REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
16.6° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Tinerii care au vandalizat Cimitirul Evreiesc din Ploiești, scapă de închisoare

Tinerii care au vandalizat Cimitirul Evreiesc din Ploiești, scapă de închisoare

Valentina CAMARA 12 noiembrie 2022 | 15:19 474

Trei tineri din Ploiești au fost găsiți vinovați pentru profanare de cadavre și morminte după ce, anul trecut, au vandalizat 16 morminte din cimitirul evreiesc. Aceștia au fost condamnați penal, însă nu vor merge la închisoare, după ce instanța a stabilit că nu a fost vorba de un act de antisemitism sau rasism. Tinerii care au vandalizat Cimitirul Evreiesc din Ploiești au între 16 și 24 de ani.

Faptele incriminate au avut loc în seara zilei de 2 iunie 2021, atunci când cinci tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au sărit gardul cimitirului, au consumat alcool și au fumat țigări cu substanțe psihoactive, iar la plecare au pus la pământ un număr de 16 monumente funerare. Ulterior, după ce presa a relatat despre actele de vandalism din Cimitirul Evreiesc din Ploiești, aceștia s-au reîntâlnit și au hotărât să ascundă ceea ce s-a întâmplat pentru a nu fi trași la răspundere. Tinerii nu aveau antecedente penale la data comiterii faptelor și susțin că nu și-au premeditat faptele. Enervat că i s-a spus să nu mai fumeze substanțe interzise, a început să lovească mormintele.

Suspectul a continuat relatarea, menționând că s-au deplasat cu toții la magazinul Sirius, de unde … a cumpărat un pet de bere la 2.5 litri, iar, după ce au cumpărat berea, s-au gândit că este o idee amuzantă să se deplaseze cu toții în Cimitirul Evreiesc, situat în apropiere, context în care au sărit cu toții gardul cimitirului, știind că acesta nu este păzit.

În acel context au ajuns toți 5 pe aleea principală, moment în care numitul … a intenționat să își mai aprindă o țigară cu substanțe interzise, împrejurare în …  i-a spus că nu e bine să mai fumeze.

Auzind acestea, … s-a enervat și a început să lovească cu picioarele și umărul mai multe pietre de mormânt, aproximativ 5 pietre, pe care le-a adus la nivelul solului. … a mai menționat că una din pietrele căzute era foarte mare și, împreună cu …, au încercat să o ridice însă nu au reușit. În continuare, toți 5 s-au mai plimbat în incinta cimitirului până în jurul orelor 5 dimineață, interval în … a lovit din greșeală două pietre funerare care au căzut”, se arată în rechizitoriu.

Au jucat ”pititea” prin cimitir și s-au împiedicat de pietrele funerare

Inculpații au avut mai multe variante despre cum au fost puse la pământ mormintele din cimitirul evreiesc.

Unul dintre ei le-a mărturisit anchetatorilor că ”s-a rezemat de o piatră funerară”, care s-a răsturnat și a căzut ”cu tot cu el” la pământ.  Ulterior, tinerii ar fi început să joace ”pititea” printre morminte, și au început să împingă monumentele funerare ”lucru care li s-a părut amuzant, acestea fiind vechi și neîngrijite”. De asemenea, unul dintre inculpați a mărturisit că s-a urcat cu picioarele pe monumentele funerare.

Ulterior, cei cinci tineri au mers în parcarea unui supermarket din apropiere, acolo unde s-au plimbat cu cărucioarele destinate cumpărăturilor, până spre dimineață.
Inculpații spun că ”a fost o joacă”, nu o ofensă aducă Comunității Evreiești

Câteva zile mai târziu, suspecții au fost identificați pe baza camerelor de luat vederi stradale, iar trei dintre ei au primit mandate de reținere pentru 24 de ore. Aceștia și-au recunoscut fapta, însă au precizat că ”cele întâmplate în incinta cimitirului evreiesc nu reprezintă o ofensă adusă Comunității Evreiești ci o simplă joacă”. Unul dintre aceștia a justificat prezența unor zgârieturi pronunțate pe suprafața corpului ca provenind ”probabil de la plimbarea cu cărucioarele pentru cumpărături”.

Cei trei tineri care au participat efectiv la vandalizarea monumentelor funerare din Cimitirul Evreiesc din Ploiești au primit condamnări de 2 luni de închisoare, însă instanța a decis amânarea pedepselor și stabilirea unui termen de supraveghere de doi ani, timp în care aceștia trebuie să nu mai comită și alte fapte.

Comunitatea Evreilor nu s-a constituit în parte civilă, în condițiile în care Primăria Ploiești ”a sprijinit material” refacerea monumentelor funerare afectate, potrivit fanatik.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389