, au făcut copii şi s-a mărit numărul lor. Se pare că aceştia locuiesc de 16 ani pe acel teren. Au 15 case improvizate, iar ei sunt în jur de 50 de persoane în acest moment”, a declarat, pentru „Replica”, Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Campusul social „Henri Coandă“ - o nouă casă pentru cele 16 familii de rromi?

Emil Mereuţă, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Persoane Vârstnice şi Nevoiaşe din cadrul Primăriei Constanţa, că acesta este un caz social complex având în vedere numărul mare de persoane. „Cazul vizează deja un grup social format din aproximativ 50 de persoane, adulţi şi copii. În cazul lor este nevoie de mult spaţiu şi asta înseamnă că mutarea lor s-ar face în campusul nou care are ca termen de finalizare luna decembrie”, a declarat Mereuţă. Potrivit acestuia, aproape jumătate dintre ei au depus deja dosare pentru ocuparea unor locuri în complexul social, însă pentru soluţionarea cazului este necesar ca şi ceilalţi să îşi completeze dosarul. Până atunci, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Persoane Vârstnice şi Nevoiaşe ne-a precizat că trimite pe teren o echipă de asistenţi sociali pentru a lua datele celor aflaţi acolo şi pentru a demara acţiunea de depunere dosarelor în vederea ocupării unui loc în campus. De asemenea, acesta doreşte să pună în acea zonă, pentru perioada în care vor mai rămâne acolo, toalete publice. Astfel se va elimina o problemă din multele pe care aceştia le creează vecinilor, lucrătorilor de la CFR dar şi trecătorilor. Admiterea în campusul social Henri Coandă se face, potrivit legislaţiei, pe bază de punctaj, fiind trei tipuri de repartiţie: repartiţie gratuită, repartiţie cu o taxă pentru chirie şi tipul de repartiţie în care sunt incluşi cei care plătesc toate taxele (chirie şi utilităţi).

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367