REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
19.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Tipuri de litiază renală și recomandări pentru fiecare, ca să previi formarea unor noi pietre la rinichi

Tipuri de litiază renală și recomandări pentru fiecare, ca să previi formarea unor noi pietre la rinichi

Replica API 22 aprilie 2021 | 00:00 1008

Litiaza renală este de mai multe tipuri și pentru fiecare este nevoie de un alt gen de regim alimentar.

Sursă foto: Shutterstock

Compoziția calculilor renali este de obicei mixtă, însă se disting forme de litiază în care predomină anumite elemente; în funcție de acestea, este bine să adopți o dietă preventivă, întrucât, chiar dacă elimini calculii, natural sau prin procedurile de litotriție, organismul va continua să funcționeze pe bazele unui metabolism și diete greșite, cu noi consecințe, scrie doc.ro.

Cele mai des întâlnite sunt infecțiile urinare recidivante, cistite sau infecții înalte, cu simptomatologie supărătoare: usturime la urinare, stare de rău generală, urinări dese, în cantități mici, nicturie, care tulbură somnul pacientului, hematurie (urină în sânge), stare subfebrilă.

În toate tipurile de litiază, este necesară hidratarea cu apă, pentru eliminarea a cel puțin 2 litri de urină în 24 de ore, acest lucru însemnând consumul a 2,5 - 3 litri de apă în medie. Aceasta înseamnă că trebuie să bei apă zilnic și chiar noaptea, înainte de culcare sau chiar în timpul nopții, dacă te trezești pentru a merge la toaletă.

Îți recomandăm în cele ce urmează câteva regimuri dietetice adresate pacienților cu litiază, care, pe lângă faptul că au un aport caloric rezonabil și mențin sănătatea aparatului urinar, reușesc să ajute pacientul să elimine excedentul de grăsime, într-un mod natural, fără înfometare și fără a se trezi în pericolul ca pH-ul urinei să se modifice sau organisimul să fabrice calculi noi.

În funcție de principalele tipuri de calculi, am diferențiat litiaza calcică, urică, oxalică și fosfatică.

Litiaza calcică

Reprezintă 90-95% dintre tipurile de litiază și în acest caz trebuie identificate cauzele prezenței calciului în exces, în sânge și urină, originile putând fi osoase, renale, digestive.

Principiul dietei:

se vor elimina alimentele bogate în calciu, păstrându-se totuși ca sursă de calciu (600 - 800mg) un consum moderat de lapte, iaurt și brânzeturi, pentru a împiedica o creștere a absorbției intestinale a oxalatului

se va limita aportul de sodiu (excesul de sodiu crește excreția de calciu) și se va încerca acidifierea urinei

consumul de ouă, carne, pește - maxim 200 g pe zi

consumul de pâine, cartofi, paste, orez, leguminoase - maxim 200-300 g pe zi

consumul de miere, zahăr, dulceață, bomboane - maxim 30 g /zi

consumul de legume și fructe - între 200 și 400 g/zi din fiecare categorie

consumul de unt - 15g, iar de ulei - 30 g

Se recomandă evitarea sau reducerea consumului alimentelor cu mult calciu sau cele alcalinizante: sparanghel, sfeclă roșie, morcov, varză, creson, andive, ceapă verde, spanac, fasole, năut, linte, smochine, prune, stafide, caise, portocale.

Exemplu de meniu pentru întreaga zi

Mic dejun: ceai sau cafea, un ou (maxim de 3 ori pe săptămână, alternând cu 50 g carne rece), pâine cu unt, o jumătate de grepfrut sau un măr

Prânz: aperitiv în ulei (roșii cu ceapă în ulei, dovlecel la grătar în ulei și oțet balsamic, etc.), carne sau pește, garnitură de cartofi, orez sau griș, o felie de pâine, un fruct crud sau preparat (la aburi, cuptor, în compot)

Gustare: o cană de cafea sau ceai cu o felie de pâine prăjită sau 2-3 biscuiți

Cină: crudități sau supă de legume, o porție mică de carne sau pește, o felie de pâine, un fruct proaspăt sau preparat

Litiaza urică

În litiaza urică, procesele sunt asemănătoare cu cele pentru pacienții cu gută și hiperuricemie, dieta în acest caz urmărind reducerea globală a proteinelor (12-13%), suprimând alimentele bogate în purine, reducerea grăsimilor, eliminarea alcoolului, un aport de carbohidrați și glucide de 58-60%, alcalinizarea urinei și menținerea pH-ului la 7-7,5 și verificarea permanentă a acestor valori cu benzi de măsurare a pH-ului.

