REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Tinerii ar putea obține permisul de conducere de la 17 ani?!

Tinerii ar putea obține permisul de conducere de la 17 ani?!

Victor ROTARU 25 aprilie 2024 | 00:00 920

România este pe primul loc, în rândul țărilor europene, atunci când vine vorba despre accidentele rutiere. Astfel, doar în anul 2023, pe șoselele din România, au murit 1.540 de persoane și aproximativ 3.550 au fost rănite în accidente rutiere. Cu toate acestea, parlamentarii au propus zilele acestea ca permisul de conducere să fie obținut de la 17 ani, singura condiție fiind ca atunci când se urcă la volan să fie însoțiți de către un alt șofer cu experiență la volan.

Tinerii ar putea obtine permisul de conducere de la 17 ani?!

România este în fruntea țărilor europene în ceea ce privește numărul de decese provocate de accidentele rutiere. Mai exact, avem cea mai mare rată: 86 de decese la un milion de locuitori, potrivit raportului Eurostat. În cealaltă parte a clasamentului este Suedia, care a avut cea mai mică rată de decese în accidente rutiere în Uniunea Europeană, cu 22 de decese la un milion de locuitori, urmată de Danemarca cu 26 și Irlanda cu 31.

Inițiativa, văzută cu ochi buni de instructori

În țara cu cele mai multe accidente rutiere din Europa, parlamentarii propun ca permisul de conducere să fie obținut de la 17 ani. Sigura condiție este ca atunci când se urcă la volan, să fie însoțiți. Specialiștii cred că experiența le-ar prinde bine tinerilor, dacă adulții care stau în dreapta lor sunt bine pregătiți. În caz contrar, am putea asista la și mai multe tragedii pe șosele.

Tinerii ar putea obtine permisul de conducere de la 17 ani?!

Contactat de către reporterii de la Replica, Gheorghe Răcăreanu, instructor auto din Constanța, spune că inițiativa ar fi trebuit să vină mai devreme, precizând că proaspătul șofer ar avea timp suficient să se maturizeze, până la 18 ani. „Eu aș fi propus chestia asta cu ani în urmă. Este foarte bună. Atâta timp cât este supravegheat este un lucru extraordinar de bun, se mai maturizează până la 18 ani, este un lucru excelent. Nu e ca acum, la 18 ani... a luat permisul, a luat mașină de nu știu câți cai putere și pleacă cu prietenii. Până atunci se mai responsabilizează, se mai temperează, înțelege riscurile, însoțitorul i le va spune mereu, pentru că și acesta din urmă are de suferit pe chestia asta. Un an de zile este în regulă, dacă conduce supravegheat”, ne-a declarat Răcăreanu.

Tinerii ar putea obtine permisul de conducere de la 17 ani?!

Precizăm că inițiatorul proiectului este Cosmin Marian Poteraș, senator neafiliat, care spune că „e foarte important dacă cineva poate avea un om mai experimentat în dreapta. Eu așa am învățat. Am învățat cu tatăl meu în dreapta și m-a ajutat enorm. Cred că după ce am terminat școala de șoferi, nu eram suficient de bine pregătit. În 30 de ore nu poți să fii super șofer”. Un astfel de sistem în care minorul e însoţit de o persoană cu experienţă, dacă vrea să conducă, există în state precum Germania, Austria sau Marea Britanie şi a avut drept efect o reducere semnificativă a numărului de accidente produse de şoferii tineri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ii vad in paltonase maro cu vata in nas
1
1
Foarte bine trebue să face-ți ceva și pentru noi cei care sântem viitoru țări
0
1
La volan cu sau fara permis.asa ca legea e imutila.nu ai justitie nu ai politie nunai nimic.tara lui Papura Voda.
6
0
Vor umple cimitirele mai ceva ca acum .
9
0
Dații le permise când sunt în scutece...El răspunde pena la 17 ani daca te omoară pe strada?.
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272