REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
11.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Tinerii din România solicită măsuri ferme privind situația patrimoniului fostului UTC

Tinerii din România solicită măsuri ferme privind situația patrimoniului fostului UTC

Replica API 24 iunie 2020 | 00:00 1194

50 de organizații de tineret, studenți și elevi din toate colțurile ale României, inclusiv 7 federații naționale și delegatul de tineret al României la ONU, salută demersurile inițiate de Ministerul Tineretului și Sportului privind reglementarea de urgență a situației fundațiilor pentru tineret, cele care au administrat în mod deficitar bunurile fostului UTC, așa cum România Curată a arătat în ultimele luni prin seria de articole „pe urmele averii tinerilor”.

Organizațiile de tineri, studenți și elevi din România salută demersurile inițiate de Ministerul Tineretului și Sportului privind reglementarea de urgență a situației fundațiilor pentru tineret, care au administrat în mod deficitar bunurile fostului UTC. Nevoia unei schimbări în acest sens este susținută și de proiectul depus în Parlament privind desființarea acestor fundații, urmată de implementarea unor instituții publice specializate în subordinea consiliilor județene, care să preia administrarea acestui patrimoniu în beneficiul real al tinerilor.

Tinerii nu au acces la patrimoniul dedicat lor

Tinerii nu au putut avea acces în totalitate la acest patrimoniu dedicat lor sub pretextul că este închiriat pentru a se putea întreține. În momentul de față, au mai rămas în funcțiune aproximativ 15 fundații de tineret din peste 40, câte ar fi trebuit să fie. Multe fundații au intrat în insolvență și ulterior în faliment, în timp ce cu privire la altele, organele fiscale au demarat acțiuni în dizolvare. Acest fapt, precum și lipsa de impact concret din ultimii 30 de ani, demonstrează că experimentul fundațiilor pentru tineret în actuala formă a eșuat. De exemplu, o situație de acest gen se întâlnește și în județul Constanța. Mai exact, Valeriu Mîtîcă și fosta sa soție, Carmen Drăghici, sunt administratorii afacerii numite Fundația Județeană pentru Tineret Constanța. Patrimoniul a fost închiriat de-a lungul anilor pentru diverse entități precum școli de șoferi sau cabinete notariale, prin intermediul unor societăți comerciale deținute chiar de administratorii fundației.

Demers făcut de Ministerul Tineretului și Sportului

După o serie de amânări, Ministerul Tineretului și Sportului și-a asumat la ultima întrunire a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret, din data de 20 mai 2020, constituirea unui grup de lucru privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și a municipiului București. Chiar dacă a trecut aproape o lună, acesta nu a fost constituit, lucrurile fiind pentru încă o data incerte.

Totodată, tinerii fac un nou apel la Ministerul Tineretului și Sportului să adopte regulamentul de aplicare a legii fundațiilor pentru tineret din anul 2002, cu amendamentele formulate de către organizațiile de tineret, pentru a se asigura legalitatea funcționării acestor structuri în cel mai scurt timp și la Parlamentul României să adopte, după consultarea organizațiilor de tineret, legea prin care patrimoniul fostului UTC să fie redat în folosință tinerilor, într-un mod obiectiv și responsabil, cu excluderea oricăror interese private care au existat și mai există cu privire la acest patrimoniu.

Citește și: Federaţia TINERILOR a dat în JUDECATĂ Prefectura Constanţa

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
tarziu , foarte tarziu... de mult patrimoniul utc afost impartit catre cine trebuia...
2
0
Eu zic sa se reinfiinteze si pcr , si de ce sa nu isi ceara patrimoniu, fabrici, uzine, ...atunci sa vedem pe unde scot camasa toti cei care au condus tara asta de 30 de ani. Sa vedem era genocid faptul ca toata lumea avea un ban in buzunar si putea sa manance parizer cu soia si marmelada, sau acum cand oamenii nu au serviciu si nu au ce sa puna pe masa
1
0
de ce deodata v-ati amintit de patrimoniul UTC...parca pana acum huleati cu cuvinte grele PCR-ul...si UTC-ul...toti eram comunisti si utecisti...ce vremuri au fost...tara asta ROMANIA, era locuita de oameni pasnici,destoinici...muncitori...cu gandire umana...toti aveam de munca...toti aveam locuinte...toti aveam de toate..liniste pe strada...LEGEA..era ..LEGE..cand aparea tov.militian la poarta ta,te apucau frigurile..amuteai..te taia kakarea...acum militienii sunt batuti in mijlocul strazii..era multa omenie,respect.acum este.DEZASTRU NATIONAL..
4
0
Parca pensionarii naibii ,adica acei oameni care au construit ce inca nu au distrus labarii smecheri de azi sunt de porc,nu-i asa? Pai tineretul hastagist de azi,de ce nu trece sa-si faca lucrari moderne,dupa modele occidentale si vrea sa beneficieze de chestiile alea facute de bosorogii pesedisti? Oricum,lichelele care au condus tara si o fac in continuare trebuiesc luate la rost de tineri inclusiv pentru viitorul fara paduri,fara pamant romanesc agricol,fara resurse. Tineretul se agita doar aiurea,nici macar la vot nu prea participa. Pai tot ce a fost al PCR e locuit tot de bastanii puterii.
3
0
Romani saraci care si au batut parintii pentru 2 metri de teren
1
0
cautati potcoavele la cai morti
3
1
Asa ceva??? Adica unii inca nenascuti pe vremea aia vor ceva praduit demult de calaii parintilor lor??? Iisuse, stiam ca traiesc in plin balamuc, dar nu credeam ca medicatia se da doar o data la sfert de secol.
4
0
O sa sugeti piticu lui nea Nicu
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272