Exemplu de meniu pentru întreaga zi

Mic dejun: cafea, o felie pâine prăjită sau un biscuit sărat

Prânz: morcovi rași (sau țelină, sfeclă roșie, un castravete), carne de curcan (sau pui) la grătar ori pește în folie, fasole verde sau conopidă la cuptor, ca desert iaurt cu pară sau brânză de vaci cu o linguriță de dulceață sau salată de fructe ori compot

Gustare: ceai cu o felie de pâine prăjită, sau griș cu o linguriță de dulceață, sau unul-doi biscuiți digestivi

Cină: supă de legume sau salată, ou moale sau ochi cu spanac, de maxim două ori pe săptămână, alteori carne rece de curcan (vită, pui), praz sau cartof sau conopidă fierte, un fruct

Litiaza oxalică

Necesită adoptarea unui regim cât mai simplu, cu proteine, dar și alimente care conțin apă, precum și menținerea ph-ului urinei sub 6. Acesta din urmă este un element foarte important; pH-ul trebuie, ca în toate litiazele, să fie monitorizat de către pacient.

Trebuie evitate mesele copioase, cu multe grăsimi, prea complicate și condimentate, exercițiile fizice în forță, traumatizante (pacientul trebuie să facă activități fizice moderate de tip înot, mers pe bicicletă, drumeții, mers în pas alert). Deoarece conțin mult acid oxalic, nu se consumă cacao, ciocolată, măcriș, spanac, morcovi, roșii, sfeclă roșie și albă, țelină, gelatină. Se vor evita caisele, portocalele, smochinele, rubarba, lactatele, dulciurile și zahărul.

Dieta zilnică se va baza de carne de vită, miel, porc, pasăre, oaie, inclusiv organe (creier, ficat, rinichi, inimă), orice fel de pește și fructe de mare, crustacee, scoici, legume verzi, crude sau fierte, toate mai puțin cele enumerate mai sus, amidonoase - cartofi, orez, tapioca, griș, paste, porumb, grăsimi - uleiuri de măsline, de floarea soarelui, unt, ouă, condimente diverse și plante aromatice.

Exemplu de meniu pentru întreaga zi

Mic dejun: cafea sau ceai, o felie de brânză (telemea nouă sau Gouda sau cașcaval), o felie de pâine, o bucățică de unt

Prânz: ridichi sau castravete sau conopidă crudă sau ciuperci în sos vinaigrette, grătar de vită sau 2-3 cotlete de miel sau curcan la grătar, fasole verde sau orez cu legume sau cartof la cuptor sau dovlecei gratinați, un fruct

Gustare: o cană de ceai sau cafea cu o felie de pâine

Cină: supă de legume, un ou fiert moale (sau o bucată de pui, sau escalop de vițel, sau omletă cu verdeață, sau scoici în sos propriu, cu usturoi, verdeață și unt), anghinare (sau un cartof mare fiert, sau praz fiert, sau orez, sau dovlecei umpluți cu legume), un fruct

Litiaza fosfatică

Adesea este vorba de litiază fosfo-calcică sau chiar fosfo-calco-amoniaco-magneziană, deci există dezechilibre mari în metabolismul mineralelor calciu, magneziu, fosfor, dar și al sărurilor de amoniu. Principiile dietei sunt acidifierea urinei, blocarea absorbției intestinale a fosforului (se administrează un gel de hidoxid de aluminiu), reducerea alimentelor bogate în fosfor și a aportului de calciu - prin micșorarea porțiilor de pește, fructe de mare, crustacee și evitarea completă a sardinelor sau hamsiilor marinate, care se consumă cu tot cu oase sau alte fructe de mare cu cochilii moi, care se consumă integral.

Exemplu de meniu pentru întreaga zi

Mic dejun: ceai sau cafea, câte un ou la două zile, alternând cu o felie de brânză tare, pâine cu unt

Prânz: aperitiv în ulei (roșii cu ceapă, în ulei, dovlecel la grătar în ulei și oțet balsamic, etc), carne sau pește cu cartofi natur sau la cuptor, orez cu ciuperci, o felie de pâine, un fruct crud sau preparat (la aburi, cuptor, în compot)

Gustare: o cană de cafea sau ceai cu o felie de pâine prăjită sau 2-3 biscuiți uscați

Cină: crudități sau supă de legume, o felie pâine, un fruct proaspăt sau preparat ori un pahar de kefir

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272